presenterer

Bjørn Nitteberg

 

En av de mest særpregete forfatterne i Nord-Norge er Bjørn Nitteberg (1951). Han er bosatt på Finnsnes og er lærer ved Heimly forfatterskole.

Han sier om seg selv at han egentlig aldri skulle blitt forfatter. Han er nemlig dyslektiker og selv om problemene ikke er så store lenger er lesing og skriving fortsatt noe han liker ganske dårlig.

Mitt første møte med Bjørn Nitteberg var gjennom hans Bilde-novelle "Kysset". Omtrent samtidig utga han "Min farfar's dikt" på eget forlag kalt Skriverbjørka Bladverk. Den ble utgitt på en meget original måte i 100 signerte utgaver innbundet i sekkestrie. Her presenterte han farfarens dikt i gjendiktet og redigert utgave.

 

Jeg har benyttet flere av diktene hans i både pedagogiske og litterære sammenhenger. Han skriver inntil beinet ærlig og realistisk med korthugne setninger som biter seg fast i leseren. Særlig har diktet "Kula i rosentreet" fra "Solla Mold" gjort et sterkt inntrykk på meg.

En annen bok jeg har benyttet meg av i skolesammenheng er "Utboropprøret" (1989), både ved egen opplesning og ved forfatterens opplesning fra Lydbok-versjonen. Den er også blitt en meget severdig spillefilm.

Bjørn Nitteberg er meget opptatt av boken som medium. Selv om han på mange måter har hatet bøker, tror han boken er viktigere enn noen gang. I en tid da de visuelle mediene mer og mer preger hverdagen vår, trenger vi boken, teksten, som gir rom for egne bilder i hodet. Vi blir på en måte skaperen for vår egen indre film.

 

Les mer om Bjørn Nitteberg på Troms Fylkesbibliotek.

 


Tilbake til FABULAs Bokverden

'Tilbake til FABULA