RIKS-SYNSER'N 2003

Til 1998- og 1999-arkivet ..Til 2000- og 2001-arkivet ..Til 2002-arkivet..

GRATISBOK TIL FABULAS LESERE!  

http://fastcounter.bcentral.com/fastcounter?3275020+6550047

 

Dagens tekst 24.12.2003:

 

JULEBUDSKAP FRA FROLAND

Er det bare helt all right å hente hagle og rifle og skyte ihjel en biltyv?

Her er det noe som ikke stemmer. Er det borgervernets slette moral som skal gjelde i fremtiden?

Grøss og gru for et julebudskap.

 

 

21.12.2003:

 

TIME MAGAZINE HEDRER DEN AMERIKANSKE SOLDAT

Jeg har vært abonnent av dette magasinet en årrekke. Nå går de sannelig hen og kårer den amerikanske soldat som Årets person 2003!

Takk for meg - og velbekomme.

 

 

14.12.2003:

 

SADDAM TATT

Omsider ble han funnet, eks-dikatoren som store deler av den vestlige verden støttet, både under krigen mot Iran og krigen mot kurderne.

I en rettssak burde disse tingene bli belyst, særlig gassingen av de 5000 kurdere i 1988, da samarbeidet mellom Saddam og USA var på sitt aller heteste.

Donald Rumsfeld kan kanskje si noe om dette?

 

 

11.12.2003:

 

USA I ISRAELS FOTSPOR

USA lover full gransking av et bombeangrep i det sørøstlige Afghanistan som kostet ni barn livet. Amerikanerne beklager på det sterkeste at uskyldige mennesker omkom, heter det i en kunngjøring søndag.

Amerikanerne skulle "ta ut" en bestemt mann i bombeangrepet med fly. Resultatet ble at de i tillegg drepte 9 barn.

Det er en slik teknikk Israel har benyttet seg av i krigen mot palestinerne. De bruker jagerfly for å drepe en bestemt mann. De ender opp med å dra med seg en mengde uskyldige sivile i tillegg.

Jeg undres på hvor den såkalte kirurgiske bombingen har gjort av seg?

 

10.12.2003:

 

NORGE I KRIG

Det er en underlig debatt som foregår angående norske styrkers deltagelse i Irak. Er dette en del av en okkupasjonsstyrke eller ikke? Krohn Devold har lansert begrepet stabiliseringstyrke. Norske hjelpeorganisasjoner er sterkt i mot en sammenblanding av militære og humanitære oppgaver slik den såkalte stabiliseringsstyrken gjør. Det gjør hjelpeorganisasjonenes arbeid vanskeligere overfor sivilbefolkningen. Både irakere og den norske lederen for styrken i Irak mener at irakerne ikke kan se forskjell på norske og britiske/amerikanske styrker, selv om de kalles stabiliseringsstyrker eller ei.

Dette er nok en gang en fiks avsporing av debatten fra Krohn Devold og Bondevik-regjeringens side. Det samme skjedde i Kosovo.

Når den første nordmann kommer hjem i kiste får vi se hvor stabil denne norske styrken er i Irak.

 

03.12.2003:

 

ISRAEL PÅ VEI MOT STUPET

27 israelske piloter og ekspiloter. Fire eks-etterretnings-sjefer, soldater og offiserer: De har fått nok av Ariel Sharons jernhåndpolitikk mot palestinerne og roper et varsku mot ulovlighetene den israelske hæren gjør på okkuperte områder.

Men Israel-vennene og Kåre Kristiansen i Norge bryr seg vel ikke om stupet så lenge man har evig liv....

 

01.12.2003:

 

NEI TIL ASYL

Om jomfru Maria med Jesus i armene møtte opp som asylsøkere ved grensen, hva ville skjedd? De ville umiddelbart blitt nektet oppholdstillatelse.

Det mener i alle fall den australske erkebiskopen Peter Jensen. For selv om australierne ser på landet sitt som "Guds egen land", så mener han at Jesus og hans familie med stor sannsynlighet ville blitt avvist ved grensen, om de ville forsøke seg på å få asyl "down under".

Man kan nok anta at det samme hadde skjedd i Norge for tiden. Med Per Sandbergs støtte....

 

 

25.11.2003:

 

SHARONS UTBLÅSNING

Israels statsminister Ariel Sharon kritiserer EU for ikke å bekjempe en "kollektiv antisemittisme" i Europa. Han hevder nærmest at europeerne er anti-semittisk av natur, anti-semittisk i betydningen anti-jødisk.

Sharon kan ikke, på grunnlag av at Hitlers folkemord under krigen, kalle all kritikk av Israels agressive politikk i de okkuperte områdene, for anti-semittisme. Ethvert folk som har vært okkupert har svart med motstand av alle slag. En militærmakt som benytter tanks og maskingevær mot steinkastende ungdommer og som har brutt en rekke FN-resolusjoner, må finne seg i å bli kritisert. Og alle som står bak en slik saklig kritikk av staten Israel vil ha seg frabedt å bli beskyldt for å være anti-semittisk av en statsminister som valser ned boliger og mennesker i okkupert land.

Nå har det seg slik at både jøder og arabere er semittiske folkeslag. Begrepet anti-semittisme, i betydningen anti-jødisk, er derfor helt meningsløs.

 

 

 

19.11.2003:

 

CHICKEN-FOTBALL

Når det befinner seg en funksjonshemmet keeper i mål og millionærjyplinger på banen som løper rundt som kyllinger, går det dit høna sparker. Reporteren snakket om vikingblod, men her var det sannelig ikke snakk om annet enn kyllingblod.

Da ny keeper endelig ble satt inn, fant han ikke noe bedre å gjøre enn å sparke ned en spansk fotballsupporter.

Velbekomme...

 

15.11.2003:

 

AMERIKANSK MILLIARDÆR VIL FJERNE BUSH

George Soros (74) heter han, en av verdens rikeste menn, som nå graver dypt i lommene. I går lovte Soros og en partner opp til 5 millioner dollar til den liberale aktivistgruppa MoveOn. Til sammen har han nå brukt 15,5 millioner dollar, over 110 millioner norske kroner, i sin kampanje for å få bort Bush.

- Om det blir nødvendig gir jeg mer penger, legger han til.

Milliardæren mener Bush' USA er en trussel mot resten av verden.

- Når jeg hører han si 'Du er enten med oss eller mot oss' minner det meg om tyskerne, sier Soros, som forteller at han hører ekkoene i retorikken fra barndommens okkuperte Ungarn. Det hele vekker gamle, vonde minner i mannen, som tenker på Nazi-slagord på veggene.

Noe å tenke på for Bush-venner i alle deler av verden.

 

12.11.2003:

 

ET FEILGREP AV USA

Det er galt av USA å holde terrormistenkte personer på militærbasen Guantanamo på Cuba, mener Spanias utenriksminister Ana Palacio.

USA får etter hvert mer og mer motbør for sin folkerettsstridige fengsling av mennesker på Guantanamo-basen.

Det er på tide.

I USA øker også motstanden mot landets utenrikspolitikk, som mange mener har skapt flere fiender enn venner og har økt faren for terroraksjoner enda mer.

 

09.11.2003:

KRYSTALLNATTEN

 

Staten Israels apartheid-politikk

9. november er kjent som Krystallnatten da Hitler og hans regime for alvor startet utryddelsen av jødene. Det var ikke araberne men derimot det kristne Europa som utryddet seks millioner jøder:

Det var det kristne Europa og USA som etterpå sonet for dette ved å gi jødene et landområde som de tok fra et annet folk. Israel selv har ikke nøyd seg med det de fikk, men har bare tatt mer og mer. Muren som nå bygges er ikke en mur mellom jøder og palestinere. Det er en mur på palestinsk område som rammer over to hundre tusen palestinere og skaper sosial og økonomisk katastrofe for dem.

I 1989 falt Berlin-muren, i 1994 var det slutt på apartheidregimet i Sør-Afrika og begge har havnet på historiens skraphaug. Likevel gjentar Israel disse historiske feilgrep i 2003 ved å reise elektriske gjerder, vakttårn og en mur som vi kjenner så altfor godt. Muren er en metode til å rane til seg olivenlunder, vann og verdier.

Staten Israels politikk må stanses. Riv muren og trygg freden.

 

06.11.2003:

 

FUNDAMENTALISME

I et intervju i TV2's Tabloid definerte Bill Clinton fundamentalisme på omtrent følgende vis: de som hevder å ha enerett på sannheten og at de som er uenig i dette, skal man drepe.

Hørte en kar som etter 11.9.2001 sa at den som ikke er med oss, er mot oss.

Det må vel da være en fundamentalists tale...

 

 

05.11.2003:

 

ERNA SOLBERG MED RAZZIA-PLANER

Kommunalminister Erna Solberg (H) vurderer å be barnevernet sjekke kvaliteten på undervisningen norske barn får ved skoler i utlandet.

Hva i all verden er det for slags kompetanse barnevernet har for å kunne gjøre dette?

 

04.11.2003:

 

KRIGEN ER IKKE SLUTT!

1. mai erklærte president George W. Bush at krigen mot Irak var slutt. Han sto seiersikker ombord i et hangarskip med et svært banner i bakgrunnen der det sto: MISSION ACCOMPLISHED.

Nå sier han brått at USA fortsatt er i krig. Greitt å vite når resten av verden allerede vet det...

 

03.11.2003:

 

FARMEN-BJØRN TORE SVARTE SOM FORVENTET

PÅ Dagbladet på nett kunne man stille spørsmål/komme med kommentar til Farmen-vinneren.

Her er det jeg sendte inn og det Bjørn Tore svarte.

Egoismen lenge leve!

Hele konseptet med slike såkalte reality-serier er etter mitt syn usmakelig egoistisk. Man skal knuse andre for å krafse til seg ære og rikdom. Man fremhever egenskaper som har psykopatiske trekk. Intet nytt under solen, med andre ord. Som deltager viste du bl.a. kynismen ved å legge frem denne godteriposen nettopp for å psyke ned motstandere. Et virkelig nytt og menneskeverdig konsept hadde vært å gjøre noe virkelig godt for andre - dette gjelder også selve hovedpremien. Altså noe oppbyggende, ikke nedbrytende, slik som "Farmen" og andre ekstremt navlebeskuende TV-konsepter representerer.
Innsendt av: Dag Ove Johansen

Det er dette som gjør reality fascinerende.

Bjørn Tore

-----------------------

Goddag, mann, Økseskaft, spør dere meg.

 

 

01.11.2003:

 

OM Å BANNE I SYNAGOGEN

Israels militærsjef mener Israels politikk mot palestinerne er for undertrykkende, og at det er fare for at resultatet kan bli "hat og terrorisme" som vil bli umulig å kontrollere.

Uttalelsene fra generalløytnant Moshe Yaalon, som er stabssjef for de israelske styrkene, signaliserer et klart brudd med den linjen Ariel Sharons regjering har lagt seg på. Sharon skal ha blitt riktig forbannet over disse uttalelsene.

Etter over femti år med krigføring mot palestinerne uten resultat, burde vel dette lyset ha gått opp for flere enn Yaalon i det israelske maktapparatet. Men det er godt å høre at noen tør banne i moskéen.

 

 

30.10.2003:

 

ISRAEL VALSER VIDERE

Tirsdag offentliggjorde den israelske riksantikvaren et fotografi av en mosaikk som kan være så mye som 1500 år gammel. Det detaljrike kunstverket viser blant annet en hjort og en blekksprut. Mosaikken ble oppdaget på et arkeologisk felt der det er gjort flere funn fra Bysants-tiden (år 500-1200 etter Kristus). Under byggingen av den svært omstridte sikkerhetsmuren på Vestbredden ble de historiske skattene ødelagt.

FN fordømte nylig byggingen av denne muren. 144 land stemte for, 4 mot: USA, Israel, Marshalløyene og Mikronesia (!).

Som vanlig bryr Israel seg ikke om hva FN mener, slik de har holdt det gående i årevis.

 

22.10.2003:

 

GUDS EGEN HÆR

En amerikansk general har uttalt at USAs president er innsatt av Gud og at han tilhører Guds egen hær.

Så vet vi hvorfor helvetet er løst...

 

 

 

13.10.2003:

 

FREDSPRISEN TIL SHIRIN EBADI

Nobelprisen til denne kvinnelige iranske menneskerettighetsforkjemperen var meget godt timet.I en tid da vestens oppfatning av den muslimske verden er full av stereotypier, var denne tildelingen meget viktig.

Noe av det første hun sa etter tildelingen var at herr Bush burde jobbe mer for fred enn for krig i verden. Bush har lenge plassert Iran i ondskapens akse. Nå viser det seg at en kvinne som Shirin Ebadi aldri ville ha set dagslys igjen hvis hun hadde utfrodret lederskapene i f.eks. Saudi-Arabia eller Kuwait på samme måte som hun utfordrer det konservative presteskapet i Iran.

Likevel er det Saudi-Arabia og Kuwait som er USAs og vestens allierte rundt Persiabukta.

 

 

12.10.2003:

 

BUSH FOR KRIGSRETT

Rockestjernen Bruce Springsteen avslutter sin verdensomfattende turné "The Rising" med knallhard kritikk av USAs president George W. Bush.

-Det er på tide å stille presidenten for riksrett og innsette noen som vet hva de gjør, sa Springsteen på den første konserten onsdag kveld.

Springsteen hevder Bush har ført det amerikanske folket bak lyset i forbindelse med Irak-krigen.

Rene ord for rockepengene....

 

11.10.2003:

ELEKTRONISK MERKING AV ASYLSØKERE

Sivilisasjonen synker stadig dypere. Per Sandberg, utrettelig Frp-talsmann for fremskrittet (?) hevder følgende: "- I utgangspunktet mener jeg ikke at alle asylsøkere skal merkes, det ville bli enormt kostbart. Kvinner og barn er ikke en kategori som forsvinner fra mottakene, men enslige menn og mindreårige gutter bør vi vurdere å merke."

Mindreårige gutter? Altså 10-åringer? Jeg gir meg ende over!

Sauemerking og merking av bjørn og ulv.

Og asylsøkere.

For et fremskritt i verdens beste land ifølge FN!

 

 

10.10.2003:

 

FORBRYTELSE OG STRAFF

Interessant å følge debatten om straffereaksjoner i Norge. Innleggene preges ofte av sterke følelsesmessige reaksjoner. Man roper på mer politi og flere fengsler. Dette er symptombehandling slik alt annet i dagens samfunn er preget av.

Hvorfor er det ingen som snakker om forebyggende tiltak? Hvorfor er det ingen som spør seg om årsaken til at vi har fått en slik utvikling i samfunnet med økende kriminalitet osv? Norge er blitt fremstilt som det beste landet å leve i ifølge en FN-undersøkelse.

Hvorfor er det da så mange barn og unge som står i ventekø pga psykiske problemer? Hvorfor er Norge blant toppene mht selvmord blant ungee mennesker?

Anklagene om mangelfulle analyser av årsakene til all elendigheten går til alle ansvarlige politiske partier i Norge.

 

 

29.september 2003:

SKAMPARTIET FRP

Britiske myndigheter foreslår elektronisk merking av asylsøkere. FrPs innvandringspolitiske talsmann, Per Sandberg, vil ha det samme i Norge.

Igjen et skamforslag fra partiet "for folk flest". Hvis det er slik at folk flest ønsker en slik ID-merking av asylsøkere, sier det mer om Frp og folk flest enn asylsøkerne. Dette vekker stygge asosiasjoner til merkingen av jødene under krigen og må straks avvises av seriøse og oppegående mennesker i dette landet.

Per Sandberg, tidligere dømt for vold mot asylsøker i Levanger, fortsetter med sine usmakelige utspill for galleriet, folk flest. En slik mentalitet er skremmende historieløst.

 

 

27.september 2003:

 

ÅSNE SEIERSTAD SOM SANNHETSVITNE

Det er interessant å følge debatten rundt boken om bokhandleren i Kabul. Etter flere måneder som gjest hos ham skriver hun meget avslørende om ham og hans familie. I en fersk debatt blir hun rystet over at familiens liv kan være i fare, dette har hun ikke fattet. Er det mer hun ikke har fattet av afghansk kultur?

Gad vite hva media hadde sagt om jeg hadde fått bo hos familien Seierstad i fem måneder og skrevet rett ut om deres liv og levnet og blandet fiksjon og fakta i en salig salgbar blanding?

Hva er Åsnes mål? Er det å beskrive afghansk kvinneundertrykking og samfunnsforhold gjennom livet til en eneste familie? Det er det samme som å hevde at man finner svaret på hva norsk kultur er ved å bo fem måneder hos en tilfeldig valgt familie i Oslo (gjett hvor mange nasjonale og internasjonale kulturer som er bosatt i Oslo...)

 

21.september 2003:

 

FRP HETSER SAMENE

Frp's Siv Jensen har vært i Porsanger og uttalte følgende, i kjent fornorskningsstil:

"Samer må lære norsk, og ikke samisk, på skolen, slik at de kan komme seg opp og frem her i verden."

Analyserer man den famøse uttalelsen videre må jo det hun sier bety at å beherske samisk språk er mindreverdig fordi man ikke kommer seg opp og frem i verden med det.

Dette klinger antagelig godt i ørene på alle i Finnmark og ellers i landet som i sin historieløshet vil fortsette den skammelige fornorskningsprosessen overfor samene som har foregått gjennom flere generasjoner.

Frp's Thorbjørn Andersen uttalte under en stortingsdebatt om samerettigheter at Sametinget må legges ned og at samene ikke er Finnmarks urbefolkning. Den siste påstanden bygger på den tidligere fiskebruksdisponenten og amatørarkeologen Karsten Adriansens bok "Er samene Finnmarks urbefolkning?", utgitt på eget forlag. Boken bygger på manuset som han sendte til Universitetet i Trondheim som doktorgradsavhandling, der den ble avvist fordi den ikke holdt mål rent vitenskapelig. I følge NRK-Finnmark 28.8.2002 omtalte professor i arkeologi ved Universitetet i Tromsø, Bjørnar Olsen, boka slik: "Når man skal drive forskning så er det visse minstekrav til teori og metode og redelighet. Og ikke minst er det krav til kildekritikk. Ingen av disse punktene oppfyller Adriansen. Som vitenskapelig verk har den ingen verdi."

Frp har på nytt tråkket samene ned i skitten

 

16.september 2003:

 

VALG 2003

 

Frp har flertall i 36 kommuner.

Fremskritt?

Ja, si det...

 

 

15.september 2003:

 

MUSKEL-PARTIENE

Det er ikke bare Schanche som har misbrukt lanken i Frp. Innvandringspolitisk talsmann for Frp, Per Sandberg, ble for noen år siden dømt for å ha klappet til en asylsøker i Levanger.

I Lierne er en Ap(e)-politiker dømt for å ha slått ned en nabo.

Muskel-partiene ønskes god bedring...

 

11.september 2003:

 

11.9 MISBRUKT AV AMERIKANSKE POLITIKERE

Toårsdagen for terrorangrepene mot New York og Washington misbrukes av politikerne. Menneskeliv i Irak og Afghanistan går tapt som følge av dette misbruket, mener en gruppe amerikanske etterlatte.

Noe også norske politikere bør legge seg på minnet...

 

 

10.september 2003:

 

RUNE GERHARDSEN OG SNILLISMEN

Narkomane og barn under 16 år skal settes bak lås og slå, sier Rune Gerhardsen og får applaus fra Frp.

Men dette blir aldri noen god løsning selv om det kommer fra sønnen til landsfaderen Einar Gerhardsen.

 

 

 

7.september 2003:

 

- ARTIG MED MARTIN SCHANCHE

I lørdagsutgaven av Avisa Nordland blir skoleelever intervjuet i forbindelse med skolevalget, der Frp ble den store vinneren. En 17-årig elev på Asphaugen videregående skole i Bodø, uttrykker det slik:

"Å få til mindre innvandring er viktig for meg og der synes jeg Frp har den beste politikken. Artig med Martin Schanche også synes jeg. Fikk i hvert fall ikke mindre lyst til å stemme Frp etter det."

Frp har lenge påpekt at norsk skole er så dårlig. At Frp får så mange stemmer i skolevalgene, tyder antageligvis på det...

 

6.september 2003:

 

IKKE RART IRAK-KRIGEN KOSTER!

En pizzakjede i USA har fått en bestilling på 40 pizzaer fra en major stasjonert i Irak. Majoren synes at soldatene fortjente en smak av hjemlandet.

 

 

5.september 2003:

 

FRP OG SKOLEVALGENE

Frp har gjort et brakvalg i skolene. Ved Fauske videregående skole oppnådde partiet hele 38 % av stemmene. På denne bakgrunn er det interessant å lese Frp's partiprogram, særlig det som gjelder det som ungdommene burde ha en vesentlig interesse av å vite mer om før de hadde gjort sitt valg. Her er noen eksempler som berører ungdommen. Alle sitater fra Frp's partiprogram er kursivert.

Utdanning:

Fremskrittspartiet mener at karakterer skal settes i forhold til objektive faglige prestasjoner, og ønsker å innføre karakter i alle grunnleggende fag fra og med 5. klasse. Karakterene skal i disse fagene i stor utstrekning bygge på landsomfattende normerte prøver.

DOJ's kommentar: Etter mitt syn er det fundamentalt galt å innføre karaktergivning helt fra 5.klasse av. Hva partiet legger i objektive faglige prestasjoner, er ikke godt å vite, når man vet at partiet tilhører de mest subjektivt fokuserte partiene i landet. Frp som er så til de grader i mot enhetsskolen burde virkelig analysere hva de selv mener når de vil benytte "landsomfattende normerte prøver" - en felles mal for hele landet, til tross for meget store regionale og kulturelle forskjeller i f.eks. nord og sør.

Grunnutdanningen omfatter opplæring i de grunnleggende allmenne fagene norsk, matematikk, naturfag, engelsk og et nytt samfunnsfag/demokratifag der elevene i større grad lærer om nødvendige demokratiske prosesser i vårt samfunn, respekt for liv og helse, oppførsel og folkeskikk. På bakgrunn av den stadig viktigere rollen IKT får i samfunnet, mener Fremskrittspartiet at IKT bør inn som obligatorisk fag i grunnskolen fra 5. klasse.

DOJ's kommentar: Med Martin Schanches hardtslående argumentasjon på et skolemøte i minnet, må en undres på at Frp's understreking av "oppførsel og folkeskikk" har noen gyldighet. Det viste seg at skolevalget i Schanches kommune ga Frp en stor velgerskare blant ungdommen. Hagen understreket at man ikke måtte la en enkeltpersons oppførsel gå ut over partiet. Hvorfor generaliserer da Hagen på denne måten når det gjelder innvandrere og asylsøkere? Frp's ord og handlinger samsvarer ikke med hverandre. En ørefik fra Scanche ser ut til å appelere til ungdommen.

Det skal som i dag være anledning til å bruke straffelekse, igjensitting og utvisning fra skolen i kortere eller lengre perioder som disiplinær reaksjon, dersom spesielle hendelser skulle tilsi dette. Fremskrittspartiet vil at det skal være en obligatorisk innføring i folkeskikk, respekt for liv og helse, oppførsel og respekt for lærere og medelever.

DOJ's kommentar: Frp's ord her samsvarer overhodet ikke med egne partimedlemmers atferd og oppførsel. Den obligatoriske innføringen partiet her henviser til, burde være en obligatorisk del av neste landsmøte i Frp. Ungdom bør merke seg innholdet i denne delen av partiets program.

Kultur:
KINO OG FILM
Offentlig engasjement i produksjon og fremvisning av film er ikke nødvendig.

Fremskrittspartiet vil:
1 Privatisere kinodriften.
2 Gradvis avvikle støtteordningen til produksjon av spillefilmer og kortfilmer.

DOJ's kommentar: Det sier seg selv at en privatisering av kinodriften fører til at man mister store deler av filmtilbudet i landet. De smale filmene vil forsvinne fullstendig fra markedet, filmer som f.eks. "Resten av dagen" med Anthony Hopkins m.m. Bare kommersielle publikumssuksesser blir igjen, som oftest Hollywood-produksjonene med 20 i stil og null i innhold. At Frp ønsker å kutte all statlig støtte til norsk filmproduksjon, vil også skape uholdbare forhold for skuespillere og filmskapere her til lands. Filmer som "Heftig og begeistret" ville under Frp's kulturfiendtlige regime aldri ha vært produsert. Det er tvilsomt om "Elling" også ville ha vært blant de levende filmene her til lands med Frp-styre.

BIBLIOTEKER OG MUSEER
Fremskrittspartiet ser museer og bibliotek som et viktig kulturtilbud. Virksomheten må derfor i større grad ta hensyn til etterspørselen etter slike tjenester. Inntektssiden må bli styrket. Fremskrittspartiet støtter bibliotekvirksomhet for blinde, svaksynte og barn. For andre bibliotek er målet å gjøre disse mest mulig selvfinansierende, for eksempel ved et mindre gebyr når man låner bøker.

DOJ's kommentar: I generasjoner har det vært gratis å låne bøker på bibliotekene. Markedsorienterte Frp vil ha betaling for lån. Dette er både historieløs og usmakelig kulturpolitikk som viser at Frp overhodet ikke tar distriktspolitiske hensyn.

KUNST
Kunstnere må som andre selvstendig næringsdrivende leve av sin egen produksjon.
Fremskrittspartiet er motstander av støtteordninger til kunstnere, da disse utvikler et avhengighetsforhold mellom kunstner og stat.

Fremskrittspartiet vil:
1 Gradvis fjerne kunstnerlønn og garantiinntekter for kunstnere.
2 Unngå at det offentliges innkjøp av kunst får karakter av støtteordning.
3 Gradvis fjerne støtteordninger til kunstnere, slik at etterspørselen avgjør hvilken type kunst som blir produsert.

DOJ's kommentar: Dette er noe av det mest uspiselige av Frp's kulturpolitiske program. Et lite land som Norge kan ikke være stort nok marked for kunstnere slik at de kan klare seg økonomisk uten støtteordninger. I dag er det bare et fåtall av forfattere og malere osv. som kan leve av sin kunst. De aller fleste har tilleggsyrker for å overleve. Skulle man følge Frp's markedsorienterte politikk her, ville det norske kulturlivet ha blitt meget fattigslig og usselt. Knut Hamsun hadde aldri overlevd i et slikt samfunn. Heller ikke forfattere som Wassmo og Saabye Christensen, i startfasen av sine forfatterskap. Mangfoldet i kulturlivet kan bare ivaretas med statlige støtteordninger. Et godt eks. på dette er bøker på lulesamisk med et meget lite marked. Uten statlig støtte hadde slike bøker aldri blitt utgitt.

Ungdommen har gitt Frp massiv støtte. Sannheten er at mye av det ungdommen er interessert i, bøker, film, ungdomsklubber, musikk osv., hadde vært en saga blott under Frp-styre.

Konklusjonen må være at Frp nå bør få komme i posisjon til å styre kommuner og fylker. Bare slik vil partiets egentlige agenda for avvikling av bl.a. norsk kulturliv, bygget opp gjennom generasjoner, avsløre seg selv.

 

 

3.september 2003:

 

USA OG KRIGEN MOT TERROR

Pensjonert general Wesley Clark, mannen bak krigen i Jugoslavia i 1999, mener at Irak og Afghanistan nå utgjør en enda større og farligere trussel enn før Bushs "frigjøringsarmeer marsjerte inn i Kabul og Bagdad.

Ikke rart amerikanerne nå mister troen på denne Bush-kampanjen mot terror.

 

 

1.september 2003:

 

TYPISK AFGHANSK...

Åsne Seierstad har bodd noen måneder hos en afghansk familie og avslører intime detaljer fra menneskenes liv. - En typisk afghansk familie, hevder hun.

Er det slik at hvis jeg velger meg en hvilken som helst familie i Oslo og skriver en bok om deres liv, så er dette automatisk en bok om en typisk Oslo-familie?

Jeg kaller det generalisering og forenkling, nærmest banalisering av det virkelige livet.

 

26.august 2003:

 

FRP PÅ KRIGSSTIEN

Martin Schanche manglet argumenter og dro til AP-representanten med flathånda over ansiktet fordi han kalte Frp-politikeren for "feig".

Carl I Hagen er feig hvis han nå ikke ekskluderer Schanche fra partiet. Slike hardtslående argumenter skal ikke forekomme. Hagen på TV sier at man ikke må forhåndsdømme en mann før alle sider av saken er kommet frem. Dette bør Frp legge seg på minnet også i forbindelse med partiets forhåndsdømming av innvandrere og asylsøkere i Norge. Dette som et hint til justispolitisk talsmann Jan Arild Ellingsen og hans uttalelser om asylmottaket på Rognan.

 

25.august 2003:

 

DANSKE MOLBOER I IRAK

Først drepte de danske soldatene en av sine egne fordi de trodde han var en tyv, deretter skjøt de to andre "tyver" som viste seg å være fattige fiskere i en landsby. De danske soldatene har besøkt landsbyen for å unnskylde seg. Hva de skal gjøre overfor den drepte kameraten Preben Pedersens familie, er ikke godt å vite....

 

 

24.august 2003:

 

700 DROPPER UT AV VIDEREGÅENDE I NORDLAND

Magnus Nystrand, leder i Elevorganisasjonen i Nordland, sier at politikerne nå må engasjere seg i at så mange elever dropper ut av skolen.

Det er vel riktigere å si at fylkesskolesjef, rektorer og lærere i videregående skoler må engasjere seg mer i dette.

Når de ansvarlige for videregående skoler ikke legger opp et løp tilpasset den enkelte elev men derimot helst ser at alle kan skjæres over én kam og fylle opp storklasser (integrering , kalles det), må det gå dit høna sparker.

Når det i tillegg er billigere å plassere en elev på almenfaglig linje sammenliknet med yrkesfaglig linje, så er resultatet gitt for de som sliter med teoretiske fag: 700 faller ut.

 

23.august 2003:

 

ARSENIKK-SAKEN

Brønnøy og Vevelstad politiembede har henlagt saken mot moren som ble siktet for å ha arsenikkforgiftet sin 8 år gamle datter. En medisinsk rapport viser til at datteren lider av en sjelden sykdom.

Dette leder til følgende konklusjon:

1. Sandnessjøen sykehus mangler viktig medisinsk kompetanse.

2. Barnevernet har plassert datteren i barnehjem på sviktende grunnlag.

2. Brønnøy og Vevelstad lensmannskontor synes å ha utført svært mangelfull etterforskning og avhør

3. Moren, Ellen Inger Aspaas, må saksøke staten for en klekkelig erstatning for overgrepet mot henne og datteren.

 

 

20.august 2003:

 

MORDECHAI VANUNU

BBC-dokumentaren om mannen som fortalte verden om Israels atomvåpenprogram var avslørende. Fredsprisvinner Shimon Perez, atomvåpenprogrammets far, kalte Vanunu en forræder. På leting etter masseødeleggelsesvåpen burde kanskje USA besøke Israel?

Atomanlegget ute i Negev-ørkenen er av gammel årgang og mange av arbeiderne der er blitt kreftsyke. På grunn av hemmeligholdelsen av anlegget, kan ingen av disse kreve erstatning. Her er Israel et stammesamfunn og ikke et demokrati. I 12 år har Vanunu sittet i enecelle fordi han røpet sannheten om Israels masseødeleggelsevåpen. I tillegg har de Midtøstens største arsenaler av biologiske og kjemiske våpen.

Men all synd straffer seg selv: kanskje smeller Negev-anlegget i luften på grunn av elde og ødelegger Israel på det viset?

 

12.august 2003:

 

KLIMAENDRINGER

Verden utsettes for store klimaendringer. Europa herjes av en hetebølge uten sidestykke. Regn og flom preger store deler av resten av verden. Klimaekspertene strides, men at noen fremdeles holder på menneskeskapt påvirkning, er for meg en gåte. Det er solen som er den store påvirkeren gjennom hele jordens historie.

Forleden kom nyheten om at sydpol-området på Mars trekker seg dramatisk hurtig tilbake. Det er altså ikke bare jorden som sliter med økende varme.

Se til solen, så får dere svarene på hvorfor klimaet endres seg på vår klode.

 

07.08.2003:

 

GJENGKRIMINALITET PÅ FAUSKE

En unggutt blir stukket med kniv av et medlem av en gjeng av utenlandsk opprinnelse på Fauske. Saken blir henlagt fordi ingen enkeltstående person kan bli straffet i denne saken. Gjengen skjuler altså en kriminell. Dette er meget uheldig for den gjengse oppfatningen av innvandrere her på Fauske, som er ganske betent som den alt er. Det er beklagelig at politiet ikke kan finne synderen og få ham straffet.

Jeg oppfordrer flyktningekonsulenten og folkene som driver asylmottaket samt alle som er bosatt på asylmottaket om å løse denne saken i fellesskap. Forblir knivstikkeren ustraffet, ødelegger det forholdet til flyktninger og innvandrere på Fauske. Det behøver man ikke være spåmann for å kunne si.

Gjengen som sto bak denne alvorlige knivstikkingen skjuler altså en kriminell, dermed er de medskyldig i en forbrytelse. Å gå så langt som en kollektiv straff for hele gruppen, slik Frp på Fauske forslår, er en besnærende tanke, men vil nok ikke være etter jus'en.

Når slike hendelser får skje ustraffet, fører det til uholdbare forhold i et lokalmiljø. Det er ikke lange veien til borgervernet.

For at denne saken ikke skal ødelegge miljøet for innvandrere og flyktninger på Fauske, bør knivstikkeren melde seg til politiet snarest. Gjengen som støtter ham og evt. skjuler ham, bør få en reprimande fra kommunale myndigheter.

Vi har tidligere sett at medlemmer av gjenger dekker hverandre. Det være seg motorsykkelgjenger eller bygdegjenger som er ute etter bråk. De kaller det vennskap. Jeg kaller det meget dårlige venner...

 

 

30.juli 2003:

 

AMERIKANSKE KRIGERE

Amerikanske soldater i Irak tar ut frustrasjon og sinne ved å hevne seg på sivile, sier en amerikansk offiser som etterforsker saker der soldatene har gått unødig hardt fram.

 

29.juli.2003:

 

KALLER DEMONSTRANTER QUISLINGER

En av Ariel Sharons rådgivere, Uri Dan, synes lite om demonstrasjonene mot den israelske statsministeren i Molde. - Det er beklagelig å se at Quisling har fått elever som går i samme sporet, sier Dan.

Sier en representant for Apartheid-styret i Israel...

 

24.juli 2003:

 

liv og lære

Frp's Alfheim kritiserte Grete Knudsen for at hun mottok stortingspensjon samtidig med at hun arbeidet i bedrift.

Selv får han nær 200.000 kroner i året fordi han ikke har lønn fra staten. De 545.000 han får fra Stortinget, gjelder ikke. Snakket noen om liv og lære?

 

23.juli 2003:

 

ÅPENT BREV TIL JAN ARILD ELLINGSEN, FRP

Ifølge en rapport fra Amnesty International ble til sammen 20 mindreårige henrettet mellom 1994 og 2002. Av disse står USA for 13. I 2003 har én person som var mindreårige da han begikk forbrytelsen, blitt henrettet. Det skjedde i USA.

- USA er det eneste vestlige demokratiet som har dødsstraff, og landet er den store bremseklossen i kampen mot dødsstraff. Derfor er vi fokusert på USA, sier generalsekretær Petter Eide i Amnesty.

Frp har USA som et forbildelig demokrati. Gjelder dette også landets bruk av dødsstraff?

 

17.juli 2003:

 

HVA ER I "VEGEN" MED STATENS VEGVESEN I NORDLAND?

En minnebauta over den danske sjåføren som ble drept i en ulykke på Setså i Saltdal, Nordland, er til hinder for trafikken, hevdes det fra Statens Vegvesen.

Hva med minnesteinen over serbiske fanger som døde under 2.verdenskrig som står i Botn i samme kommune?

Og minnesteinen over de som ble tatt av raset på Klungset, som står tett ved Riksvei 80 mellom Fauske og Bodø?

Har Vegvesenet blitt et uvesen som setter kjepper i hjulene for folk flest med sitt skiltmakeri som ikke henger i hop i det hele tatt? Når Steinkjer og Levanger har E-6-gjennomkjøringsskilting etter at E-6 ble lagt utenom disse byene, hvorfor i all verden kan ikke Rognan få det samme?

Kan gjerne minne Vegvesenet på sin underlige plassering av et enormt Bilbelte-skilt i svingen etter at man passerer NAF-campingen på vei sør fra Fauske. Den skjuler veien mot sør, noe som forhindrer muligheten til å kjøre forbi på den strekningen på et tidlig tidpunkt.

 

 

 

16.juli 2003:

LEVENDE ORD MED DØDEN SOM RESULTAT

Kristenfundamentalistene i Levende Ord fikk sitt innslag i Dagsrevyen forleden. Sannheten om disse ekstremistene er at de billledlig talt har korsfestet Jesus i 2000 år, blåst en lang mars i De ti bud og Jesu lære om å elske sine fiender og gjøre mot andre det du vil at andre skal gjøre mot deg.

Nå hyller de Ariel Sharon og hele hans uvesen. Ja, akkurat som jødene slapp Barabas fri og lot Jesus henrette, slik er kristenfundamentalistenes handlinger idag anno 2003 akkurat det samme som i hine hårde dager.

Fader, forlat dem ikke - for de vet nøyaktig hva de gjør!

 

14.juli 2003:

 

MOSSAD I FARTA

Den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad er i Molde og forbereder Sharons besøk.

Vi vet alle hva som skjedde da de var i Lillehammer for noen tiår tilbake tilbake....

 

 

13.juli 2003:

 

NEI TIL ARIEL SHARON

I en meningsmåling sier 75 % nordmenn nei til besøk av Ariel Sharon. Ariel Sharon, leder av okkupasjonsmakten Israel, skal 16. juli til Norge for å belære oss om sitt syn på Midtøsten. Selv snakker han hele tiden om det palestinske problemet. For noen tiår siden var det en annen kar som snakket om det jødiske problemet.

Intet nytt under solen, altså...

 

12.juli 2003:

 

USA OG DØDSSTRAFFEN

I følge FN er de fire verstinglandene mht dødsstraff Kina, Irak, Iran og USA. Nå har den amerikanske administrasjonen nettopp klart å avvikle dødsstraffen i Irak.

Kanskje en ide for Bush å gjøre det samme med de 38 amerikanske statene som fremdeles har dødsstraff? Totalt ble 65 henrettet i USA i 2002.

 

10.juli 2003:

 

FORNORSKNINGEN FORTSETTER...

Det meldes at NRK Sameradioen ikke får sende innslag på samisk i Dagsrevyen. Innslagene med samiske nyheter må enten være på nynorsk eller bokmål. Etter mitt syn er dette helt bak mål...

 

9.juli 2003:

 

KRIGSMINISTER KROHN-DEVOLD

Norske soldater er nå en del av okkupasjonsstyrken i Irak og må ta konsekvensene av dette. Krigsminister Krohn-Devold (av enkelte kalt Krohn-Devil) er jo en kjent støttespiller for amerikansk utenrikspolitikk. Derfor kan dette krigsspillet fra norsk side skje uten debatt av noe slag. Her på berget er vi mest interessert i været og kommende strømpriser.

 

8.juli 2003:

 

DEMOKRATIBYGGING I IRAK

Ifølge den amerikanske stattholderen i Irak, Bremer, er man i gang med demokratibygging i Irak. I mellomtiden går amerikanske soldater på natteraid i boligområder i Bagdad, vekker opp folk, skiller kvinner og menn fra hverandre for å finne våpen. Uten sammenlikning forøvrig var det slik tyske soldater holdt det gående i Norge og andre land under den tyske okkupasjonen.

Bremer burde analysere demokratiet USA, der selv ikke presidentvalget foregikk etter demokratiske spilleregler. Fremdeles er den svarte befolkningen en paria-kaste i USA, uten muligheter til de hvites rettigheter i et sant demokrati. I Jimmy Carters hjemstat Georgia, får ikke de svarte benytte de offentlige svømmebassengene.

Så mye er det amerikanske demokratiet verdt anno 2003. Likevel skal de spre de glade budskap til andre land...

 

7.juli 2003:

 

BONDEVIK OG SHARON

Bondevik burde si Sharon et par alvorsord angående brudd på FN-resolusjoner og okkupasjon av palestinske områder når Israels statsminister ankommer Norge 16.juli.

Men redselen for å miste stemmer er vel større enn at sannheten skal frem angående Israels brudd på internasjonale resolusjoner.

 

6.juli 2003:

 

NORGE SOM KRIGSNASJON?

Tall fra Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet viser at vi i 2002 brukte 220 millioner på humanitær bistand og 1,2 milliarder på militær bistand til Afghanistan.

Men Fredsprisen skal vi fortsatt dele ut....

 

5.juli 2003:

 

DAGBLADET - BEDRE ENN KLYSTÉR?

Kristian Schau & Co setter klystér på frivillige under Quartfestivalen og Dagbladets medarbeider tror visst dette er kulturbærende stoff for folket og bretter ut rumpene i bredformat og i farger med dertil egnet lett avførende tekst til. De frivillige hadde også problemer med avføringen, heter det.

Dagbladets reportasje er etter mitt syn åndelig avføring og kvalifiserer til drittavis-prisen 2003.

 

4.juli 2003:

 

PILATUS-SYNDROMET

Verden har igjen nådd et stadium av fullstendig ansvarsfraskrivelse. Man sitter på hver sin knaus og nyter sitt otium uten å bry seg om at millioner av mennesker sulter ihjel. Hvordan kan det ha seg at verdens befolkning som nyter velstanden ikke bryr seg om sin neste i den fattige verden og i steden snakker om været som det største problemet?

Man spanderer heller luksustilværelse og en verdig begravelse for sine kjæledyr enn å gi en skjerv til verdens hungrende mennesker. Er det vanskelig å forstå at mange unge mennesker reagerer med vantro og vold mot en slik samfunnsorden?

For meg er det ubegripelig at ikke flere mennesker med vettet og nestekjærligheten i behold har kastet seg på protestbølgen mot verdens urettferdighet, at verden skal fortsette å gå sin skjeve gang.

Pilatus-syndromet rir verdenssamfunnet som en mare. Det er på tide å stå opp og kjemp mot råttenskapen!

 

 

3.juli 2003:

 

BUSH ROSER SHARON

President George W. Bush roser statsminister Ariel Sharon for å ha trukket israelske styrker ut av palestinske områder.

Samme dag som Israel tok to nye landsbyer i Gaza....

 

28.juni 2003:

 

TENKER PÅ DE DREPTE?

De norske soldatene som skal reise til Irak er alle opptatt av at seks britiske soldater ble drept nord for Basra tirsdag.

- Det er klart vi tenker på det, sier nordmennene. Hans Christian Strand og Torgrim Aune pakket utstyr og gjorde seg klar til avreise da Dagbladet møtte dem i militærleiren ved Elverum i går.

Mon tro om de tenker på de omkring 5000 irakere som ble drept under krigen i Irak? Eller alle de som drepes av amerikanske klasebomber som ligger slengt overalt?

 

26.juni 2003:

 

AMERIKANERNE PÅ KRIGSSTIEN IGJEN

Et flertall av USAs befolkning er positive til krigen mot Irak selv om det aldri skulle bli funnet masseødeleggelsesvåpen. Faktisk er amerikanerne så fryktløse, at de nå er innstilt på enda en krig - mot Iran, skriver avisa Berlingske Tidende.

58 % støtter et angrep på Iran. Dagbladet har gjort en lignende undersøkelse der 29 % sier ja til en krig mot Iran. At nærmere 30 % nordmenn støtter amerikanerne på krigsstien er verre å svelge. Hvilken verdensorden er det disse ønsker? At USA fritt skal ta seg til rette med hvilken som helst nasjon uansett hva FN eller verdenssamfunnet mener?

Alt har en grense, unntatt for Israel, heter et ordtak i Midtøsten. Dette gjelder øyensynlig også USA. Statistikken viser at USA er verdens største krigsøkonomi. De selger mer våpen enn noe annet land i verden. I tillegg skal USA være verdenspoliti med alle våpenrettigheter.

Fri og bevare oss...

 

23.juni 2003:

 

VALDEMAR NILSEN, KRISTENFUNDAMENTALIST

"Krig er ein straffedom over folk og land når syndemålet er fullt", sier Valdemar Nilsen. Slik skriver en sann kristenfundamentalist og forsvarer USAs angrep på og okkupasjon av Irak.

Hva sier Valdemar Nilsen til at samme USA støttet tyrannen Saddam Hussein gjennom 20 år, også i den perioden Hussein gasset 5000 kurdere til døde i Halabja? Hvor var Valdemar Nilsen da dette skjedde? Donald Rumsfeld besøkte Hussein i 1983. USA støttet også Iraks 8 år lange krig mot Iran der 1 million mennesker ble drept.

Er også dette å anse som Guds straffedom over det iranske folk?

Min ironiske melding om å bli ateist tok Valdemar Nilsen dessverre ikke. Jeg har stor sans samfunnsrefseren Jesus som jødiske skriftlærde i samarbeid med romerne fikk korsfestet som en forbryter. Kristenfundamentalistene hevder at Jesus måtte dø for våre synder - og fraskriver seg dermed ethvert ansvar for egne handlinger i livet. Jesus uttalte at man skulle elske sine fiender og ikke bare gå en mil med ham, men endog to. Valdemar Nilsen henviser til Det gamle testamentet (øye-for-øye-testamtentet), noe som ligger ham og kristenfundamentalistene i Norge og USA nærmere hjertet enn Det nye testamentet med Jesu lære som preket tjenerprinsippet og elsk din neste som deg selv. "Krig er ein straffedom"-læren til Valdemar Nilsen viser at menneskets mentalitet ikker mye forandret siden hendelsene i Det gamle testamentet fant sted.

Kristenfundamentalismen er av samme ånd som den islamske og jødiske fundamentalismen: man tror man er bedre enn andre mennesker på jorden.

 

17.juni 2003:

DE SYV LANDEPLAGER

I Det gamle testamentet får Egypt virkelig på pukkelen av en straffende Gud fordi de behandlet jødene så dårlig. En av landeplagene var enorme gresshoppesvermer som ødela avlingene på få dager. Dette var altså Guds straffedom i hine hårde dager.

Nå er det de amerikanske delstatene Nevada, Utah og Idaho som får unngjelde. Statene er rammet av den verste gresshoppeinvasjonen på 50 år. 20-24 millioner mål er i ferd med å ødelegges av denne landeplagen av bibelske dimensjoner.

Et nærliggende spørsmål er om dette er Guds straffedom over USA for landets invasjon og okkupasjon av Irak. Og hva blir i såfall de neste seks landeplagene?

 

13.juni 2003:

 

FOTBALL-KRIG

Når avisene fylles av krigstyper på grunn av en fotballkamp mellom Danmark-Norge, må man nesten klype seg i armen for å finne ut om man leser rett. Bare få måneder etter krigen i Irak er journalister med fotballfeber nærmest helt i koma. Velstandslandene i vest sliter med eksistensielle problemer: fotball.

Man må lure på om man er kommet til feil klode....

 

 

7.juni 2003:

FOTEFAR MOT NORD?

Debatten rundt boken "Fotefar mot nord" er meget avslørende. I kjent stil er det nordnorske ressurser som blir overført sørover for foredling fordi kulturmyndighetene nordpå ikke ser mulighetene i egen landsdel for denne foredlingen. Dette er gammelt nytt.

Det er ikke uventet at Aaslaug Vaa uttrykker seg slik hun gjør i forhold til den meget berettigede kritikken som er kommet fra bl.a. Nils Magne Knutsen. Selvkritikk har vel kanskje ikke vært nordnorsk kulturøvrighets sterkeste side?

Hun benytter sitater fra Galtung og Sartre for å underbygge sitt syn. "Alle generasjoner skaper seg sitt eget historiske bilde, " er bl.a. Sartre-sitatet. I denne sammenheng er det vel heller slik at bildet Vaa har skapt er et speilbilde av tidligere overføringer av nordnorske ressurser til den sørlige landsdelen.

Vaa har permisjon fra stillingen som fylkeskultursjef.

- Jeg arbeider med et studie tilknyttet kunst- og kulturhistoriske spørsmål med utgangspunkt i Nordland, er hennes egne ord.

Mon tro om det vil hjelpe det aller minste for nordnorsk kulturliv, for når utgangspunktet er som galest...og så videre.

Boken burde kanskje heller ha fått tittelen "Fotefar mot sør", fordi foredlingen har skapt millioninntekter for Forlaget Press under ledelse av Harket, sårt trengte penger til nordnorske forlag som sliter i motvind, også mot sentrale kulturmyndigheter i Oslo-området, slik som Norsk Kulturråd m.m.

Bakgrunnen for utgivelsen av "Fotefar mot nord" er et gufs fra 70-tallet da Nordnorsk Forfatterlag ble etablert nettopp på bakgrunn av den nedlatende behandlingen av nordnorsk kulturliv.

 

5.juni 2003:

 

USA TRUER IRAN

Krigshisserne, som har fått blod på tann, ønsker nå også at USA skal kaste seg over Iran. En lærerkollega mente det kunne være greitt å ordne opp i det landet også når USA likevel var i gang.

Iran har på sin side kommet med et meget interessant utspill nylig: Iran forlanger en unnskyldning fra USA for at landet støttet terrornettverket Al-Qaida under krigen mellom Afghanistan og Sovjetunionen på 1980-tallet.

I tillegg kunne jo Iran i samme slengen kreve en unnskyldning av USA fordi de støttet Saddam Hussein og Irak i krigen mot landet der 1 million mennesker døde... 

 

3.juni 2003:

 

MASSEØDELEGGELSESVÅPEN I IRAK

Britene og amerikanerne innrømmer nå at tusenvis av klasebomber ble benyttet i boligområder i Irak. Daglig lemlested flere mennesker på grunn av disse udetonerte bombene. I tillegg har britiske og amerikanske militære myndigheter advart eget personell mot å komme i nærheten av utbombede irakiske kjøretøyer pga av faren for stråling. Dette skyldes alliansens bruk av uran i granatene. Advarselen om dette er ikke gitt videre til irakiske sivile. Mange barn bruker utbombede irakiske tanks som lekeplass....

  

28.mai 2003:

 

KÅLHODEPINE

Dyrevernerne mente at skole-elever ikke burde få utdelt fiskestenger fordi meitemarken og fisken føler smerte, leste jeg i avisen forleden og ristet vantro på hodet.

Går det virkelig an å bli så korka i dette urgamle fiske- og fangstlandet? tenkte jeg. Har den polstrede barndommen gått helt av skaftet? Er dyrevernerne blitt de reneste kålhoder her på berget?

Opprørt gikk jeg til kjøleskapet for å halshugge et kålhode, men tror dere fa'en meg ikke at den plutselig satte i med et skrik da jeg kjørte kniven i grønnsaken.

Der fikk dyrevernerne sannelig noe å tygge på! 

 

25.mai 2003:

NORGE TRUES AV AL-QAIDA

I et opptak som ble sendt på den arabiske kanalen Al-Jazeera 21.mai ble Norge nevnt som mulig mål for Al-Qaida. Dette har skapt sjokkbølger i det norske politiske miljøet. Bondevik advarte nordmenn i utlandet om å være på vakt. Hvorfor Norge ble nevnt i samme åndedrag som USA, Storbtritannia og Australia,er for militære eksperter i Norge et mysterium. En uttalte at det antagelig er planlagt anslag mot norske interesser i utlandet.

Hva kan årsaken til dette være?

Det kan være mange grunner til at Al-Qaida har plukket ut Norge: vår ensidige USA-tilknytning gjennom mange år, vårt engasjement i Afghanistan, vårt arbeid for fred i Midtøsten, våre planer om å sende styrker til Irak som dermed gjør Norge til en del av okkupasjonsmakten,vårt salg av militært utstyr som er brukt i Irak-krigen og i Israels kamp mot palestinerne.

Vestlige lands dobbeltmoral når det gjelder Iraks okkupasjon av Kuwait og Israels okkupasjon av palestinske områder kan være en del av forklaringen. Norge har vært sentral i forhandlingene mellom israelske og palestinske myndigheter,men uten at dette har ført til noen endring for palestinernes nedverdigende livssituasjon på Vestbredden og i Gaza. Våre myndigheter taler ofte med to tunger i denne sammenheng. At Bondevik reiser som en budgutt mellom USA og Frankrike nylig sier mye om Norges rolle som ensidig støttespiller for Bush-administrasjonen. Så lenge vi er et underbruk av USAs fatale og urettferdige utenrikspolitikk, kan det få katastrofale følger for Norge.

Som utdeler av Nobels Fredspris burde Norge vært et land som hadde unnlatt å bidra med militære styrker og utstyr i ulike konflikter i verden. Norge har levert våpen til Israel og dessuten kjøpt militært utstyr fra landet. Norge burde vært nøytral og en veileder for andre land i fredsarbeid.

Det er derfor ikke uventet at Norge nå står på terrorlisten. Det er sterkt å beklage,men norske myndigheter med Bondevik, Petersen og Krohn Devold i spissen er hovedansvarlig for dette.

 

15.mai 2003:

 

FRP - DEN LIBERALISTISKE FARE

Frp passer som hånd i hanske for den delen av den norske befolkningen som har mistet all evne til empati og solidaritet. Mange i dagens samfunn er blitt navlebeskuende egosentrikere som ønsker å krafse mest mulig til seg selv og sine. Dette er den liberalistiske ideologen som ligger til grunn for Frp's politikk, partiet som i egne øyne er tuftet på kristne verdier.

Men Jesus Kristus ville ha tatt klar avstand fra en slik markedsorientert livsfilosofi når man ser de globale konsekvensene av pengemaktens herjinger. Jesus snakket om å tjene hverandre. Ikke å tjene på hverandre, som er Frp's hovedbudskap.

En av fire nordmenn ønsker å stemme Frp. Mottoet: først meg selv, så meg selv og så meg selv igjen, synes å ha god gjenklang i denne delen av befolkningen.

 

14.mai 2003:

 

USA INN I NY MCCARTHY-FASE

Hollywood-stjerner som har dristet seg til å kritisere Bush og krigføringen i Irak er blitt svartelistet.

Så mye er verdens beste nasjon og beste demokrati verdt...

 

 

11.mai 2003:

 

CIA'S MANN PÅ FAUSKE?

En aktiv Fauske-skribent raljerer over at fredsaktivistene igjen har tatt feil mht krigen i Irak, som visstnok skal være så vellykket. I følge mine informasjoner er hverken krigen i Afghanistan eller Irak over, selv om Bush har kommet med en slik erklæring. Som okkupanter i Irak står USA og de villige partnere overfor en formidabel utfordring. 85 % av Iraks befolkning er shiamuslimer og alle ønsker USA ut av landet - så snart som mulig.

Man kan undre seg over at USA samarbeidet med tyrannen Saddam Hussein i over 20 år. I disse 20 årene forsvant titusener av irakere pga Saddams terror. USA var Saddam Husseins store støttespiller i Iraks åtte år lange krig mot Iran, der tilsammen 1 million mennesker ble drept. USA støttet fortsatt Saddam i den perioden han gasset 5000 kurdere til døde. Uten USAs velvillige våpenleveranser hadde dette ikke vært mulig.

Slik Fauske-skribenten uttrykker seg i avisen med "God bless America" og liknende skulle en tro han var CIA's mann i Norge.

 

8.mai 2003:

 

STORT FRAFALL FRA VIDEREGÅENDE

Bare 57 % av elevene fullfører videregående skole i Nordland. Inntakskontoret antyder for stor overgang mellom ungdomsskole og videregående skole, både faglig og sosialt, som en mulig årsak.

Etter seks år i videregående skole kommer ikke dette som noen stor overraskelse. Jeg var i flere år klassestyrer for grupper av elever som tok grunnkurs på Hotell- og næringsmiddelfag over to år. Etter at ny rektor overtok systemet ble dette tilbudet lagt ned og undertegnede ble overtallig på arbeidsplassen og måtte finne seg annet virke. Før arbeidsforholdet ble avsluttet var jeg med i en arbeidsgruppe ved avdeling Erikstad som planla et alternativt årstilbud for nye elever som kom fra ungdomsskolen, et tilbud som skulle gjøre valget av studieretning lettere etterpå. Nordland fylkeskommune syntes opplegget virket interessant men gjorde ingenting med å virkeliggjøre det, noe som sannsynlig hadde med økonomi å gjøre (antagelig samme årsak til at gruppetilbudet for dem som tok grunnkurs over to år ble nedlagt.)

Behovet for slike særtiltak er antagelig ikke blitt mindre med årene. Det er for meg ubegripelig at ikke Nordland fylkeskommune bruker lærere med kompetanse til å følge opp elever med særskilte behov. Det synes som om man, i liket med barne- og ungdomsskoler, velger den billigste løsningen: assistentløsningen. Nå er det viktig å understreke at mange assistenter gjør en meget god innsats i skolen, men i forhold til elever med særskilte behov er det ingenting annet enn kompetanse og en ekte og genuin interesse for eleven som hjelper.

 

5.mai 2003:

 

YDMYKELSEN AV PALESTINERNE FORTSETTER

I ly av krigen i Irak fortsetter Ariel Sharon sin ydmykende apartheidpolitikk overfor palestinerne. Ved veisperringene innenfor Gaza og Vestbredden må palestinere stå i opptil 4-5 timer for å slippe igjennom. Dette skjer hver eneste dag.

Israel bekjemper steinkastere med F-16-jagerfly og kamphelikoptere. Den moderne tids statsterrorisme?

 

 

1.mai 2003:

 

TORBJØRN ANDERSEN (FRP) OG SAMENE

I en debatt i Stortinget hevdet Andersen at samene ikke kan regnes for urbefolkning og at Sametinget må nedlegges. Hans hovedinnlegg viser bl.a. til den meget omstridte "forsker" Karsten Adriansen fra Båtsfjord.

Adriansen bok "Er samene Finnmarks urbefolkning?" utkom i fjor på eget forlag. Han presenterer seg selv som arkeolog, men er altså en 82 år gammel tidligere fiskebruksdisponent fra Båtsfjord med interesse for arkeologi og historie. Som pensjonist studerte han opp til arkeologi hovedfag ved Tromsø Universitet. Boken bygger på manuset som han sendte til Universitetet i Trondheim som doktorgradsavhandling, der den ble avvist fordi den ikke holdt mål rent vitenskapelig. I følge NRK-Finnmark 28.8.2002 omtalte professor i arkeologi ved Universitetet i Tromsø, Bjørnar Olsen, boka slik: "Når man skal drive forskning så er det visse minstekrav til teori og metode og redelighet. Og ikke minst er det krav til kildekritikk. Ingen av disse punktene oppfyller Adriansen. Som vitenskapelig verk har den ingen verdi."

Lærer og forfatter Svein Lund skriver følgende om boken (sitat):

"No er det sjølvsagt ikkje så lett for oss amatørar å vurdere alle vitskapelige og uvitskapelige metodar innafor arkeologien. Men dei fleste med minimalt kjennskap til Finnmark burde kunne vurdere sakligheita i nokre utvalde sitat frå boka:

"Lapper eller sjøfinner eller bufinner er en etnisk meget sammensatt gruppe som i dag betegner seg som sjøsamer. Deres daglige språk er norsk. Blant disse foregår det i dag en storstilet opplæring i norsamisk innen alle aldersgrupper for å skaffe seg tilhørighet til det samiske. Denne omskoleringen skjer under offentlig forvaltning og for offentlige midler." (s.113) Å avvise sjøsamane som samar er eit heilt sentralt spørsmål i Adriansen sin argumentasjon. Det utrulige er at i ei historisk avhandling spør han ikkje kva for daglig språk "sjøfinnene" hadde for bare 2-3 generasjonar sidan.

"Endrede stedsnavn fra norsk til samisk har en i de utgitte telefonkataloger, og hvorfra en henter et lite knippe. Tana er blitt til Deatnu. Kåfjord er blitt til Gaivuotna, Kautokeino er blitt Gouvdageaidnu . Magerøya er blitt Mahkaravju. Denne trenden tilsier at det vel bare er et tidsspørsmål før alle norske stedsnavn er blitt endret til samisk på alle nye kart over Finnmark." (s. 117) For ein arkeolog burde det vere rimelig å gå litt lenger tilbake i tida og spørre kva tid og korleis formene Kautokeino og Tana oppsto. Men fornorskingsperioden er fullstendig forbigått i Adriansens framstilling. "

Sitat slutt.

Mer om Lunds kritikk av Adriansens bok kan leses på:

http://home.online.no/~sveilund/sami/adriankk.htm

Opprinnelsen til de norske navnene i Finnmark er samisk. Et godt eksempel på fornorskningen er forvanskningen av det samiske Jiebmaluokta (samisk for selbukta/kobbebukta) som er blitt Hjemmeluft (et meningsløst ord). Gamle kart fra Finnmark viser at navn på elver, fjell og vann osv var samiske og senere er disse blitt fornorsket til ord som ikke betyr noe som helst.

Det er viktig å understreke at Adriansens hovedoppgave ble avvist pga sin uredelighet mht kilder og bevisføring.

Det siste utspillet fra Adriansen er en artikkel i Altaposten der han avviser at det har funnet sted noen fornorskning av samene. Dermed viser han sitt sanne ansikt og den sanne agenda for sin bok om samene i nord. Det er meget lett å tilbakevise hans påstander om manglende fornorskning gjennom historiske beviser og fakta.

 

 

25.april 2003:

 

BØNN

Hvis det er slik at Gud fremdeles velsigner USA,

da tror jeg det er på tide å bli ateist....

 

 

20.april 2003:

 

KRIGEN OM IRAK

Ingen kunne vel bli overrasket over at Irak falt så raskt, etter at landets militære forsvar var knust under Golfkrigen og landet var blitt utsatt for sanksjoner siden 1991 samt nesten daglige bombinger av irakiske anlegg i flyforbudssonene USA og Storbritannia opprettet. USA har i moderne tid bare gått til krig mot land som var langt underlegne militært. Også i denne krigen har USA fått prøve ut sine nyutviklede våpen samt at de dessuten har benyttet anledningen til å kvitte seg med gamle. Så sent som påskeaften ble en 5-åring lemlestet av en amerikansk klasebombe. Da USA visstnok bombet "Kjemikalie-Ali", mannen bak gassingen av 5000 kurdere i Halabja i 1988 (da USA og Irak var nære militære samarbeidspartnere), ble tre bolighus bombet og tilsammen 30 sivile drept. Om Kjemikalie-Ali ble drept, er det ingen som vet.

Britiske ministre i Blair-regjeringen føler seg lurt hvis ikke masseødeleggelsesvåpen blir funnet i Irak. Det var det som skulle lovliggjøre en invasjon, sier de. Hittil er ingen funnet. Arabiske land, bl.a. Saudi-Arabia og Kuwait, krever at USA trekker seg ut av Irak straks. USA nekter og vil ha fire permanente baser i landet. Det første USA satte inn styrker for å beskytte i Bagdad var ikke sykehus eller sivile boligområder, men Oljedepartementet. Nå forhandles det med Israel om olje fra Nord-Irak. To rådgivere i Bush-administrasjonen trakk seg fordi Bush ikke brydde seg om å beskytte Iraks nasjonale arkeologiske skatter.

Mannen USA setter til å styre Irak, Jay Garner, er en pensjonert general som mener den israelske hæren har håndtert palestinerne på en utmerket måte.

Irak har gått fra å være et diktatur til å bli en amerikansk koloni. Da ansatte i Oljedepartementet skulle gå på jobb før helgen, ble de nektet av amerikanske styrker å gå inn i bygningen. Kontrollpostene minner om dem i Gaza og på Vestbredden der palestinerne må stå i timelange køer for å komme seg på arbeid.

Men Bush er stolte av sine soldater som har frigitt det irakiske folk fra en av verdens verste diktatorer.

Jeg undres bare på hvorfor USA gjennom 20 år samarbeidet med verdens verste dikator?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En annen avvæpningsaksjon i USAs historie:

MASSAKREN I WOUNDED KNEE, 29.DESEMBER 1890

Amerikanske styrker i en annen såkalt avvæpningsaksjon. Resultatet ble over 300 drepte sioux-indianere, kvinner, barn og gamle og alle ubevæpnede.

... Ørnefjær til minne om massakren

USA, verdens demokratiske fyrtårn, "verdens beste land med de fineste menneskene på kloden" (ifølge Bush), har plassert alle indianere i landet i reservater. Den svarte befolkningen har fremdeles ikke fulle rettigheter. 38 amerikanske stater bedriver fremdeles dødsstraff, landet er sammen med Pakistan og et par andre land de eneste som dømmer tenåringer til døden...

LES MER OM MASSAKREN I WOUNDED KNEE HER!

 

Dagens tekst 20.mars 2003:

 

NÅR VÅPNENE TALER ER DET BARE Å TIE....

Denne siden legges ned i skam og taushet på ubestemt tid mens USAs overlegne militærmakt, som har overkjørt FN-systemet og våpeninspektørenes arbeid, bomber Irak for å hjelpe landet. Dette er det første anslaget etter den nye Bush-doktrinen om forebyggende bombing. Gud bevare oss for USAs hjelp....

 

 

 

19.-20.mars 2003:

 

KRIGEN ER STARTET....

Amerikanske og britiske fly tok til å bombe sør-Irak etter kl. 2100 i kveld.

Den massive bombingen med 3000 raketter i innledningsfasen er snart virkelighet.

Bush's siste budskap var at selv om Saddam forlot Irak, ville USA invadere landet for å avvæpne det, som det heter i militærterminologien.

En lærerkollega sa idag: Endelig skal han tas!

Her var ikke noe spørsmål om sivilibefolkningens lidelser....

 

Hans Blix uttrykte stor skuffelse over ikke å få fullført våpeninspeksjonene. Denne sjansen ga ikke USA ham...

 

 

17.mars 2003:

 

BUSH BRYTER MED FN

USA, Storbritannia og Spania vil ikke be om FNs godkjenning for et Irak-angrep, og trekker sitt resolusjonsforslag. - Saddam må reise, ellers blir det krig, blir budskapet i president Bush' tale i natt bekrefter utenriksminister Colin Powell.

Slik bryter USA dramatisk med FN og handler helt på egen hånd. Dette vil få meget store konsekvenser for USA og deres koalisjonspartnere.

Det er kun Frp i Norge som støtter Bush og en krig mot Irak også uten FN-vedtak. Dette må få dramatiske følger for tilslutningen til Frp i Norge.

 

 

5.mars 2003:

 

FREDPRISVINNER FOR KRIG

Fredsprisvinner Elie Wiesel støtter en amerikansk krig mot USA. Han faller dessverre i samme fella som mange andre ved å sammenlikne Hussein med Hitler. Dette er en meningsløs sammenlikning fordi Hitler-Tyskland var et moderne krigsmaskineri med stort potensiale for erobringer. Det må være svært dårlig stelt med Wiesels innsikt i Iraks våpenpotensiale når han mener at Saddam truer verdensfreden med et forsvar som siden 1991 har ligget knekket og nedgravd etter Gulfkrigen. I tillegg har en massiv sanksjonspolitikk ført landet som har ligget nede lenge helt ned i grøften. Opprettelsen av flyforbudssonen (som ikke er godkjent av FN!) har kontrollert det meste av Iraks aktiviteter. Daglige bombinger siden den gang har ødelagt det aller meste av radaranlegg, kommunikasjonssentraler, fiberoptiske kabelanlegg osv.

 

25.februar 2003:

Christopher Stensaker er Frp's representant i Utenrikskomitéen. I et innlegg på Frp's hjemmeside sammenliknet han Saddam med gamle Adolf og understreket at det var viktig å slå til før den gale truet verden. Dette førte til en epost til Stensaker fra meg. Jeg fikk svar fra ham samme dag, et uhyre forenklet verdensbilde a la Frp. Jeg måtte selvfølgelig svare kommentere dette og sendte ham en svarmail. Her kan du lese alle mailene:

 

Til: christopher.stensaker@stortinget.no
Emne: Frp's håpløse sammenlikning

Det er interessant å se Frps omfavnelse av USAs utenrikspolitikk. Din sammenlikning med tiden før 2.verdenskrig faller på sin egen urimelighet. Hitlers Tyskland var et moderne krigsmaskineri med stort potensiale for erobringer. Det må være svært dårlig stelt med Frp's innsikt i Iraks våpenpotensiale når du mener at Saddam truer verdensfreden med et forsvar som siden 1991 har ligget knekket og nedgravd etter Gulfkrigen. I tillegg har en massiv sanksjonspolitikk ført landet som har ligget nede lenge helt ned i grøften. Opprettelsen av flyforbudssonen (som ikke er godkjent av FN!) har kontrollert det meste av Iraks aktiviteter. Å sammenlikne Saddam med Hitler er som å påstå at Kystpartiet vil bli Norges største parti ved neste Stortingsvalg.

At Carl I Hagen mente Norge burde selge våpen til Irak i 1988 viser hvilken grumsete fortid ditt parti har, ikke bare i Iraksaken men også i andre sammenhenger. Hagens utspill kom bare 2 måneder etter at Saddam hadde gasset 5000 kurdere! Det kom ingen reaksjon på gassingen fra hverken USA eller Frp og Hagen den gangen. I denne perioden kan man virkelig snakke om at Irak hadde et uhyggelig potensiale til erobrerkrigføring, takket være rundhåndet våpenhjelp og dollar fra USA og Donald Rumsfeld som besøkte Bagdad i 1983 bl.a.

Dobbeltmoralen i Frp-ideologien griner mot en hvor enn man snur seg i denne debatten. USA reiser nå rundt for å presse land til støtte: enten ved klekkelige dollarbidrag/lån eller dårlig skjult trussel om å trekke tilbake dollarstøtte/lån. India er tilbudt 1.2 milliarder dollar for sin støtte. Nå står en rekke afrikanske land på listen, land som ikke har hørt noe fra USA om hjelp før akkurat nå...

Jeg gremmes....

DOJ

 

SVARET JEG FIKK FRA CRISTOPHER STENSAKER LØD SOM FØLGER:

 

Mitt poeng i denne saken er: Dersom man oppdager en pyroman som sitter i det tørre høyet på låven og leker seg med fyrstikker (Saddam), så tar man å fjærner fyrstikkene (også de gjemte), eller pyromanen, eller begge deler. Man venter ikke til låven har brendt ned, særlig når man vet at to låver har blitt påtent før (Iran og Kuwait).

Med vennlig hilsen

Christopher Stensaker
Stortingsrepresentant, FrP
Utenrikskomiteen

Tlf. 23 31 32 29 Mobil 930 63 645
E-post: christopher.stensaker@stortinget.no

 

HVORPÅ JEG MÅTTE KOMME MED FØLGENDE TILSVAR:

 

Et utrolig enkelt verdensbilde.

Men det er vel slik det er å leve i Frps verden.

Velbekomme.

Apropos låver:

Krigen mot Iran var en USA-støttet krig. Iran var da USAs hovedfiende i regionen. USA anså derfor Iraks krig mot Iran som en viktig sak.

Hvor er logikken?

Utrolig at ditt navn er knyttet til Utenrikskomiteen!

 

DOJ

 

 

 

23.februar 2003:

 

APROPOS AFGHANISTAN

Leste nylig om den kvinnen som ble arrestert under Talibanstyret og satt fengslet i mange år. Nå er hun faktisk blitt fengslet igjen - av det nye styret - av samme grunn som Taliban.

Har egentlig noe forandret seg i Aghanistan etter USAs operasjon "Enduring Freedom"? En frihet for hvem?

 

20.februar 2003:

HAGEN OG SADDAM

Det er fremkommet opplysninger om at Carl I. Hagen oppfordret den norske regjeringen til å selge våpen fra Kongsberg våpenfabrikk til Saddam Hussein i 1988. Dette var bare to måneder etter at Saddam hadde gasset 5000 kurdere i Habalja.

Heretter kan Carl I. Hagen, Kenneth Svendsen og resten av Frp holde kjeft om Irak-saken!

 

 

19.februar 2003:

 

IVAR KRISTIANSEN PÅ VILLE VEIER

Hvor var Ivar Kristiansen (H) da Saddam Hussein gasset 5000 kurdere? USA var på den tiden en viktig støttespiller for Saddams regime og leverte landet både biologiske og kjemiske våpen. Donald Rumsfeld var til og med og besøkte Bagdad og Saddam Hussein på 80-tallet. Det kom overhodet INGEN reaksjonfra USA på gassingen av 5000 kurdere den gangen . Saddam var en like stor tunge-kutter den gang som nå!

Som medlem av Amnesty har Saddam vært på verstinglisten min lenge - sammen med USA og de diktaturer landet har støttet gjennom tidene: alt fra Saddam Husseins Irak til Pinochets Chile. Siden 2.verdenskrig har USA grepet inn i 63 lands anliggender.

Det er helt utrolig hva en stortingspolitiker kan få seg til å si i et avisintervju ang. en påstått "suksess" i Afghanistan:

Sitat: "Nå kan vi få etablert et demokrati i landet." (sitat slutt)

Hvem er "vi" i denne sammenheng? Er det ikke landets egne innbyggere som evt. skal etablere et demokrati? Blir det påført av andre interesser og maktapparater er det vel ikke riktig å kalle en slik etablering for demokrati?

Faktum er at Afghanistan er et stammesamfunn med mange motstridende interesser. Slik har det vært gjennom århundrer. USA har betalt stammehøvdinger dollar for å få dem på sin side. Når pengene er oppbrukt, vender de tilbake til sitt gamle stammesamfunn. Kristiansen og hans likesinnede har gitt inntrykk av at krigen i Afghanistan på det nærmeste er over og at alt har vært så vellykket.

Det tidligere amerikansk-støttede Taliban stanset all produksjon av opium. Nå er landet blitt "fritt" og ligger igjen på toppen av statistikken som verdens største leverandør av opium. Lenge leve demokratiet og markedsøkonomien i dette krigsherjede landet!

Det er stort sett Kabul og nærområdene som kan regnes for "frigjort". Er det her "vi" skal skape demokratiet, Kristiansen? Ved hjelp av massiv bombing av norske F-16-jagere fra Bodø?

Historien viser at USAs interesser for dette landet har vært noe annet enn å knuse Taliban eller bin Laden. Afghanistan var på USAs invasjonsliste alt i 1979, før Sovjet okkuperte landet. Planen var å sikre seg muligheten for å bygge en oljerørledning gjennom landet. Taliban-soldater ble som kjent utdannet i store mengder ved bl.a. Fort Brenning i USA i sin tid. Likeså ble bin Laden og hans al-Qaida pumpet full av våpen og dollar

fra USA, som gjennom tiden har vært verdens største våpenleverandør til mange parter i vår konfliktfylte verden. Krigsindustrien i USA har gått på høygir i årtier. Det betyr ingenting hvem man leverer til, om det er Saddam Hussein, Pinochet eller regimet i Indonesia under Suharto som drepte 1 million mennesker han ikke likte (ved hjelp av bl.a. amerikansk etterretning hadde regimet navnelister på over 5000 fagforeningsmedlemmer som ble drept på 60-tallet.).

På Bali regner man at minst 80 000 ble drept i samme periode. Med amerikansk støtte. Mange av disse ligger fremdeles gravlagt under de etablissementene som ble bygget der i ettertid og som ble utbombet i fjor med 190 døde. Litt av et tankekors, Kristiansen?

Og med sin misjonsvirksomhet verden over er vel USA dessuten i stand til å skape demokrati både i Saudi-Arabia, Indonesia og Pakistan? Eller hva med Tyrkia, der kurdernes situasjon er minst like ille som i Saddams Irak?

 

16.februar 2003:

 

ÅPENT BREV TIL KENNETH SVENDSEN

Jeg har merket meg Frp's helt uforbeholdende støtte til USA i forbindelse med Irak-krisen. Frp reiste mannsterk til USA for å studere amerikansk utenrikspolitikk.Dette er sakset fra VG søndag 16.februar:

"Skjebnens ironi vil ha det til at både islamistene i Afghanistan og Saddam Hussein var USAs og Rumsfelds allierte på 1980-tallet. Da var Rumsfeld Ronald Reagans Midtøsten-utsending.

USA ga våpen til begge. Afghanerne kjempet mot okkupanten Sovjetunionen, mens Saddam lå i krig med ayatollah Khomeini i Iran, USAs verste fiende i området.

Båndene mellom Saddam og USA var så sterke at Rumsfeld i desember 1983 besøkte diktatoren i Bagdad.

Det skjedde i en tid da Irak "nesten daglig" brukte kjemiske våpen, skrev Washington Post i desember.

Avisen hadde gått gjennom nedgraderte dokumenter fra 80-tallet og funnet at Reagan og Rumsfeld i det skjulte hjalp Saddam Hussein med å bygge opp Iraks arsenal av kjemiske og biologiske våpen:

Gjennom private amerikanske farmasøytiske firmaer fikk Saddam dødelige bakterier av USA, han utviklet våpnene og brukte dem mot iranske soldater.

På sidelinjen sto Rumsfeld og USA og lukket øynene. "

Det meldes idag fra Pentagon at landet vil ta i bruk ulovlige kjemiske stridsgasser i en krig mot Irak. Dette er et brudd på Geneve-konvensjonen.

I tillegg ønsker nå Rumsfeld å straffe Tysklands "forræderi" ved å være uenig med USAs politikk, å trekke ut alle amerikanske styrker fra Tyskland. På samme måte straffet USA et lite land som Yemen da de stemte imot et amerikansk forslag i sikkerhetsrådet for en tid tilbake: USA holdt tilbake et lån til landet på 80 milliarder dollar.

En hemmelig rapport fra FN som ble offentliggjort i en britisk avis idag, viser at minst 30 % av iraks barn under 5 år vil dø pga den humanitære katastrofen som vil ramme Irak i forbindelse med et amerikansk angrep. FN har også vist at 500 000 barn har dødd pga de langvarige sanksjonene mot landet.

Jeg regner ikke med at du var deltager på fredsdemonstrasjonene lørdag 14.februar, en historisk begivenhet fordi aldri har så mange deltatt på en slik demonstrasjon siden 2.verdenskrig.

Jeg ønsker at du skal kommentere noen av de fakta som her er fremlagt og begrunne ditt syn på at det er riktig å gå til militært angrep på Irak for å avvæpne landet.

 

 

12.februar 2003:

 

"FN'S TROVERDIGET I FARE"

Dette har vært Powells, Rumsfelds og Bushs advarsel til FN hvis organisasjonen ikke følger opp resolusjon 1441 i i forbindelse med Irak.

Mitt syn er at FN's troverdighet for lengst er lik null etter at Israel har brudt hele 69 FN-resolusjoner gjennom de siste årene uten at det har fått konsekvenser av noe slag.

Verden har aldri vært rettferdig.

 

9.februar 2003:

 

EUROPA VS. USA

Synes det er flott med et europeisk initiativ for avvæpning av Irak. Tysklands og Frankrikes planer får full støtte fra Russland. På tide at Europa tar initiativet til noe annet enn krig som løsning på alle vansker. Ikke rart Donald Rumsfeld forlot sikkerhetskonferansen i Munchen i raseri da disse planene dukket opp. De hadde jo ikke informert USA om det på forhånd, må vite!

 

4.februar 2003:

 

JEG ANKLAGER....

Dette er virkelig snakk om bevis:

Av dette kan leses: det er bevist at det har vært en forbindelse mellom USA og Taliban, Osama bin Laden og al-Qaida.

Av dette kan leses: det er bevist at det har vært en nær forbindelse mellom USA og Saddam Hussein.

FN's sikkerhetsråd oppfordres til å drøfte og vedta sanksjoner mot USA for minst en 10-års periode. Hvis dette ikke hjelper, bør FN's sikkerhetsråd vedta og implementere en avvæpning av USA slik at verdenssamfunnet kan føle seg trygg for at USA ikke lenger er i stand til å infiltrere, invadere eller okkupere mindre og fattigere land, slik de har gjort de siste decennier.

 

2.februar 2003:

 

BØNN MOT KRIG

Statsminister Bondevik oppfordrer folk til å be til Gud for å unngå krig mot Irak.

Hva hjelper det når USA er Guds eget land og Bush hevder at USA er Guds gave til verden?

 

 

18.januar 2003:

 

MOSSAD PÅ MENNESKEJAKT IGJEN

Den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad kommer på nytt til å sende dødsskvadroner til utlandet, for å likvidere antatte fiender av Israel.

Alle husker Lillehammer-saken da Mossad drepte feil mann. Israels statsterror skal spres ut i verden.

 

 

16.januar 2003:

 

APROPOS KREKAR-SAKEN

HVA HVIS....en leder for en motstandsgruppe i Sør-Afrika under apartheidstyret der, la oss kalle ham Benjamin Iketo, kom hit til Norge som kvoteflyktning og så ble det senere oppdaget at han stadig reiste tilbake til landet for å lede et politisk parti som også besto av en militær avdeling som kjempet mot apartheid. Statsadvokat Lasse Qvigstad hadde, i likhet med i Krekar-saken, ment at det må være legitimt å reise til sitt hjemland for å kjempe mot et undertrykkende regime under ledelse av Saddam Hussein. Carl I. Hagen, hadde i intervju fra sin sommerbolig i Spania (han kan fremdeles dårlig spansk etter lang tid der nede) i kjent stil sagt at en slik terroristleder som Iketo burde kastes ut av Norge umiddelbart fordi han har ingenting her å gjøre, dette fordi han kom hit som kvoteflyktning og trengte beskyttelse men likevel tillater han seg å reise tilbake til hjemlandet Sør-Afrika.

 

 

13.januar 2003:

NORGE OG EU

Norge er, til tross for at landet ikke er medlem av EU, det mest EU-tilpasningsdyktige landet i Europa. Selv ikke medlemsland har godtatt nye EU-forordninger så raskt som Norge. I disse dager skal det på nytt forhandles om en EØS-avtale. EU krever like mye betaling av Norge for å få tilgang på det utvidete EU-markedet som om det skulle vært fullverdig medlem. Da kan en jo spørre seg om hva som er vitsen med å være utenfor EU?

Det er andre forhold som også er viktige for om vi skal velge EU-medlemskap eller ikke. Jeg har gjennom alle år vært meget skeptisk til unioner etter EU-modell, dette fordi det blir uhyggelig langt fra Brussel til Kirkenes (jeg stemte nei til EU begge ganger, bare for å gjøre det klart). Nå viser det seg at EU faktisk pumper inn mer penger til utkantene i EU enn Norge gjør overfor sine egne utkanter. Det er nok å vise til nordområdene i Sverige og Finland, som nyter godt av store overføringer som har vitalisert distriktene.

Et annet viktig poeng er at Norge lenge vært ansett for å u-europeisk pga sin nære tilknytning til USA. Dette er et viktig poeng når man ser på utviklingen i verden idag med USAs hegemoni i stadig større utgave (alt etter hvor stort selvbilde den amerikanske presidenten har!).

Sett på bakgrun av de nevnte punktene ville det ha vært en klar fordel med Norge som EU-medlem slik at landet mer kunne ha knyttet seg til Europa isteden for USA, både politisk, kulturelt og økonomisk.

Det som taler imot EU er at det blir en økonomisk mastodont, nesten som en Festung Europa, som stenger folk fra den tredje verden ute fra smørgrytene.

EU-tviler DOJ

 

 

 

8.januar 2003:

STRØMPRIS-SYTING

Kan man vente noe annet i et markedsstyrt samfunn? Det er jo dette alle taler så varmt om fordi markedsstyring ifølge Frp og andre markedsorienterte partier skal gi oss lavere priser. Vi ser jo resultatet!

 

3.januar 2003:

 LIDER BUSH AV ALZHEIMER?

USAs president George W. Bush advarer mot at Irak kan skape økonomisk kaos dersom de går til angrep på USA, heter det i nyhetene.

Jeg har forstått det slik at det er USA som skal gå til krig mot Irak?

Muligens har jeg tatt helt feil...

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer sendes til Dag Ove Johansen.

Tilbake til FABULA