mener det nå er på tide å minnes en av de store rockegruppene fra 70-tallet:

REDBONE

 

Den første låten jeg hørte av denne gruppen var"Chant: 13.th hour" på radio en gang i 1970. Den slo meg nesten ut. En klassisk innledning med indianersang og trommer til den brått gikk over til heftige rytmer og intense instrumenter og stemmer i en låt som varte over 5 minutter..

Denne låten kom med i samlingen fra 1970 "Potlatch". Det viste seg at gruppen hadde debutert med sitt dobbeltalbum "Redbone" alt tidligere samme år.

Jeg kjøpte flere av deres album, men dum som jeg var, solgte jeg dem fordi jeg hadde ekstremt dårlig råd like etter endt lærerskole i 1972. Det har jeg angret bittert på i mange år. Jeg fikk tak i "Wovoka" fra 1973 på bruktmarkedet. De andre LP'ene har det vært vanskelig å finne tak i, dessverre. Disse er bl.a.:

 

Jeg har søkt nettet etter platene og har fått napp på Already here, til omkring 15 dollar fra USA. Dessuten finnes det samleplater (Greatest Hits) både som LP og CD. Hos www.amazon.com fikk jeg tak i en annen samleplate utgitt så sent som i 1997 på CD:

Via www.google.com fant jeg også hjemmesiden til Angelika som også ble Redbone-fan på begynnelsen av 70-tallet og som nå har fått tak de fleste av platene deres. Jeg har fått tillatelse til å bruke noen av Redbone-bildene fra hennes side.

 

Redbone ble grunnlagt i Los Angeles i 1968 og var det første rockebandet som utelukkende bestod av amerikanske indianere. Brødrene Pat og Lolly Vegas hadde truffet gitaristen Tony Bellamy i LA og de begynte å spille sammen. Som fjerdemann i gruppen fant de trommisten Peter De Poe som kom fra Neah Bay-reservatet i staten Washington.

Etter tolv måneders arbeid slapp de dobbeltalbumet "Redbone" i 1970 og singelen "Niki Hokey", som vakte behørig oppsikt blant plateanmelderne. Etter en omfattende turne gjennom USA, markerte de seg som en gruppe som ønsket å gjøre befolkningen oppmerksom på indianernes situasjon i USA.

Det andre albumet POTLATCH understreket denne oppgaven de hadde satt seg fore. Singellåten MAGGIE åpnet hele verden for Redbone, som hadde for vane å opptre med skinnklær og krigsmaling på scenen.

Det endelige gjennombruddet kom i 1971 med LP'en THE WITCHQUEEN OF NEW ORLEANS. Albumet hadde en respektabel plassering på hitlistene.

I 1972 fulgte albumet ALREADY HERE med sterke låter som FAIS-DO og POISON IVY.

I 1973 kom det albumet som solgte mest: WOVOKA, som inneholdt to topp-ti-låter, nemlig tittellåten WOVOKA og COME AND GET YOUR LOVE.

Samme år utga de en singel WE WERE ALL WOUNDED AT WOUNDED KNEE, som et bidrag til protestaksjonene ved Wounded Knee, South Dakota, våren 1973 til minne om de massakren på mer enn hundre kvinner, menn og barn som ble drept av amerikanske soldater ved Wounded Knee i 1890.

I mellomtiden var trommisten Peter de Poe erstattet med Butch Riller. Etter albumet BEADED DREAMS THROUGH TURQUOISE EYES i 1974, kunne ikke gruppen lenger flyte på sine tidligere suksesser. Bare singlene ONLY YOU AND ROCK AND ROLL, ONE MORE TIME og SUZI GIRL viste noe av storheten ved Redbone. Dårlig salg og tomme haller, førte til at Redbone trakk seg tilbake og forsvant litt etter litt fra offentlighetens lys.

Likevel avsluttet de karrieren med turneer i små klubber rundt om i USA for å takke sine fans gjennom de siste åtte årene.

 

 

Tilbake til Fabula