Anmeldelse av

RAMBOs LOV

En skremmende ungdomsbok

av Lidvard Hytta

(Norsk skoleblad nr. 24 - 1993)

"Rambos lov" er en sterk og skremmende ungdomsbok, skrevet av læreren Dag Ove Johansen. Kort sagt forteller boka om hvor negativt et ungdomsmiljø kan utvikle seg når de materielle ting betyr mer for politikere og foreldre enn den personlige kontakten med barn og ungdom.

Handlingen foregår i Råtnes, et tettsted som i løpet av kort tid har økt sitt innbyggertall fra vel 10 000 til 15 000. Og hvor eneboliger i millionklassen, høyhus og blokker har skutt opp som sopp i høstskogen. Idrettshall og rådhus står som minnesmerker over rådmannen og kommunestyrets medlemmer og minner om et handlekraftig kommunalt styre.

Men under huden ulmer det. På Volden ungdomsskole strir lærerne med store samarbeidsproblemer. Og ungdomsgjengen ledet av "Rambo" holder til i Ondskapens Hotell med sin grusomme tortur av katter, hunder, rotter og ekorn. En utvikling som får katastrofale følger for hele tettstedet Råtnes.

Forfatteren har tilegnet boka "alle dem som har vært med på så det vi nå må høste". Dermed tillegger han også den voksne generasjonen skylden for den ondskap som er i verden i dag.

Politikerne bygger minnesmerker over seg selv, hevder forfatteren, samtidig som de skjærer ned på budsjettet som skal ta vare på den oppvoksende slekt, på støtte timer i skolen og på ungdomsarbeidet.

Foreldrene har også sviktet. De er mer opptatt av bilen, båten og hytta enn av barna sine. Og på skolen kives og strides lærerne. Knut og kameratene hans tyr til ølet, hasjen og videoen. Når Rambos meritter ruller på TV-skjermen og blodet flyter av øksehogg, maskingeværsalver og alskens stikk- og slagvåpen, er ungdomsgjengen borte fra denne verden. Her er nok av grobunn for nynazisme og rasisme som gir utslag i de grusomste handlinger.

Forfatteren bruker overdrivelse som virkemiddel for å få fram budskapet sitt. Det har sin virkning. Men det har også den svakheten at mange lesere vanskelig kan identifisere boka med virkeligheten. Eller finnes det virkelig ungdomsmiljøer i vårt land som er sunket så dypt ned som i Råtnes?

Et annet spørsmål som melder seg er: Hva med ungdommens eget ansvar? Finnes det ikke andre årsaker til nynazisme, rasisme og vold enn den voksne generasjonen?

Forfatteren får fram et godt bilde av hvordan en person kan få suveren makt over andre mennesker. I dette tilfellet Knut som de fire andre i ungdomsgjengen adlyder blindt. De kan gå gjennom ild og vann for lederen sin. Men i små bisetninger viser både Knut og de andre sine menneskelige svakheter.

Og i den siste delen av boka, som forfatteren har kalt Huleboerne, kommer vi nærmere inn på sjelen til den enkelte. Dette er da også den beste delen av boka, selv om det hele ender i en tragedie.

Dag Ove Johansen har et lett og slagferdig språk. Men mange vil nok reagere på all banningen og eller mindre pent språk. Men en kan vel ikke vente noe annet i "Ondskapens hotell". Selv om dette dessverre kan føre til at en del kvier seg for å kjøpe inn boka til skolebibliotekene.

Dag Ove Johansen RAMBOS LOV, 234 s., innb., Davvi Girji, 1993


Tilbake til Boktilbud til skolene

Tilbake til FABULA

Tilbake til FABULAs Bokverden