RIKS-SYNSER'N 2006

DOJs meninger om mangt og meget gjennom 2006...

Til 1998- og 1999-arkivet  Til 2000- og 2001-arkivet

 Til 2002-arkivet Til 2003-arkivet

Til 2004-arkivet Til 2005-arkivet

RIKSYNSER’N ØNSKER ALLE LESERE EN GOD JUL OG ET GODT NYTTÅR

·        GI EN JULEGAVE MED MENING I ÅR!

 

 

Dagens tekst 31.12.2006:

Øystein Aalstad

Du hevder at Israel trenger Guds velsignelse mer enn noen annet folkeslag. Palestinerne har nok med Allah.

Men hva med de kristne palestinerne? Hva trenger de? Allah eller Gud?

Svar utbedes snarest!

 

30.12.2006:

GLORIØS DØD?

 

Dette er et sitat fra Dagbladet fredag:

”Lite gloriøs død for eksdiktatoren.”

 

Saddam Hussein er dømt til døden og skal henges. Dagbladet skriver at det er en lite gloriøs død for Saddam.

Hva mener avisen med det?

Skulle han for eksempel ha blitt henrettet ved skyting med en gullkule eller noe annet eksklusivt slik at døden ble mer gloriøs?

 

Idet jeg ber om et seriøst svar fra avisens redaksjon ang. dette.

 

30.12.2006:

USIKKER IS

 

Det er for meg helt uforståelig at godt voksne mennesker med både vett og fornuft i behold tar seg ut på innsjøer og vann med den usikre isen som finnes i våre dager. Hva er det de tenker på – eller rettere sagt: hva er det de IKKE tenker på?

 

Denne vinteren er en forsmak på det vi kan forvente i årene fremover: lite snø, mye regn, lite frost, usikker is.

Hva i himmelens navn gjør man da på islagte vann med skøyter?

 

29.12.2006:

INTELLIGENT?

 

Det statseide Nammo i Norge har kjøpt seg inn i klasebombeprodusenten Talley i USA. Dette strider mot norsk lov.

Men lederen for Nammo beroliger oss med at Talley bare produserer intelligente klasebomber som alltid eksploderer, så da så…

 

28.12.2006:

ÅRETS NORDLENDING?         

 

Hallo, er det noen der ute? Avisa Nordland har kåret Rognan-kompaniet som Årets nordlending. Avisa Nordlys har også kåret Årets nordlending: statsadvokat Lars Fause.

 

Så hva med Finnmark? Hvem har de valgt til Årets Nordlending? Eller var det kanskje Årets Finnmarking de kåret der?

Nå går det visst inflasjon i nordlendings-begrepet, ser det ut til….

 

27.12.2006:

SKUTER-TREFF PÅ LANGVATNET 2007

 

At man skal minnes de dramatiske hendelsene på Langvatnet i Sulitjelmas hine hårde dager da gruvearbeiderne samlet seg til protest mot gruveledelsen ved hjelp av 500 støyende og eksossprutende snøskutere, må da være den ultimate hån mot de gamle gruvesliterne?

 

Man får håpe at Langvass-isen 13.januar er like råtten som det smakløse skuter-konseptet slik at hele motorshowet avgår ved en stille død…

 

19.12.2006:

KVALMENDE MEDLIDENHET

 

Jens Stoltenberg har vært på Libanon-besøk og møtt en guttunge med begge beina amputert under knærne pga israelske klasebomber. Møtet med gutten gjorde selvsagt sterkt inntrykk og den godeste Jens er julenissen fra Norge som bevilger 120 000 NOK for å ordne nye bein for guttungen. Ett eneste offer!

 

Er det en slags avlat han her bevilger seg i ansikt til ansikt med ofrene etter krigen i Libanon? Er det for guttungen eller verdenspressen han gjør dette? Hva tenker han å gjøre med de hundrevis av andre som har lidd samme skjebne som 11-åringen Muhammad? Hva gjør han med norsk produksjon og utprøving av klasebomber og andre våpen som rammer sivile?

 

Ifølge FN ligger 1 ½ millioner klasebomber igjen i Libanon etter at Israel pøste på med svineriet i de siste 72 timene før våpenhvilen skulle tre i kraft.

 

17.12.2006:

BUSH-BRØDRENE OG DØDSSTRAFF

 

En henrettelse i guvernør Jeb Bushs Florida gikk riktig galt: etter giftsprøyten tok det 34 minutter før Angel Nieves Diaz døde. Nå har gen godeste Jeb utsatt henrettelser i staten på ubestemt tid. Men han kan ikke utsette det lenge hvis han skal slå sin bror George W. Bushs rekordantall med henrettelser mens han var guvernør i Texas i sin tid…

 

6.12.2006:

HVA ER I VEIEN MED FAUSKE?

 

En av årets tre store box-office-filmer, The Departed med Jack Nicholson, Leonardo di Caprio og Matt Damon, skulle gå for andre gang på Fauske kino onsdag 13.desember kl. 20.30.

 

Den eneste som møtte til forestillingen var undertegnede. Jeg fant det ikke påkrevet å la kinomaskinisten kjøre storfilmen bare for meg, så jeg fikk pengene tilbake og dro slukøret og skuffet hjem.

 

Fauske utmerker seg negativt ikke bare mht Sirkus AP og andre saker i mediene…

 

16.12.2006:

KAN NOEN STOPPE DENNE MANNEN?

 

Per-Willy Amundsen, Frps innvandringspolitiske talsmann (etterfulgte Per Sandberg), har kommet med et hårreisende forslag om at all forkynnelse skal foregå på norsk. Adressen er helt klar: muslimske troende.

 

Men den godeste Amundsen rammer dessuten en rekke andre trossamfunn, bl.a. katolikkene, og ikke minst de kristne samfunnene blant samene der forkynnelsen foregår på samisk.

 

Per-Willy Amundsen og Thorbjørn Andersen fra Frp er de eneste representanter av et Storting som har benyttet seg av den såkalte arkeolog Karstein Adriansen fra Båtsfjord, en pensjonert disponent for et fiskebruk som studerte historie og arkeologi på sine over 80 år gamle dager, og hans ”forskningsrapport” om at samene ikke er urbefolkning i Finnmark. Begge utbasunerer dette anti-samiske synet på grunnlag av Adriansens desinformasjon. Karstein Adriansen har forgjeves forsøkt å få doktorgraden på denne ”arkeologiske forskningsrapporten”, men Universitet i Tromsø avviste dette som slett forskning. Adriansen synes ikke å gi opp: nå har han meldt opp oppgaven sin til Universitetet i Bergen. Gamlingen gir seg øyensynlig ikke før han dør.

 

Men løgnene hans lever fortsatt i beste velgående hos høyrehåndspolitikere som Per-Willy Amundsen.

 

Nå må Frp straks ta denne saken alvorlig og irettesette Amundsen for bruk av desinformerende og løgnaktig propaganda som overhode ikke har noe vitenskapelig grunnlag.

 

 

15.12.2006:

GUD VELSIGNE ISRAEL…

 

Signaturen Øystein Aalstad fra Fauske signaliserte i AN forleden sine medlemskap i Frp, FMI (Folkereisningen mot innvandring) og MIFT (skal kanskje være MIFF, Med Israel for fred).

 

Han avslutter sitt innlegg på sedvanlig vis med at Gud skal velsigne Israel, der Høyesterett bl.a. nylig vedtok at det ikke var ulovlig med såkalte målrettede drap på palestinere (ville vestens lov i egne hender…)

 

Jeg undres på hvorfor han ikke kan velsigne andre folkeslag på kloden også nå like før jul og allting? Man vet jo aldri: når Jesus vender tilbake kan det jo være som palestiner, og da er det best å være på den sikre siden, Øystein!

 

14.12.2006:

ALKOHOL PÅ JOBB

 

Hvis det er slik at det er vanlig at politikere tar seg en pjalle på jobb på Stortinget, så er det rystende praksis. Det skulle ha tatt seg ut om en vanlig arbeidstaker hadde gjort det samme. For et ramaskrik! Og man hadde blitt sparket – helt garantert.

 

Er det slik at politikere på Stortinget skal være hevet over alle oss andre arbeidstakere? Per Sandberg er nestleder i Frp. Han burde tatt sin hatt og gått!

 

Skammelig!!

 

13.12.2006:

ISRAEL HAR ATOMVÅPEN

 

Det heter seg at Ehud Olmert forsnakket seg i Tyskland og nevnte Israel blant atommaktene i verden. Det kom vel ikke som en overraskelse for noen? Den israelske atomingeniøren Vanunu, som fortalte verden sannheten om atomvåpnene for mange, mange år siden, fikk 18 års fengsel. Nå kan han vel endelig få slippe ut av landet – som fri mann?

 

12.12.2006:

PER SANDBERG RASER – IGJEN…

 

Hentet fra Frp’s nettside:

 

Regjeringen svikter totalt når det gjelder veibevilgninger, raser samferdselspolitisk talsmann i FrP, Per Sandberg.

 

Sannere kan det ikke sies: sist raste han så fort at han mistet førekortet…

 

10.12.2006:

STERKE ORD FRA JIMMY CARTER

 

Jimmy Carter, Nobel-fredsprisvinner og tidligere amerikansk president, går knallhardt ut mot Israel i sin nye bok «Palestine: Peace Not Apartheid»:

-         Når Israel okkuperer dette området langt inne på Vestbredden, og forbinder 200-eller-så bosetninger sammen, med en vei - og så forbyr palestinerne mot å bruke denne veien, eller til og med forbyr dem å krysse veien - da er dette verre enn den apartheiden vi var vitne til i Sør-Afrika, sier Carter.

 

Vår egen Kåre Willoch er enig med Carter, men mener at det må mer en prat og debatt til for å endre situasjonen i Midtøsten. Den eneste løsningen er at Israel trekker seg ut av okkuperte områder, sier Willoch.

Det er ikke vanskelig å være enig med Kåre Willoch her.

 

06.12.2006:

MAKKVERK I TV2

 

Maken til slett ytterste høyrehåndsarbeid skal man lete lenge etter: Christofer Owes synsing i TV2 med ”Naive Norge” viser en side av rasismen jeg ikke ante var mulig. Denne gangen henger mannen ut Holmlia og farer rundt med kamera for å intervjue folk mens han egentlig intervjuer seg selv.

 

Det ble for mye krydderlukt på mannen og støy fra naboene blant innvandrerne. Den gode nordmann Owe flyttet ut etter ett års helvete.

 

Nå kommer reaksjonen fra både etniske nordmenn og innvandrere i Holmlia: Owe farer med løgn og dikt. Familien som flyttet inn i leiligheten hans etterpå er etniske nordmenn så god som noen og har ingenting å klage på m.h.t. miljøet der. Elever fra en 10.klasse hadde leserbrev i Dagbladet der de reagerer sterkt på Owes uthenging av Holmlia. Andre såkalte intervjuobjekter føler seg lurt av mannen.

 

Det mest urovekkende med det hele er at TV2 har sendt et slikt program. Selvfølgelig er det konflikter i ethvert sosialt samfunn, om det er innvandrere eller nordmenn det er snakk om, men å fremstille verden slik Owe gjorde det er å røre i brungrumset vann. Konflikter skaper utvikling. Homogene samfunn er en myte. Norge har aldri vært et homogent samfunn der alle har levd i harmoni. Harmonimodellen skaper ingen utvikling men derimot stagnasjon. Folk flest synes å ha glemt eller mangler kunnskaper om at Norge alltid har vært et multietnisk samfunn. Særlig i Nord-Norge har dette vært et faktum gjennom århundrer: nordmenn, russere, kvener, samer, finner, svensker m.m. har sameksistert lenge. Og verden står ikke stille: alle vandrer rundt og møter nye kulturer og blir mer åpne for inntrykk og fremmede kulturer.

 

Apropos brungrumset vann: Demokratenes mann i Nordland kastet seg uhemmet over TV2s desinformasjonsprogram om Holmlia. Amund Garfors satte til og med en annonse i Avisa Nordland (muligens i andre aviser også) der han henviste til den rystende dokumentaren og ba folk støtte Demokratene (les: Amund Garfors) for nå skal de rydde opp i Norge (les: hold Norge rent…)

 

Garfors kan begynne å liste opp hva det norske samfunn har fått gjennom møtet med fremmede sivilisasjoner gjennom århundrene og se at det er ganske lite av norsk kultur som er genuint ”norsk”. Han kan begynne med penna han evt. skriver med og kikke seg rundt i huset og se hva vi omgir oss med som er produkter hentet fra en hel verden – også den verdenen som de med annerledes hudfarge holder til i og kommer fra….

 

03.12.2006:

LETER ETTER NY SERIEFORFATTER

 

Både Schibsted-forlagene og DAMM er ute etter ny serieforfatter. DAMM vurderer for tiden innsendte manus fra hele landet (fristen var 1.10.2006) og Schibsted har frist 12.april 2007 for nye manus eller ideer til ny serie.

 

VGs bokanmelder May-Grethe Lerum, selv en gang i tiden serieforfatter med suksess, uttalte nylig i forbindelse med at Schibsted-forlagene foreslo en egen Brage-litteraturpris for serieromaner, at markedet nå har altfor mange serier på gang og at mestparten av det som trykkes er så dårlig at det ikke kan kalles litteratur i det hele tatt – langt mindre være grunnlag for en egen Brage-pris.

 

Ifølge samme avis er det nå hele 25 romanserier ute på markedet. Og enda vil forlagene ha flere fordi de selger som ”hakka møkk.” Markedet synes umettelig her til lands når det gjelder romanserier.

 

Schibsted-forlagene er klar i sin annonse om ny serie: handlingen skal være lagt til Trøndelag denne gangen og det skal være kvinnelig hovedperson.

 

Selv hadde jeg en romanserie gående for noen år siden (Sjamanens rike) som handlet om samisk utvandring til Alaska i 1890-årene. Den ble ingen salgssuksess: for det første handlet det om samisk historie, for det andre var hovedpersonen en mann, for det tredje var den for spesielt interesserte og ikke massemarkedet. Men jeg ble en erfaring rikere og arbeidet stort sett selvstendig og på egen hånd uten i alt for stor styring fra forlaget (jeg slapp bl.a. å få krysset ut hvilke kapitler i en bok som skulle inneholde sex-scener…)

 

Romanserier er et enestående norsk fenomen. Ingen andre land i Norden har så mange romanserier på markedet som Norge.

 

Så skal man gjøre et forsøk på å bli suksessforfatter, er det bare å sende inn manus til Schibsted-forlagenes konkurranse der bl.a. Trine Angelsen er med i juryen.

 

Men husk: hovedpersonen skal være kvinne, gjerne 16 år og tjenestejente på en nabogård. Historien kan så fortsette på dramatisk vis ved at bonden sjøl tar seg til rette med ungjenta og det blir barn av det.

 

Og ”sånn går no dagan”…

 

01.12.2006:

FOTBALL-ADELEN      

 

Ungdom uten utdanning og arbeidslivserfaring kan gå fremtiden lyst i møte: sats på en fotball-karriere!

Nylig var det et oppslag i avisene om en ungdom sørpå som fikk 40 000 kr i måneden i en 3.divisjonsklubb. Da er man ikke snau!

 

Pengegaloppen i den fotballgale verden er mer enn kvalmende….

 

 

30.11.2006:

TATT MED BUKSA NEDE

 

Den alltid så arrogante lederen av transportkomiteen Per Sandberg, Frp, har mistet førekortet i 8 mnd fordi han kjørte i 100 km/t i 60-sonen på vei mellom Nordreisa og Senja.

 

Lov-og-orden-partiet viser vei….

 

29.11.2006:

APROPOS APROPOS

 

Avisa Nordland har brukt hele to lederkommentarer til å hudflette redaktør i Saltenposten, Frank Øvrewall, fordi han har kritisert ANs bruk av anonyme brevinnlegg inneholdende klare personangrep.

 

I Apropos lørdag 18.11 går redaktøren av AN til det utrolige skritt(!) å påstå at Øvrewall har gått amok, at han er paranoid og henter opp navlelo i Fauske.

 

Etter å ha lest både Apropos og AN-lederartikkelen mandag 27.11 kan man jo begynne å lure på hvem som egentlig fortjener en slik karakteristikk.

 

27.11.2006:

AN-REDAKTØR PÅ VILLE VEIER

 

I likhet med Arnstein Vada er jeg helt enig i at redaktøren i Saltenposten., Frank Øvrewall, hadde et betimelig innlegg om Avisa Nordlands håndtering av anomyme innlegg.

 

Lederartikkelen i AN mandag 27.11.06 med grovt skyts mot Frank Øvrewall bekrefter det negative inntrykket man får av ANs stil. Her må visst ANs ledelse snarest gå inn i sitt lønnkammer og analysere hva de egentlig vil med sin avis.

Noen god reklame for Avisa Nordland var dette visselig ikke.

 

21.11.2006:

HVA SKJER PÅ FAUSKE?

 

-          Bråk og uro i Arbeiderpartiet

-          Kirkekonflikt med usaklig oppsigelse

-          Kirkekontoret stengt etter uholdbare arbeidsforhold

-          Rettssak om mobbing i skolen

-          Fauske Sprint fraværende på folkemøte om fotballhall

-          Fauske Lysverk raserer hage

-          Kommunen nekter Europris tomt

 

Noe langt annet enn ”Alt for Rognan”…

 

20.11.2006:

ELI HAGEN MED SURE OPPSTØT

 

I forbindelse med sin bok og et nettmøte svarer Eli følgende på et spørsmål fra en innsender:

 

- Hva var poenget med å skrive stygt om andre i boken? Hva er det du prøver å si?

Min mening er ikke å skrive stygt om noen. Jeg har bare dessverre vært alt for ærlig!

Eli

 

Både bok og svar sier mer om Eli Hagen og Frp enn det sier om dem hun skriver om…

 

19.11.2006:

FORDØMMELSE

 

Israels statsminister Olmert fordømmer FNs fordømmelse av massakren i Beit Hanun.

 

Jeg på min side fordømmer Olmerts fordømmelse av FNs fordømmelse av massakren i Beit Hanun….

 

18.11.2006:

ØKOLOGISK KRIGFØRING?

 

British Aerospace er opptatt av å lage miljøvennlige våpen, heter det i en melding i Dagbladet.

 

Godt å vite at man kan bli drept i krig på en økologisk riktig måte…

 

17.11.2006:

IRAK-KRIGEN

 

Blair sier krigen er en katastrofe. Kissinger sier det er umulig å vinne i Irak.

 

Bush sliter, men ber om ytterligere 850 milliarder kroner for å vinne i – nettopp – Irak…

 

16.11.2006:

 

TELENOR-TULL

 

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas sier han er en nøysom person, og at han forstår reaksjonene mot opsjonspakken på 37 millioner. Men, som han sier videre: det speiler jo at det går bra med Telenor…

 

Ja, ja,sann og så sitter jeg selv med tre nettsider som jeg oppdaterer via mitt Telenor-abonnement med ISDN-linje. Selv om jeg bor 10 km utenfor Fauske har ikke Telenor klart å oppgradere den telesentralen jeg er tilknyttet til ADSL.

 

Kanskje Baksaas kunne sette fart i karene sine?

 

14.11.20026:

EREMITTKREPSEN

 

Etter den skammelige oppsigelsen av David Patrick, har flere uttalt seg om Kirkerådet og kirkeverge Hans Karl Hansen. Sistnevnte er gått i hi eller blitt eremittkreps på heltid og nekter å si noe om saken. Nå har verneombudet stengt Kirkekontoret. Dette er øyensynlig ikke siste kapittel i striden på Fauske.

 

Muligens burde noen og enhver kikke litt i diverse skrifter for å se hvordan mennesker skal samarbeide på en arbeidsplass. Egenrådige ledere og styrere, som ofte ikke ser lenger enn sin egen nesetipp, burde gå i seg selv og analysere sin lederstil.

 

En ting synes helt klar: Kristen etikk synes fullstendig fraværende i denne saken.

 

12.11.2006:

KRIMINELLE POLITIKERE

 

VG slår fast at over halvparten av dømte kriminelle innen det politiske liv er fra Frp.

 

Da er det vel nærliggende å kalle det Forbryterpartiet heretter?

 

11.11.2006:

FASADEBYGGERNE

 

Kommentar til Knut Roar Hoff i Avisa Nordland ang. mitt innlegg ”Arme riddere…” (s.d.):

 

Misunnelse ligger ikke for meg. Dessuten tilhører jeg heller ikke den økende massen av fasadebyggere i landet (uta blank, inna krank…). Å få noe metallisk dingeldangel hengende på brystet, minner meg om sovjetstatens gamle menn som var så behengt av metall at de nesten stupte på trynet av fremtunghet. Forfengeligheten eier ingen grenser. Og så lenge såkalte konger og dronninger, prinser og prinsesser fremdeles går blant oss og ikke i eventyrenes verden, der de visselig tilhører, må vi vel bare leve med fasader av glitter og fjas og overflatiskheter som skinner i sollyset på vår reise på autopilot mot undergangen.

 

Når lyset i dere er mørke, hvor stort blir da ikke mørket? uttalte en opplyst jøde en gang til dens tids fasadebyggere.

 

Hoffnarrenes tid synes ennå ikke forbi….

 

09.11.2006:

OOOPS – TEKNISK FEIL…

 

We did it again…15 granater ble skutt inn i et boligområde i Gaza.

 

Statsminister Olmert i Israel sier at drapene på 18 sivile i Beit Hanun var en teknisk feil.

 

Så da så…

 

08.11.2006:

MER EKSTREMVÆR I VENTE

 

Det er ikke særlig lystelige fremtidsutsikter mht værforholdene på kloden: overalt meldes det om ekstremvær. I oktober opplevde Kreta det verste regnværet i historien. Ikke en gang om vinteren regner det så mye og så lenge. Uvær og flom i Spania feide mange biler på sjøen. Malaga ble hardest rammet nylig.

 

Alle forskere sier at den økende mengden av CO2 i atmosfæren er årsaken til ekstremværsituasjonene. Den mest nedslående rapporten hevder at f .eks. Johannesburg blir liggende under vann om 70 år. Tenker meg til at det er en del steder langs norskekysten som også vil få problemer i årene fremover. Strandpromenaden på Fauske må kanskje brukes som vandring for froskemenn.

 

CO2-utslippene slipper vi ikke unna, ser det ut til. Norge tilhører faktisk en av verstinglandene på kloden. Og verre blir det når vi ser hvilke planer Statoil og andre selskaper har for å pumpe svart gull opp av havbunnen. Den norske befolkningen har forlatt alle ideer om sparing og bevaring av miljøet. Det som teller er fete SUVer og drivstoffgrådige biler. Tut og kjør.

 

Hva som kommer en gang i fremtiden er ikke særlig interessant bare man får nyte livet her og nå…koste hva det koste vil.

 

07.11.2006 (ekstra):

IMAMEN OG DANMARK

 

En imam reiser nå fra Danmark i protest fordi landet ikke har gjort nok i forbindelse med Muhammed-saken.

 

Regner ikke med at han blir savnet – heller tvert i mot.

 

07.11.2006:

PIGGFRITT OG MAKRELL

 

Mytene omkring piggfrie dekk synes like hardnakkede som mytene om makrellen her nord som likspiser, derfor vil ikke folk ete makrell.

 

Siden 1997 har jeg kjørt piggfritt på alt slags føre, på flatlandet og høyfjellet, med is, snø, sørpe og alskens kjøreforhold.

De to-tre gangene pr. år der det er speilholke er det problematisk med piggfritt, men det ser ikke ut til at piggdekkene heller har noe særlig på glattholka å gjøre. Nå for tiden sandes det dessuten godt på veiene (kanskje litt for mye saltblandet sand).

Den mykere og mer friksjonssterke gummien i piggfrie dekk tar seg bedre frem om vinteren – noe også en fersk undersøkelse hos Gjensidige fastslår. Piggdekk er gode når de er helt nye, men for at piggene skal få feste er gummiblandingen hardere enn på piggfrie – dette fører til dårligere grep. Og brukte piggdekk med pigger som står på halv åtte og gjerne mangler enkelte steder på dekket, er verre enn verst. Med asfaltbelegg er de verre enn det også.

 

Med over 30 000 km årlig er det interessant å pendle Fauske-Rognan og bli liggende bak firehjulstrekkere med piggdekk på vinterføre. Ofte ligger de i snegletempo og det er en fryd å pumpe forbi slike veiluser med piggfritt som sitter som støpt på nullføre – og det til og med med bare forhjulstrekk!

 

I gamle dager måtte jeg ta tilfart fra Bodø-siden for å komme meg opp hjemme hos oss med piggdekk. Etter 1997 kjører jeg greitt opp fra Fauske-siden med krapp høyresving og opp bakken til garasjen med piggfritt.

 

Dessuten skaper ikke piggfrie dekk slitasje på barasfaltveier om vinteren. Piggdekk er asfaltspisere av rang – og støvskapere. Se bare de dype gropene i asfalten på E6 og riksveg 80: det er piggdekkenes gave til folket.

 

Og stillheten i biler med piggfritt er også verdt å ta med seg.

 

06.11.2006:

FOLK FLEST

 

I USA har nå Bush en støtte fra kun 29 % av befolkningen – det laveste noensinne. Eller som Frp sier det med samme prosentvise støtte: Frp, for folk flest….

 

05.11.2006:

DØDSDOM FOR SADDAM HUSSEIN

 

Klokka 09 norsk tid søndag 5.11 var Iraks Saddam Hussein på plass i rettssalen. Dommeren dømte ham til døden for massedrapene på sjiaer i byen Dujail i 1982. I Sør-Bagdad feiret straks sjiaene denne dødsdommen. Nord i byen, der sunniene lever, startet uro og demonstrasjoner umiddelbart. At dødsdommen vil skape ro i det borgerkrigsherjede landet, er som å tro på julenissen.

 

Det er interessant å vite at USA var Iraks nærmeste samarbeidspartner i den perioden Saddam massakrerte motstandere. Det gjelder også gassingen av 5000 kurdere. I 1990 opphørte det nære forholdet mellom USA og Irak.

 

Det kan ikke være mye vits i en dødsdom for en mann og en kultur som ikke frykter døden, der døden tvert i mot er en reise til det hinsidige paradiset der både jomfruer og andre herligheter venter.

 

Som Amnesty-medlem er jeg imot dødsstraff, også for såkalte forbrytelser mot menneskeheten. USA og Irak er igjen blitt nære samarbeidspartnere – også når det gjelder dødsstraff.

 

03.11.2006:

ARME RIDDERE…

 

Den Kongelige Norske St. Olavs Orden ble stiftet av Kong Oscar I i 1847, og tildeles som "belønning for utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskeheten". Kongen er ordenens Stormester. St. Olavs Orden er oppkalt etter vår helgenkonge, Olav den hellige, og er inndelt i fem grader: Storkors, Kommandør med stjerne, Kommandør, Ridder av 1. klasse og Ridder.

 

Inn i en slik gammelmodig ”eventyr-verden” har Åge Aleksandersen og Lars Saabye Christensen trådt med vidåpne øyne, henholdsvis som ridder og kommandør.

 

Forstå det den som kan…

 

01.11.2006:

SKREKK-SCENARIO

 

Bondevik kommer med interessante og avslørende opplysninger i forbindelse med opptakten til Irak-krigen. Det er ikke enkelt å være i opposisjon til storebror USA når det virkelig røyner på. Men det er jo ingen overraskelse at Høyre ønsket en klar støtte til USAs krigføring.

 

Jeg lurer virkelig på hva som ville ha skjedd med Høyre og Frp i samarbeidsposisjon i regjering i en slik sammenheng. Eller rettere sagt: det er vel ikke noe å lure på i det hele tatt. Høyre og Frp hadde glatt gått inn for norsk deltagelse i Irak-krigen, som de USA-vennlige pudlene de er.

 

Er det et slikt Norge vi ønsker i fremtiden? Konstellasjonen Høyre-Frp er ikke usannsynlig etter valget 2009. Begge partier er lydige hunder for USA og kan føre Norge ned i en hengemyr av krigsoperasjoner verden over.

 

Noe fremskritt er det i hvert fall ikke…

 

29.10.2006:

ONDSKAPENS AKSE

 

I Sverige ble folk stilt følgende spørsmål: Hvilket av følgende land anser du er den største trusselen mot verdensfreden?

Landene som ble nevnt var Israel, Kina, Russland, USA, Nord-Korea og Iran.

 

29 % mente USA var den største trusselen med Nord-Korea på 2.plass.

 

Nordmennene var ikke dårligere: 37 % mener USA er den største trusselen mot verdensfreden med Iran på andreplass.

 

Noe for USA-kameratene på Stortinget?

 

23.10.2006:

OPPBLÅST

 

Den nye oppblåste fotballhallen på Fauske vil ruve enormt i landskapet. Politikerne sier den til og med blir stygg, men styggedom kan man godta hvis man kan utnytte den. Slik også med oppblåsbara Barbara…

 

22.10.2006:

DØDEN ETTER KRIGEN

 

Både Israel og Hizbollah brukte klasebomber under krigen. Nå ligger de millioner av dem udetonert og venter på sine ofre.

 

Klasebomber testet ut på Hjerkinn, mon tro?

 

04.10.2006:

FRP SOM VINGLEHØNS

 

Hva er det Frp egentlig vil?

De krever at innvandrere skal se til å lære seg norsk hvis de tenker på å bli i dette landet. Men hva sier Per-Willy Amundsen, Frps nye innvandringssynser? Jo da, han, mener regjeringens forslag om å gjeninnføre norskopplæringene på asylmottak er feil vei å gå, og foreslår heller at pengene brukes til å styrke integreringen av de som får oppholdstillatelse.

 

Frp vingler inn i fremtiden og kaller det fremskritt.

 

03.10.2006:

Ære og ære fru blom

 

Bergens Tidende, en av avisene som publiserte Muhammed-karikaturene, mener at Vebjørn Selbekks ære må være gjenreist etter dokumentaren som ble vist på TV 2 mandag.

 

Trodde det bare var muslimer som var opptatt av ære….

 

02.10.2006:

VERDIKANALEN!?

 

Har kikket på den såkalte Verdikanalen på parabol en tid. Jeg lurer på hvilke verdier disse folkene tror på som  har Fox News som kvelds- og natteinnslag på denne kanalen?

 

01.10.2006:

ENSIDIG?!?

 

Regjeringen øker terrorfaren i Norge ved å kritisere Israel, mener israelvenn og stortingsrepresentant Ulf Erik Knudsen (Frp). - Med sin lefling med Hamas og med sine mange uttalelser nører regjeringen opp under grumsete holdninger i det norske folk, sier han.

 

Israels venner kritiserer altså regjeringen for ensidighet.

Hva med dem selv som Israels venner? Ensidig eller ei?

 

27.09.2006:

SINT AMBASSADØR

 

Den israelske ambassadøren, Miryam Shumrat, hevder at Kåre Willcoh oh Jostein Gaarder har bidratt til antisemittiske holdninger i Norge.

 

Nei, Shumrat, det klarer da Israel helt på egen hånd med sin okkupasjonspolitikk!

 

26.09.2006:

PAVENS SKJEGG

 

EU-toppsjefen mener paven fortjener støtte for sitt islam-utspill. Kanskje han da samtidig kunne ha fått den katolske kirken til å ta et oppgjør med seg selv og hvilke lyssky affærer de foretok seg under 2.verdenskrig med bl.a. beskyttelsen av nazister på vei ut av Tyskland.

 

Eller inkvisisjonen, for den saks skyld.

 

25.09.2006:

POPULISTISK OM SAMENE

Stortingsrepresentant Per Willy Amundsen, (Frp Troms) hevdet i en debatt i Stortinget at samene ikke kan regnes for urbefolkning. Han viser til ”forskning” omkring dette. Sannsynligvis er det samme ”forskning” som en annen Frp-representant, Torbjørn Andersen, henviste til i en tidligere debatt i Stortinget om samiske rettigheter:  den meget omstridte "forsker" Karsten Adriansen, en pensjonert disponent fra Båtsfjord. Dermed fortsetter Per Willy Amundsen Frps løgnene om samer og samisk historie. Som innvandringspolitisk talsmann for Frp gir dette ham jo en egen ”tyngde” i debatten omkring disse spørsmål.

Adriansens bok "Er samene Finnmarks urbefolkning?" utkom på eget forlag. Adriansen presenterer seg selv som arkeolog, men er altså en 82 år gammel tidligere fiskebruksdisponent fra Båtsfjord med interesse for arkeologi og historie. Som pensjonist studerte han opp til arkeologi hovedfag ved Tromsø Universitet. Boken bygger på manuset som han sendte til Universitetet i Trondheim som doktorgradsavhandling, der den ble avvist fordi den ikke holdt mål rent vitenskapelig. I følge NRK-Finnmark 28.8.2002 omtalte professor i arkeologi ved Universitetet i Tromsø, Bjørnar Olsen, boka slik: "Når man skal drive forskning så er det visse minstekrav til teori og metode og redelighet. Og ikke minst er det krav til kildekritikk. Ingen av disse punktene oppfyller Adriansen. Som vitenskapelig verk har den ingen verdi."

 

Lærer og forfatter Svein Lund skriver følgende om boken (sitat):  Svein Lund skriver følgende om boken (sitat):

"No er det sjølvsagt ikkje så lett for oss amatørar å vurdere alle vitskapelige og uvitskapelige metodar innafor arkeologien. Men dei fleste med minimalt kjennskap til Finnmark burde kunne vurdere sakligheita i nokre utvalde sitat frå boka:

"Lapper eller sjøfinner eller bufinner er en etnisk meget sammensatt gruppe som i dag betegner seg som sjøsamer. Deres daglige språk er norsk. Blant disse foregår det i dag en storstilet opplæring i norsamisk innen alle aldersgrupper for å skaffe seg tilhørighet til det samiske. Denne omskoleringen skjer under offentlig forvaltning og for offentlige midler." (s.113) Å avvise sjøsamane som samar er eit heilt sentralt spørsmål i Adriansen sin argumentasjon. Det utrulige er at i ei historisk avhandling spør han ikkje kva for daglig språk "sjøfinnene" hadde for bare 2-3 generasjonar sidan.

"Endrede stedsnavn fra norsk til samisk har en i de utgitte telefonkataloger, og hvorfra en henter et lite knippe. Tana er blitt til Deatnu. Kåfjord er blitt til Gaivuotna, Kautokeino er blitt Gouvdageaidnu . Magerøya er blitt Mahkaravju. Denne trenden tilsier at det vel bare er et tidsspørsmål før alle norske stedsnavn er blitt endret til samisk på alle nye kart over Finnmark." (s. 117) For ein arkeolog burde det vere rimelig å gå litt lenger tilbake i tida og spørre kva tid og korleis formene Kautokeino og Tana oppsto. Men fornorskingsperioden er fullstendig forbigått i Adriansens framstilling. "

Sitat slutt.

 

Mer om Lunds kritikk av Adriansens bok kan leses på:

http://home.online.no/~sveilund/sami/adriankk.htm

 

Opprinnelsen til de norske navnene i Finnmark er samisk. Et godt eksempel på dette er forvanskningen av det samiske Jiebmaluokta (samisk for selbukta/kobbebukta) som er blitt Hjemmeluft (et meningsløst ord). Gamle kart fra Finnmark viser at navn på elver, fjell og vann o.s.v. var samiske og senere er disse blitt fornorsket til ord som ikke betyr noe som helst.

Det er viktig å understreke at Adriansens hovedoppgave ble avvist p.g.a. sin uredelighet mht kilder og bevisføring.

Det siste utspillet fra Adriansen var en artikkel i Altaposten der han avviste at det har funnet sted noen fornorskning av samene. Dermed viser han sin egentlige agenda for sin bok om samene i nord. Det er meget lett å tilbakevise hans påstander om manglende fornorskning gjennom historiske beviser og fakta som finnes i seriøs forskningslitteratur her i landet. 

Frp fremstår som den mest aggressive makten mot samisk språk og kultur. I begynnelsen av september 2003 var Siv Jensen på besøk i Porsanger og uttalte følgende, i kjent fornorskningsstil:

"Samer må lære norsk, og ikke samisk, på skolen, slik at de kan komme seg opp og frem her i verden."

Analyserer man den famøse uttalelsen videre må jo det hun sier bety at å beherske samisk språk er mindreverdig fordi man ikke kommer seg opp og frem i verden med det.

Dette klinger antagelig godt i ørene på alle i Troms og Finnmark og ellers i landet som i sin historieløshet vil fortsette den skammelige fornorskningsprosessen overfor samene som har foregått gjennom flere generasjoner.

Frp, som er det eneste partiet på Stortinget som aktivt går ut mot samisk språk og samisk kultur, har på nytt tråkket samene ned i skitten

Dag O. Johansen, redaktør av avisen Samfunnsliv

Fauske

 

24.09.2006:

ØKENDE TERROR

 

Irak-krigen har fremkalt en hel ny generasjon av ekstreme islamister, hevdes det i en ny amerikansk etterretningsrapport.

Rapporten, som ble omtalt i The New York Times lørdag, slår fast at islamistisk radikalisme har eksplodert og at Jihad-ideologien har blitt spredt verden over som en følge av Irak-krigen.

 

Regner med at dette blir vanskelig å svelge for Bush-administrasjonen og Det Hvite Hus som har hevdet det motsatte. Ja, selv for Frp’erne i Norge må det nå etter hvert gå opp et lys i mørket.

 

17.09.2006:

HÅRSÅRE MUSLIMER

 

Paven siterte nylig i en tale den bysantinske keiseren som på 1300-tallet kritiserte Muhammed fordi han ikke hadde tilført samfunnet noe nytt, han spredte derimot budskapet sitt med sverdet. Selv holdt den katolske kirken i Europa på med inkvisisjonen der man forfulgte alle annerledes tenkende med uhyggelig ondskap i form av jernjomfruer og strekkbenker og alskens fandenskap: omvend dere eller dø. Og kristendommen ble spredt med sverdet både her til lands og i andre europeiske land.

 

Nå truer islamistiske grupper med å drepe paven og i Somalia ble en katolsk nonne som er hjelpearbeider drept av sinte muslimer søndag, øyensynlig fordi paven siterte en gammel keiser. Hva annet er dette en å spre budskapet med sverdet? Er det slik man vil at islam skal oppfattes?

 

13.09.2006:

1,2 millioner småbomber i Libanon.

 

Israel skjøt 1.800 klasebomber mot Libanon i løpet av den månedslange krigen. Klasebombene inneholdt 1,2 millioner småbomber, opplyser en israelsk offiser til avisen Haaretz. Offiseren, som er sjef for en rakettartillerienhet, uttaler til avisen av bruken av klasebomber var «sinnssyk og uhyrlig».

 

Norsk Folkehjelp fortviler over de skadene og ødeleggelsene som vil skje i tiden fremover når disse djevelbombene eksploderer. Selv om krigen offisielt er over, så er den altså ikke over. Klasebombene venter på sine…

 

12.09.2006:

TULLINGER I BALLONG

 

"Gordon Bennett race 2006" er en ”farts”-etappe med varmluftballonger fra Belgia til Nordkapp. To piloter er om bord i hver av farkostene. Nå har flere av ballongene skapt store problemer for norske myndigheter: forleden ble all flytrafikk på Helgeland stanset pga to ballonger som ikke var registrert på radar. Tirsdag havarerte en ballong ved Ballvatnet i Saltdal. Redningsmannskaper måtte settes inn for å hente frosne og forkomne ballongtullinger ned fra fjellet. Til og med et redningshelikopter ble rekvirert. Av 18 startende ballonger er det bare noen få igjen. Noen dunket ned alt i Skotland. Andre styrtet i de finske skogene. Vinneren er den som kommer nærmest Nordkapp. Tut og kjør…

 

Hva flykaoset og redningsaksjonene har kostet det norske samfunnet blir interessant å vite.

 

11.09.2006: - 5 år etter….

BUSH MED SKYLD

 

I en meningsmåling for CNN svarer 45 prosent av de spurte at Bush-administrasjonen har «delvis» eller «stor grad» skylden for terrorangrepene 11. september 2001.

 

Det synes jeg Frp i Norge bør gjøre noe med straks. Her er det øyensynlig altfor mange anti-amerikanere i USA.

 

05.09.2006:

KENNETH SVENDSENS VENNER

 

Hvis ikke Kenneth Svendsen er blitt helt indoktrinert av religiøs svada, så må han jo kjenne til at palestinerne er under okkupasjon av en av verdens mektigste krigsmakter. IDF (Israel Defence Force) bruker moderne krigsmaskineri mot alt fra steinkastende palestinske ungdommer til mer ”avanserte” mostandsfolk i de utallige palestinske grupperinger som f.eks. Hamas og PLO. Svendsen ramser opp palestinske ugjerninger som om det skulle forsvare at Israelernes gjerninger mot et okkupert folk: barn ned i 3-årsalderen er drept med regelrette hodeskudd, mødre skutt med deres barn på armene, 13-åring bundet fast til en av IDF’s armerte kjøretøyer i Gaza fordi man skulle forhindre at palestinerne skulle angripe dem, en fødende kvinne slapp ikke gjennom en israelsk kontrollpost og måtte vente i timevis helt til fødselen satte inn. Faren måtte springe med det nyfødte barnet gjennom et annet område men rakk aldri frem til sykehuset som bare lå rett rett over gaten på andre siden av kontrollposten fordi barnet døde, far og sønn på 12 år ble drept av israelske soldater selv om de ropte om hjelp og satt ubevæpnet inn til en husvegg, hus og bygninger blir bombet fra fly, sprengt i filler av tansks eller valset ned av gravemaskiner eller bulldosere, israelerne raserer palestinske eiendommer med store mengder oliventrær og frukttrær med svære bulldosere, de kontrollerer alle vannkilder, også på de palestinske områdene. En palestiner som vil forbedre brønnen sin må søke israelske myndigheter om tillatelse til dette. Israel har all makt og all kontroll i Midtøsten, selv med vannressursene og landområdene i palestinske områder.

 

Hva ville Svendsen gjort i palestinernes situasjon?  Hva ville han  ha gjort hvis han hadde måttet stå hele dagen ved en israelsk kontrollpost bare for å komme seg over fra en side av gaten til en annen? Det er absolutt på sin plass å fordømme et demokratisk land som Israel for deres metoder for å kontrollere og trakassere et annet folkeslag.

 

Begge parter i denne religionskonflikten i Midtøsten foretar alvorlige brudd på menneskerettigheter og FN-resolusjoner. Men det er stor forskjell på hvordan verden reagerer på hva de to stridende partene fortar seg til enhver tid. Det virker absolutt som om det er forskjell på de to folkegruppene. Noen er tilsynelatende mer verdt enn andre – og jeg tror Svendsen vet hvilket folk jeg da  tenker på. Jeg oppfordrer Svendsen til å studere hva Kåre Willoch sier om denne konflikten, ikke minst i den siste artikkelen han skrev i VG nylig ang. mytene omkring den israelske staten.

 

30.08.2006:

ER DETTE ET ANTISEMITTISK INNLEGG, MON TRO?

 

FNs nødhjelpskoordinator, Jan Egeland, går knallhardt ut mot Israels bruk av klasebomber mot Libanon, og beskriver bruken som «totalt amoralsk».

FN-personell har så langt funnet 100 000 udetonerte deler fra klasebomber på 359 forskjellige steder, opplyste Egeland onsdag kveld.

- 90 prosent av angrepene med klasebomber, ble utført i løpet av de siste 72 timene av konflikten, da vi visste at det kom til å bli en løsning, sier han ifølge BBC.

Egeland sier det vil ta 12-15 måneder å fjerne bombene og at FN frykter mennesker vil bli såret og drept hver eneste dag.

 

Noe for Israels venner på Stortinget?

 

27.08.2006:

MANNDRAPEREN FRA TIDENES MORGEN

 

Både Jahve, Gud og Allah synes å være en manndraper fra tidenes morgen. Religion og politikk blandes sammen i en salig blanding i mange land og lager kaos og krig folk i mellom. Lederen for Wiesenthal-senteret hadde rett i en ting i forbindelse med Gaarders Israel-kritikk: det var et land med kristent grunnsyn som sto ansvarlig for masseutryddelsen av jødene. Her er det langt igjen til Israels trakasseringer av den palestinske befolkningen, men ideene bak er ikke så ulike: noen er bedre enn andre. Det gjenspeiler også debatten rundt krigen i Midtøsten: noen mennesker er mer verdt enn andre.

 

Jeg har vært utsatt for mye ratt opp gjennom tidene: Arne Myrdal mente jeg burde holde kjeft ang. nynazismen her i landet fordi det unne gå meg ille. F.eks kunne jeg få knærne knust, sa han i et radiointervju i forbindelse med mine innlegg mot nynazismen i landet. Da jeg støttet Salman Rushdie i forbindelse med hans bok ”Sataniske vers” fikk jeg en advarsel fra Dagbladet at jeg kunne få meg en smell fra muslimsk hold. Nå er det mine innlegg mot Israels politikk i Midtøsten som får såkalte jødevenner til å komme med hatske innlegg og sms’er. Noen skriver anonymt og skjuler seg i det ukjente. Slike feiginger ønsker jeg overhodet ikke å debattere med. Heller ikke de som tolker Bibelen bokstavelig og mener Gud har gitt jødene et land (det er vel heller slik at noen hørte noen stemmer inne i hodet sitt og tolket det som Guds røst. I dag kaller vi det for noe langt annet…)

 

20.08.2006:

LOGIKK

 

USA og Israel er bekymret over at Hizbollah blir mer populære ved at de deler ut 12 000 dollar til hver eneste huseier i Libanon som har fått hjemmet sitt ødelagt av israelsk-amerikanske bomber.

 

Trodde åndsbrødrene at de selv skulle bli pop av å bombe landet sønder og sammen?

 

15.08.2006:

ISRAELS VENNER PÅ STORTINGET

 

Tidligere utgjorte dette en stor gruppe på Stortinget. I dag består Israels venner av 28 medlemmer, 17 fra Frp, 10 fra Krf og 1 fra Høyre.

 

Begge Frp’erne fra Nordland er medlem av Israels venner: Jan Arild Ellingsen fra Rognan og Kenneth Svendsen fra Fauske.

 

Lykke til med vennskapet. En sann venn sier fra når kameraten gjør noe galt. Ikke så med Israels venner.

 

Håper de to Frperne fra Indre Salten har fått med seg at begge partene i krigen har sine svin på skogen: de skyter på sivile. Nå viser statistikken at Hizbollah har drept tre ganger så mange israelske soldater som sivile israelere, mens Israels hær har mange ganger flere sivile libanesere enn Hizbollah-krigere.

 

14.08.2006:

HVEM STARTET KRIGEN I MIDTØSTEN?

 

Allerede tidlig i våres skal amerikanske og israelske myndigheter ha diskutert planer om hvordan de kunne svekke Hizbollah, skriver The Guardian. Dette betyr at planen om en militær kampanje mot Hizbollah forelå lenge før de to israelske soldatene ble bortført av Hizbollah-soldater 12. juli. Den erfarne gravende journalisten Seymour Hersh skriver i The New Yorker at israelske myndighetsrepresentanter besøkte USA i mai for å få klarsignal av USA til å angripe Hizbollah.

Noen som snakket om ”Ondskapens akse”?

 

10.08.2006:

LAVMÅL I GAARDER-DEBATTEN

 

«Jostein Gaarder har blitt alvorlig syk, enten av ondskap eller av Alzheimer», skriver Wiesenthal-senteret i et uvanlig krast brev til Aftenposten og det norske folk.

 

Jeg har hatt stor respekt for Wiesenthal-senteret. Sentrets brev til Aftenposten representer imidlertid et historisk lavmål m.h.t. deres arbeid. Hvordan er det mulig at et slikt seriøst arbeidende senter karakteriserer en høyst oppegående forfatter og filosof på denne nedverdigende måten?

 

Dette er jo som et forvrengt ekko av Bush-doktrinen om at enten er du for meg eller så er du mot meg. Skammelig og nedslående.

 

09.08.2006:

JOSTEIN GAARDER FÅR SÅ HATTEN PASSER

 

Gaarders kronikk i Aftenposten der han retter sterk kritikk mot Israel, har skapt storm. Men i stedet for å ta ballen, så tar man mannen. Sterkest i sitt angrep på Jostein Gaarder er redaktør i NIS, dr. Michal Rachel Suissa, som i den kristne avisen ”Norge i dag” kommer med en rekke påstander om at ”vi” (les:jødene) ikke har myrdet utallige samer og nektet dem å bruke sitt eget språk, støttet PLO, lobotomert Romanifolket, sendt jødene i Norge til krematoriene, solgt jødisk eiendom i Norge, osv. – altså i motsetning til ”dere” (les: Gaarder og de kristne, som står ansvarlig for den 10 punkter lange listen, eller ”bud” som Suissa kaller det.)

 

Dette er jo en utrolig avsporing av debatten om Israels rolle i Midtøsten! Hvordan er det mulig? Jeg vet at den norske stat har stått ansvarlig for å henrette to samer etter opprøret i Kautokeino i 1852, men å skrive ”utallige samer” må da mildt sagt være oppsiktsvekkende?

 

Men det er jo betegnende for Suissas måte å debattere på at han avslutningsvis sier følgende visdomsord: ”Det er derfor, Gaarder, at vi i 2000 år har nektet å tro på din ”rabbi” (les: Jesus) og vil nekte å gjøre det i hvert fall de nærmeste 2 milliarder år også.”

 

Siste uttalelse må jo være nedslående lesning for Israelmisjonen?

 

08.08.2006:

SLIK HAR DE DET PÅ DEN SIDEN

 

- Ikke endelig fred i Midtøsten før Jesus kommer igjen! sier KrFs tidligere stortingsrepresentant Kjell Furnes.

 

Ja, da får han sannelig vente forgjeves.

 

08.08.2006:

MANNDRAPEREN

 

Israel er Guds utvalgte folk. Hizbollah er Guds parti.

Den guden begge tror på må være den som kalles manndraperen fra tidenes morgen…

 

07.08.2006:

TERROR

 

Israel: 95 døde, 36 sivile

Libanon: 1000 døde, de fleste sivile, over 300 av dem barn

 

Øyne for øye, tenner for tann…

 

06.08.2006:

GUDS UTVALGTE FOLK

 

Når et folk utnevner seg selv som Guds utvalgte folk, da må man være på vakt. Dette har vist seg gjennom hele historien, dette gjelder jøder, tyskere, serbere, muslimske folkeslag, ja, faktisk en hel rekke folkeslag.

 

Jostein Gaarder hadde lørdag en kraftfull kronikk i Aftenposten der han formulerte en krass kritikk av Israel i form av en gammeltestamentlig gudsdom etter mønster av profeten Amos.

 

Jeg er meget imponert over måten denne kronikken er skrevet på og støtter Gaarder fullt ut i hans kritikk overfor staten Israel. Et viktig poeng i hans kronikk er at han ikke lenger anerkjenner staten Israel. Men han understreker at det gjelder staten Israel anno 1967. Han støtter derimot staten Israel av 1948.

 

Kronikken skal nå oversettes til en rekke språk. Den verdenskjente forfatterens budskap vil nok bli lagt merke til.

 

30.07.2006:

MIDTØSTEN

 

Ehud Olmert har informert Condoleeza Rice om at Israel vil krige i 14 dager til.

 

Så da er det bare for Condoleeza å reise skytteltrafikk mellom Libanon og Israel og – kondolere…

 

26.07.2006:

ANTISEMITTISK LØGNHISTORIE

Da den israelske hærsjefen uttalte at for hver Katusja-rakett som heretter rammet Israel ville Israel bombe 10 høyblokker i Libanon, sendte jeg denne meldingen fra NTB til redaktøren for den kristne dagsavisen DAGEN, Odd Sverre Hove. Jeg fikk følgende svar fra ham på e-post:

"Jeg har nå lest historien om de ti høyblokkene. Det er for det første en NTB-historie, og NTB kan ikke akkurat anklages for å elske Israel.

For det andre er det en anonym kilde. NTB påstår at det er "budskapet fra
den israelske hærledelsen". Men deretter fremgår det at den egentlige kilden
slett ikke er den israelske hærledelsen, heller ikke forsvarssjef Dan Haluz,
men en anonym flyvåpenoffiser som angivelig uttaler seg til den israelske
hærens radiostasjon.

Der uttalelsen for det tredje ikke fins, i alle fall ikke i de utskriftene
jeg leste i går og i dag. Med andre ord: en klassisk antisemittisk løgnhistorie.

Smak et øyeblikk på logikken: Hvis Israel etter ca 2.000 hisbollaraketter
skulle bombe 10 høyblokker i Beirut per rakett, da betyr det bombing av
20.000 høyblokker i Beirut. Tror NTB selv på den slags sprøyt som de serverer her?"

Samme kveld sendte jeg melding til ham om at Israel hadde bombet en FN-post i Sør-Libanon og drept fire observatører og spurte ham om han trodde også dette var en klassisk antisemittisk løgnhistorie.

 

Les mer om denne brevvekslingen mellom DOJ og Odd Sverre Hove på

http://home.online.no/~dagoj/midtosten.htm

 

25.07.2006:

KAN DETTE FORKLARE MIDTØSTEN-KRISEN?

"En million arabere er ikke verdt en jødisk fingernegl"

Rabbi Yaacov Perrin til N.Y.Times.

 

25.07.2006:

USA MED TVISYN

1. USA yter millioner av dollar i Libanon-hjelp
2. USA betaler Israels krigføring i Libanon

 

24.07.2006:

MANNDRAPEREN FRA TIDENES MORGEN

Hittil viser dødstallene fra krigen i Midtøsten at det er rått parti mellom Hizbollah og Israel: for hver israeler som er drept er det drept 10 libanesere.

Men hva er det som foregår i hodene på israelske forsvarsmyndigheter når de mandag 24.juli kom med følgende ordre:

For hver Katusjha-rakett fra Hizbollah som treffer inne på israelsk område skal 10 boligblokker bombes i Libanon.

Israel er visstnok Guds utvalgte folk. Hizbollah betyr Guds parti. Jeg tror disse guddommene de dyrker er han som har vært manndraperen fra tidenes morgen, også nøye beskrevet i bl.a. Bibelens gamle testamente.

 

22.07.2006:

EN VELSIGNELSE

Hva skal Israel og USA med fiender når de har slike venner som denne karen på Fauske: Gud velsigne Øystein Aalstad!

 

21.07.2006:

DAGENS MOTTO

FJERN JØDEN I DEG, FJERN MUSLIMEN I DEG, FJERN KATOLIKKEN, PROTESTANTEN, BUDDHISTEN, HINDUEN I DEG, FJERN ALLE RELIGIØSE ANFEKTELSER I DEG OG BLI MEDMENNESKE.

 

15.07.2006:

FORSKJELL PÅ FOLK

Vesten reagerer sterkt på at palestinerne nå visstnok har brudt fire FN-resolusjoner i forbindelse med kidnappingen av en israelsk soldat bl.a. Hvor mange resolusjoner Israel har brudt gjennom de siste ti-årene er ikke like viktig, ser det ut til.

Det som synes å være et klart tegn i tiden er at Israel på bakgrunn av at 1 stk soldat er tatt til fange, ødelegger liv og levnet for flere titalls palestinere som hevn. Uten sammenlikning forøvrig drepte tyskerne under krigen 10 nordmenn for hver tysker som ble drept av motstandsfolk. Ikke rart da at Finn Graff i
Dagbladet har fonærmet Israels ambassadør i Norge på bakgrunn av sin illustrasjon av Israels statsminister Olmert som tysk fangeleirkommandant på balkongen med gevær (hentet fra Schindlers liste) der han nettopp har skutt en palestinsk fange.

Øye for øye gjør hele verden blind, sa Gandhi. Slik også i Midtøsten.

 

12.07.2006:

FAUSKE I SENTRUM

Har rukket å snakke med flere turister som passerer Fauske i mer eller mindre sjokktilstand. De har studert gatearbeidene nøye og forundres over at dette skal kalles Miljøgate i og med at det ikke er snakk om en gågate i sentrum men en fulltrafikk E-6 rett gjennom sentrum.

Kan man snakke om miljøgate når sentrum skal pumpes full av eksos fra snegletrafikk pga trangere gatesystem enn tidligere, spurte de.

Mange turister stod hoderystende igjen etter å ha sett på "verket".

 

02.07.2006:

OVER OG UT

David Beckham kaster bindet, sto det i Aftenposten etter Englands tap mot Portugal.

Ja, visste jeg det ikke. Han er ei sutrende kjerring...

 

23.06.2006:

KREKAR ER EN ARTIG KAR

Jeg skjønner ikke en millimeter av hva det er som gjør at folk blir så provosert av det Krekar sier. Er det ikke 100 % ytringsfrihet i demokratiet Norge? Alle påberoper seg retten til å si og mene hva de vil - ikke minst i stormen (i vannglasset) rundt Muhammed-tegningene.

Krekar må da få lov å krake det han mener - uansett hva det dreier seg om!

Hva skal vi gjøre med alle dem som støtter nazi-organisasjonen Vigrid eller de som fremdeles mener at Pol Pot og Mao er greie karer? Eller for den saks skyld den amerikanske presidenten Bush som bryter det meste av internasjonale lover og retningslinjer?

Ha en fortreffelig dag med frie ytringer!

 

22.06.2006:

BUSH GIR ENDELIG OPP GUANTANAMO

Det måtte et møte i Wien til og klare krav fra europeiske land om at USA må følge internasjonale lover og regler før Bush gir opp Guantanamo.

Det er for meg helt ubegripelig at USA, landet som kaller seg "Demokratiets mor" til de grader bryter med demokratiets grunnprinsipper slik de har gjort etter terrorangrepet mot tvillingtårnene i New York. Hemmelige fengsler og fangetransporter, kidnappinger, tortur og grunnlovsstridige kriger har stått på menyen. Det er slikt land med langt andre regimer har bedrevet og som USA har vært snar til å kritisere. Et interessant poeng med toppmøtet i Wien er at også ytterste høyre i Østerrike, representert ved Jørg Haider, har uttalt at Bush har gjort Midtøsten til en heksegryte. Det er som om man ikke tror det man hører når slike ord faller.( Men det blir vel lenge før man hører Frp i Norge sier noe liknende!)

Bush har nådd et lavmål i utenrikspolitikken. Nå har han altså underskrevet på at de skal til fulle etterleve internasjonale forpliktelser, deriblant menneskerettighetene, Flyktningekonvensjonen og folkeretten.

Det er jo utrolig å høre noe slikt, men at det skal være nødvendig for Demokratiets mor å bli tvunget til å underskrive på noe som egentlig er så opplagt og selvfølgelig for andre vestlige nasjoner, er jo enda mer utrolig.

De 460 fangene i Guantanamo, deriblant barn under 16 år, bør enten slippes løs eller få sin dom hvis det finnes beviser for lovbrudd. Det er en skam at noen av dem har sittet der i fem år uten mulighet for å få prøvd sin sak. Det var slik totalitære regimer som Sovjet-staten holdt på med i sin tid.

 

21.06.2006:

FAUSKE I KAOS

Er det ikke flere enn meg som føler en slags vemmelse av å oppsøke Fauske sentrum for tiden?

Det minner mer om en grushaug og slagmark enn et levende sentrum. For meg synes det som om det graves helt tilfeldig og når noe er fylt igjen er det pokker ta meg noen som graver det opp på nytt en stund etterpå. Så blir det på nytt dekket til før en eller annen finner ut at det må lages et nytt hull igjen.

Det siste på menyen er at en av de to galgene ved Focus-senteret i Sjøgata som skal forhindre for høye vogntog i å ete seg inn i Focus-kafeen ( de er kanskje på jakt etter gode vafler?), er flyttet helt bort til Statoil-stasjonen. Det er som om man nesten får lyst til å henge vedkommende som konstruerte dette lavmålet av en overgang over Sjøgata i en av disse smakløse galgene (men det ser ut til at de som demonterer og monterer dem har det ganske så festlig. De tjener øyensynlig godt på vaset)

Ferietrafikken har tatt seg opp i det siste. Det er en lidelse å forsøke å komme seg gjennom sentrumsområdet i disse dager. Nesten plent umulig å komme seg inn i Sjøgata fra butikkene langs strandpromenaden. Her korkes det fort. Og verre skal det vel bli når trafikktoppen nærmer seg i fellesferien.
Jeg synes hele dette Miljøgateprosjektet blir å regne som bortkastede penger. Jeg skjønner godt Jan Olav Ingvaldsen i Avisa Nordland som reagerer på denne vanvittige pengebruken i en kommune som sliter med økonomien. Men den gamle visa er jo at "det kommer fra en annen pott", så da så. Men jeg vet hva som kan befinne seg i potter!

Vel, vel. Fauske er og blir et veikryss på E6. Nå har sentrum blitt en trafikkork for kjørende folk. Jeg vil gjennom en side på nettet advare turister mot å legge veien om Fauske. Skal de til Bodø er det mulig å ta Kystriksveien eller svinge av E-6 i Saltdal og ta Dugnadsveien. Vil man så nordover er det en mulighet til å lure seg gjennom Kirkeveien i Fauske med alle fartsdumpene men det er jo å foretrekke fremfor grusdungene og kaoset i sentrum. Det er også mulig å ta av på Storjord i Saltdal og kjøre gjennom Sverige til Narvik. Ulempen er at man mister mye vakker natur fra Sørfold og nordover. Men det får så være.

Asbjørn Olsens ide om å legge E-6 utenom Fauske må tas alvorlig. Det er på tide at all denne lappingen på i utgangspunktet meget dårlige løsninger får en slutt - miljøgate eller ei.

Nå er det ihvertfall ikke rare miljøet i sentrum, spør dere meg.
(Jøss, hvor godt det gjorde å få sagt det...)

 

10.06.2006:

OM Å SLÅ BUNNEN UT AV ET HELHETSTILBUD

Av Dag Ove Johansen
(tidligere lærer ved Røvika skole)

I 1992 ble Røvika skole, en statlig spesialskole for barn og unge, overtatt av Nordland fylkeskommune og omorganisert til barnevernsinstitusjon under navnet Røvika Ungdomssenter. Samtidig ble skoleavdelingen med sitt pedagogiske personale avviklet. Alle elevene skulle få sin undervisning i kommunale skoler i Fauske.

I den forbindelse skrev jeg et debattinnlegg i tidskriftet "Spesialpedagogikk" nr. 7 i 1993 der jeg rettet sterk kritikk mot de kreftene i og utenfor Røvika-systemet som på denne måten slo bunnen ut av et helhetstilbud. Skoleavdelingen innehadde stor faglig kompetanse, noe som bl.a. førte til at mange ungdommer med negative opplevelser i forhold til vanlig skole, igjen begynte å fungere. Det var snakk om å skape trygghet og mestringsopplevelser i læringssituasjonen, gjenoppbygge selvbildet og øke motivasjonen for videre skolegang.

Fra såkalt "sakkyndig" hold ble det hevdet at fylket ikke driver noen form for grunnskole og at ingen barnevernsinstitusjoner hadde egen skoleavdeling. Røvika-lærernes argumentasjon for en fortsatt drift av skoleavdelingen, ble kun oppfattet som et forsøk på å opprettholde egen arbeidsplass uten at elevenes beste var tatt i betraktning. Det ble til og med uttalt fra ikke-pedagogisk hold ved institusjonen at lærernes argumentasjon var lite faglig begrunnet og uten sammenheng med utviklingen i samfunnet for øvrig.

Slik slo de bunnen effektivt ut av et solid helhetstilbud for barn og unge.

Men sannheten var den at en tilsvarende barnevernsinstitusjon sørpå beholdt skoleavdelingen nettopp på grunnlag av behovet for et tett og godt oppfølgingsarbeid med elevene. Noe av det mest interessante var at Åsgård senter først hadde høstet meget dårlige erfaringer med å la elevene gå i kommunale skoler. Konsekvensen av det var at de trakk alle elevene tilbake til egen skoleavdeling.

Hva har skjedd med ungdommene ved Røvika ungdomssenter og deres skolegang gjennom alle disse årene siden 1992? Har de fått det skoletilbudet de har krav på eller ligger det an til søksmål fra foreldre, foresatte eller tidligere elever p.g.a. mangelfull opplæring og undervisning?

Dette bør kunne bli et særdeles interessant emne for en hovedoppgave i spesialpedagogikk eller for en tålmodig og gravende avisjournalist.

 

23.05.2006:

DA VINCI-KODEN SKAPER TRØBBEL

Interessant å se reaksjonene i enkelte land etter visningen av denne filmen. For ikke lenge siden var det hysteri pga Muhammed-tegningene og kristne aviser skjønte ikke at det var noe galt i å trykke disse.

Nå er filmen etter Dan Browns suksessroman tatt av plakaten etter bare fire dager i Hviterussland pga press fra kristne grupper der. Det har dessuten vært sterke protester mot filmen i Thailand, India og Sør-Korea.

Vi venter spent på hva det kristne Magazinet i Norge finner på...

 

21.05.2006:

SERBIA HOLDER VESTEN FOR NARR

I 11 år har krigsforbryterne Radovan Karadzic og Radko Mladic vært på frifot. Flere ganger har serbiske myndigheter uttalt at de har tatt dem eller har vært nær ved å ta dem osv i det uendelige. EU avviser enhver forhandling om medlemskap før disse to er tatt til Haag-domstolen. Opposisjonen i Serbia retter sterk kritikk mot myndighetene som gjennom 11 år har holdt Vesten og Haag-domstolen for narr.

 

11.05.2006:

TÅLMODIGE ESSO PÅ FAUSKE

Det er utrolig hva utbyggingen av den såkalte Miljøgata på Fauske har kostet folkene på Esso av møye og besvær og ikke minst tapte inntekter. I lange perioder har bensinstasjonen vært som en øde øy i sentrum av elendigheten. Moldvarpene har gravd dypt og lenge og endevendt grusbyen Fauske og holdt Esso på pinebenken altfor lenge.

(I østavindsrokket tygger man sand gatelangs og softis vil få en annen betydning 17.mai med nytt utendørs strø i tillegg til krokan eller sjokolade.)

Men hold ut, Esso-folk! Det er bare 6 måneder igjen!

 

10.05.2006:

FORMANN SIV

Som eneste parti på Stortinget har Frp beholdt den patriarkalske tittelen "formann" for sin kvinnelige leder etter landsmøtet i helgen.

Muligens har det noe med gamlekara som sitter i partiet og som vil beholde de gamle, norske verdier, å gjøre. På Fauske sitter det en kar som nettopp har funnet lyset i og med Siv Jensens lederrolle i Frp etter Carl I Hagen. Vedkommende beskriver henne som nasjonens lys. Dette minner meg om beskrivelsen av Kim Il Sung i Nord-Korea i sin tid eller andre såkalte fyrtårn i den kommunistiske verden.

Siv Jensen er blitt formann m.a.o.

 

09.05.2006:

TÅLMODIGE ESSO PÅ FAUSKE

Det er utrolig hva utbyggingen av den såkalte Miljøgata på Fauske har kostet folkene på Esso av møye og besvær og ikke minst tapte inntekter. I lange perioder har bensinstasjonen vært som en øde øy i sentrum av elendigheten. Moldvarpene har gravd dypt og lenge og endevendt grusbyen Fauske og holdt Esso på pinebenken altfor lenge.

(I østavindsrokket tygger man sand gatelangs og softis vil få en annen betydning 17.mai med nytt utendørs strø i tillegg til krokan eller sjokolade.)

Men hold ut, Esso-folk! Det er bare 6 måneder igjen!

 

02.05.2006:

PREST I UNIFORM

Nytilsatt prest i Sulis uttaler til Saltenposten at yndlingsantrekket hans er militær uniform.

Slike kristne forbilder trenger vi...

 

27.04.2006:

RYSTENDE FRA LOFOTEN

En bygd i Lofoten inviterer nederlendere til å slå seg ned der. Et par med datter på 10 år takker ja til dette og finner en gård de kan virkeliggjøre sine drømmer på. Etter kort tid starter mobbingen av parets datter. Historien ble slått opp i AN forleden. Datteren blir sendt tilbake til Nederland på Vestvågøy kommunes regning. Foreldrene har solgt gården og vender tilbake til hjemlandet - skuffet og desillusjonert. "Aldri mer Norge og aldri mer Lofoten", sier de til AN.

Det er utrolig at noe slikt kan forekomme - særlig på bakgrunn av at bygda i første instans inviterer folk til å komme. Men talsmenn fra både kommune og skole "legger seg flate" ifølge AN og viser til at dette virkelig har skjedd.

AN viser til det såkalte "bygdedyret". Jeg kan tenke meg at det nederlandske paret vil utdype denne saken i hjemlandets aviser. Hvilke konsekvenser det kan få kan man jo bare gjette seg til.

 

26.04.2006:

KOLONISATOR AV VERSTE HYLLE

At 34,6 % støtter denne karen som nå uttaler seg som den verste kolonisator i moderne tid er for meg et mysterium.

Nå skal til og med spanjoler i eget land lære seg norsk hvis de skal arbeide med nordmenn som feiter seg opp der nede, i følge Hagen som nå går med en statsminister i magen.

Fedrelandets farligste parti, Frp, holder på med bølgen i ren galluprus, men vi vet hva bølger kan gjøre med selvoppnevnte konger på haugen.

 

25.04.2006:

SNØHVIT OG HEMMELIGHETEN UNDER KJOLEN

Utslippet av CO2 fra Snøhvit-feltet og Melkøya vil tilsvare eksosen fra 375 000 kjøretøyer hvert år, dobbelt så mye som alle biler i Oslo slipper ut. Befolkningen i Hammerfest, som trodde at dette skulle bli renset, er blitt lurt, heter det i nyhetene. CO2-gassen blir altså sluppet rett ut i luften - uten noen som helst rensing.

Norge kjører altså mot klimastupet på første klasse.
Tur og kjør!

 

24.04.2006:

FRP OG DISTRIKTENE

Bjørn Larsen i Frp forsøker i et avisinnlegg å bevise at Frp ikke vil avfolke distriktene.

Her får han et aldri så lite problem når Frp nå ønsker å fjerne 26 000 bønder her til lands - nettopp fra distriktene. Med en slik hasardiøs politikk er Frp etter mitt syn fedrelandets farligste parti.

 

23.04.2006:

NORGES ENESTE SJANSE

Oljerikdommen har gitt Norge en historisk og enestående sjanse til å endre forholdene i eget land på en dramatisk måte. Som høykostland sliter Norge i konkurransen med andre land.

Regjeringen kunne ha fjernet alt av skatter og avgifter på drivstoff, biler og transport, noe som hadde fått store positive konsekvenser i form av lavere kostnader innenfor alle områder som blir berørt av dette. Kravet om økede lønninger osv. hadde med en slik politikk ikke vært nødvendig fordi hele kostnadsbildet ville ha endret seg til det bedre med lavere priser på varer og tjenester.

Enhver prislapp i dette landet viser et bilde av hva det koster å holde systemet i gang, altså systemets kostende. Med kraftige kutt i skatter og avgifter (når nå Norge likevel er verdens rikeste land, er det vel ikke behov for mer penger i statskassen fra landets egne innbyggere?) ville lønns- og priskarusellen ha slakket av farten betraktelig og kanskje stanset opp helt, ja, endog endt med at man kanskje kunne ha hatt en mulighet for å gå ned i lønn med de positive konsekvensene det ville ha fått for Norges konkurranseevne med utlandet.

Men her finnes et men: utskifting av bilparken fra gamle miljøverstinger til nye biler, er ikke bare bare: det er viktig å få dagens nye miljøverstinger, som mange av de tunge og dyre og drivstoffslukende SUVene og liknende biler, bort fra markedet så snart som råd er. Dessuten er det viktig å begrense antallet vogntog og overføre kontainere til skip og tog der det er mulig.

 

17.04.2006:

ET RIKTIG PARTI FOR VÅR MODERNE TID

Vi lever i et samfunn der bare penger og egen navle betyr noe. Mye vil ha mer og Fanden vil ha fler osv. Norge er et av verdens rikeste land, men solidariteten med andre folk og nasjoner bryr oss bare midt på ryggen. Tjene mest mulig på minst mulig er et yndet motto og først er det oss selv, så oss selv og så oss selv igjen til sist.

Det egosentriske landet bakom blånene er seg selv nok.
Det er ett parti som er det riktige valget i vårt moderne klatresamfunn og som passer hånd i hanske med tidsånden: Fremskrittspartiet.

Ikke rart meningsmålingene er havnet over 40 % til støtte for et av de mest egosentriske partiene i vårt lands brokete historie.

De kaller det fremskritt, men egentlig er det å gå med ryggen inn i fremtiden med øyne bare for eget forgodtbefinnende og egen navlelo.

 

16.04.2006:

BOM OG BOM, FRU BLOM

Like sikkert som det er påske, like sikkert er det at veien i Horndal blir stengt for hyttefolk og fastboend. Mens man ellers i distriktet tvinger iskumlinger ned langs veiene for å forhindre ras og sperringer, setter man opp bom i Horndal og i Mørsvik ved avkjøringen til Håkjerringnes fordi man frykter ras i Horndalflåget - og dette i den mest trafikkerte tiden av året i dette området: påsken.

Er det ikke mulig for vegvesenets folk å peise ned noen av disse iskumlingene i Horndalsflåget FØR påske slik at man sparer folk for milevis med omkjøringer til hytter og boliger?

(Vel, noen kjører likevel denne rasfarlige strekningen og lar bom være bom og håper selvfølgelig på at påskemirakelet skal vare...)

 

06.04.2006:

SAS-Braathen-skandalen

Hørte på nyhetene idag at en gråtende mor ikke får sine barn som bor sør i landet hjem til Finnmark i påsken pga streiken. Mange barn lever med skilte foreldre som bort spredt i landet. Nord-Norge blir særlig hardt rammet av denne streiken som nærmest sletter SAS-Braathens omdømme i nordnorsk bevissthet - hvis da selskapet har hatt noe igjen av det i det hele tatt?

Hvorfor er det ikke mulig å ta lønnsforhandlingene ETTER slike ferier? Eller er det kynismen som er blitt så stor at man skal bruke alle midler for å få tvunget sitt syn gjennom?

SAS-Braathen har gravd sin egen grav, dessverre, men synes ikke å ha oppdaget at de er på kanten av stupet...

 

05.04.2006:

GI DEM MAKT!

Det har vært meget interessant å følge med SV's slingrende atferd i regjeringsposisjon. Før valget lovet de, som alle andre partier, gull og grønne skoger. Nå er de i regjeringen og må dempe gemyttene en smule.

Derfor er det virkelig å håpe at Frp kommer i samme posisjon ved neste valg slik at deres overbudspolitikk og populistiske forslag i hytt og vær, kan falle til jorden som den berømte historien om skinnet som ble solgt før bjørnen ble skutt. Eller ordtaket "Opp som en løve, ned som en skinnfell".

Over 30 % støtte for Frp må da virkelig få følger. Neste Stortingsvalg blir historisk fordi det etter all sannsynlighet blir Frp som blir den store vinneren. Men vinnere har en stor tendens til å falle ned fra seierspallen etter en tid. Frp skal få sanne at virkelighetens verden er noe langt annet enn fantastiske krumspring i opposisjon.

 

04.04.2006:

SÅ SKJEDDE DET IGJEN...

Dagen etter at en sinnsforvirret asylsøker drepte sin egen lege i Oslo, kom et velkjent populistisk parti med sitt glade budskap til folket: send dem ut av landet.

I steden for å stille spørsmålstegn ved tilbudet til psykiatriske pasienter her til lands - uansett etnisk tilhørighet - røres det i grumset vann for å hisse opp befolkningen med lettvindte utsagn som ikke har annen hensikt enn å stemple en bestemt befolkningsgruppe.

Siste utspill fra populismens høyborg er at elever med spesielle vansker skal ut av skolene fordi de ødelegger undervisningen for andre elever.

 

03.04.2006:

SMERTEGRENSE FOR GRAN CANARIA

Etter fjorten dager i solen kom jeg hjem til vinterlandet Norge med sine særegne problemer med e.coli og frykten for fuglevirus.

2 500 000 turister besøker Kanariøyene hvert år. Den største av øyene er Gran Canaria, en riktig turistmaskin med travle og hektiske turister til og fra golfbanene, svømmebassengene, strendene eller restaurantene. Er det ikke her man egentlig skal slappe av?

I www.canariposten.no kan man innhente det meste om Kanariøyene som turistmagnet. Et av hovedoppslagene var for en tid tilbake følgende: er det en smertegrense for hva øyene tåler av turisttrykket? Det er snakk om søppelberg, enorme kloakkutslipp og storforbruk av drikkevann. I tillegg utslipp fra fly, biler og busser i stadig bevegelse til og fra det ene og det andre med turister på leting etter meningen med livet.

Som muligens er solen?

Eller mat og drikke?

Eller underholdningen natt og dag?

Jeg fikk det meste i vrangstrupen da jeg besøkte Arguineguin, et av de mest norske stedene på Gran Canaria, og betraktet to holker av noen åpne båter med flyktninger fra Mauretania på Afrikakysten. Spansk politi tok i mot dem i land og kjørte avgårde med dem i svære biler med små vinduer som minnet meg om krøttervogner. De skulle til asylmottaket i byen. I løpet av denne ene dagen kom 331 båtflyktninger fra Afrika til havn.

Canariposten kunne berette at selv fiskere med egne båter fra Afrikakysten nå hadde tatt til med å frakte afrikanere til Kanariøyene for god betaling, 3000 - 5000 USD pr.hode, slik at de kunne få en mulighet til et liv i vestens smørberg. Fiskerne tjente så godt at de ble millionærer på få måneder med denne trafikken. Det var slutt på fisket for deres del. I god avstand fra land, ble stakkarene satt i åpne båter for å seile sin egen sjø til nærmeste øy.

Kanariøyene er nærmest. Her er velstanden tydeligst. I ihvertfall for turistene fra Norge, Sverige, Tyskland, Nederland, som investerer i hus og eiendom i millionklassen.

Så satt jeg da der med øl og pizza og betraktet fattige mennesker bli fraktet bort som krøtter til mottakene for deretter å bli returnert til Afrika og det traurige livet i et bortgjemt sted utenfor all forstand. Vi fråtser i velstand og spiser oss fra helse og medfølelse og bor i millionleiligheter i åssidene på disse øyene i havet omgitt av ufattelig fattigdom.

Kanariøyene blir ikke det samme etter dette.

Tusener av fullastede fly lander som ilske bier på flyplassen i Las Palmas og andre steder på Kanariøyene. Ut strømmer maurene fra alle kanter av Europa, og jager etter enda mer brød og sirkus.

Hvor lenge kan dette egentlig vare? Hvor er smertegrensen?

Vestens ødslende forbruk av ressurser er selvdestruktivt. Man sager av den greinen man sitter på. Slike samfunn kollapser før eller senere.

Men ennå ser lengtende øyne fra Afrikakysten på Kanariøyene som selve paradiset på jord. Derfor tar tusener på tusener av fattige mennesker sjansen på å krysse havet i gebrekkelige båter for å få en aldri så liten smak av velstanden de har sett på TV eller lest om i avisene.

Kanariske myndigheter makter ikke mer. Asylkapasiteten er sprengt. Nå skal flest mulig returneres til Afrika - så raskt som mulig.

Det blir altså ikke så mye som en liten smak av friheten på fattiglemmene en gang. Øya skal forbeholdes velstandsturismen, de velbeslåtte, de som virkelig kan nyte livet med en drink på bassengkanten.

Afrikanerne kan bare seile sin egen sjø....

 

25.03.2006:

GALGENHUMOR

Mens jeg har vært fraværende er det kommet opp en galgeliknende konstruksjon utenfor Focus-senteret på Fauske. Det synes å være plass til fire "henrettelser" samtidig.

Heldigvis er det ifølge eksperter snakk om en port som skal hindre for høye vogntog å rasere Focus-senterets undergang nok en gang.

Konstruksjonen skal stå som et monument over feilslått byggekunst både på vest- og østsiden av senteret.

Snakk om galgenhumor...

 

01.03.2006:

EN FJÆR BLIR TIL FEM HØNS

Historien om fugleinfluensaviruset synes å være en historie om massehysteri. Siden 1996 har 90 personer dødd av dette viruset. Nylig døde en katt av samme i Tyskland. I Sverige sperrer man av et område etter funn av 8 døde fugler. Europa og verden ellers går visstnok av hengslene for tiden.

Det er da man tenker: Hva med de 50 000 barna som dør av meslinger hver eneste dag?

Neida, det er øyensynlig ikke interessant i det hele tatt....

 

28.02.2006:

STILLE MED PILLE

I en TV2-dokumentar forleden fremkom det at ADHD-medisineringen i Norge ligger på verdenstoppen. FN kommer med en klar advarsel til Norge angående den eksplosive økningen av bruken av medisiner.

Jeg ble ikke videre imponert over lederen for statens kompetansesenter for ADHD, Gerd Strand, som på svært nølende, nesten fornærmet vis, forsvarte bruken av sterke medisiner for barn og unge med ADHD-diagnose.

Listen over bivirkninger syntes ikke å bry henne nevneverdig under intervjuet. Men så er hun da også pedagog, som hun understreket etterpå, og ikke lege, så derfor er det legene som har ansvaret for å fortelle foreldre om bivirkningene. Er det ikke dette som kalles å fraskrive seg ansvar?

Det er skremmende at personer som "pedagogen" Gerd Strand skal sitte i en ledende stilling for et kompetansesenter som skal avgjøre utallige barn og unges fremtid på et slikt grunnlag. Det er ikke slik jeg forestiller meg at en god pedagog skal være.

Både Strattera og Concerta har til dels svært alvorlige bivirkninger. I Legemiddelkatalogen anno 1972 ble det frarådet å gi ungdom ritalin. På 90-tallet ble dette endret og "ungdom" ble strøket. Nå pøses det ut medisin i stort tempo og Gerd Strand velsignet det hele som en god løsning for barn og unge.

Det interessante er at skolene i Sverige, Danmark og Finland satser på alternative opplegg for barn og unge med slike diagnoser. Norge synes å ville fortsette med å skjære alle over en kam. Derfor må det medisiner til.

Førsteamanuensis Christian Beck ved Pedagogisk Institutt kalte i sin tid fenomenet MDB (Minimal Brain Dysfunction, nå ADHD) for Maximal Brain Dysfunction - ikke som en diagnose for barn og unge, men for samfunnet som helhet, som ikke er villig til å ta individuelle hensyn og lage opplegg som er tilpasset hver enkelt elev. Nå er det eleven som skal tilpasse seg skolen: sitt i ro og arbeid, for svarte!

Dokument 2 var både avslørende og skremmende. Håper det kan utløse en viktig debatt om berettigelsen av at man finner det nødvendig å medisinere bort hele generasjoner av barn og unge.

Dag O. Johansen (lærer for barn og unge med ADHD-diagnoser i en mannsalder)

 

26.02.2006:

DEILIG Å VÆRE DANSK?

Utlendinger kan få dansk statsborgerskap først når skrive- og leseferdighetene er i orden, skriver Jyllands-Posten. Nye tall viser at en million etniske dansker ikke oppfyller de samme kravene. Mellom 800.000 og en million dansker har gått ut av grunnskolen med lese- og skriveferdigheter som er utilstrekkelige målt mot arbeidsmarkedets krav. Det kommer frem i en ny rapport fra Amterne og Kommunernes Forskningsinstitut, og tall fra tidligere undersøkelser fra OECD.

150.000 dansker kan knapt nok stave seg gjennom teksten på et veiskilt. Likevel krever danske myndigheter at innvandrere skal mestre språket både muntlig og skriftlig, og å kunne forklare abstrakte begreper som globalisering.

Muligens må disse 150 000 etniske danskene da fratas statsborgerskapet?

 

24.02.2006:

YTRINGSFRIHET, FRU BLOM...

Det er interessant i disse Muhammad-tider å se oppslagene om at David Irving blir dømt til 3 års fengsel for å ha ytret at Holocaust ikke har foregått samt at Londons borgermester Ken Livingstone er blitt suspendert i en måned fordi han kalte en jødisk journalist "nazist".

Det ble for støtende og ydmykende.

Det finnes altså likevel grenser for ytringsfriheten i vestlige land, men det gjelder øyensynlig ikke uttalelser som rammer andre...

Er dette en god, gammeldags dobbeltmoral eller hur?

 

19.02.2006:

VOGNTOG TIL BESVÆR

Det er underlig at man ikke klarer å få containere forflyttet ved hjelp av jernbane (der det er mulig) og via kysten med båtskyss slik at man slipper tungtrafikken på veiene. Vogntog eter opp asfalten om vintrene fordi lange perioder er snøfri og er til stor sjenanse for folk som bor langs veiene pga støvplagen. Statistikken for riksvei 80 viser at 12 vogntog kjører mellom Bodø og Fauske i timen. Mange ulykker og skader kunne vært unngått ved at mer av transporten blir flyttet fra vei til tog og skip.

 

07.02.2006:

CARL I HAGEN OM MUHAMMED

I sin tale hos kristenfundamentalistene i Levende Ord uttalte Carl I. Hagen om Muhammed følgende:

Sitat:

"Vi kristne er veldig opptatt av barn. "La de små barn komme til meg", sa Jesus. Jeg kan ikke skjønne at Muhammed kan ha sagt det samme. I tilfelle han måtte ha sagt det samme, så ville det være: "La de små barn komme til meg, så jeg kan utnytte de, i min kamp for å islamisere verden."

Det er jo det også som skjer. Barna blir jo aktivt brukt. Når man sender 12-14-åringer med masse steinkasting i intifadaen er det nesten så man ber om at en av de skal bli skutt, slik at man kan få det på CNN og NRK i beste sendetid.

Altså, de bruker jo barna. Og hva med en moral og religion som sier at for foreldrene er det en kjempeting å få barna til å bli drept av israelere. For da blir de martyrer. Da får foreldrene stor heder og ære, for de har ofret sitt barn i kampen. "

Sitat slutt.
Bare som et apropos til trykkingen av Muhammed-bildene i Magazinet og Jyllands-Posten (begge de to kristne avisene nektet å trykke karikaturer av Jesus fordi de fryktet ramaskrik fra kristne abonnenter...)

 

06.02.2006:

JA, JA, SANN...

Det er fra sine egne man skal ha det. Dette svarte det kristne Magazinets egne lesere på dette spørsmålet:

Var det riktig av Jens Stoltenberg å legge litt av skylden for ambassadebrenningen i Damaskus på Magazinet?

Ja 55%
Nei 43%
Vet ikke 3%


Hva gjør du nå, redaktør Vebjørn Selbekk?

 

05.02.2006:

TAUST FRA CARL I HAGEN

Det er bemerkelsesverdig stille fra Frp-Hagen for tiden. Muligens tenker han på den talen han holdt i den kristne forsamlingen Levende Ord der han beskrev Muhammed på en langt verre måte enn det som er fremstilt i karikaturene i Jyllands-Posten og Magazinet, selvfølgelig til stor applaus fra de kristne tilhørerne...

 

04.02.2006:

NÅR RELIGIONER GÅR AMOK

Jyllands-Posten fikk en tid forut for offentliggjøringen av Muhammed-karikaturene tilbud fra en tegner om noen ganske så snille Jesus-karikaturer, men avisens redaktør takket høflig nei fordi det ville bli et ramaskrik og store protester fra kristent hold hvis de trykket dem. Hva tenkte avisens redaktør da han uten motforestillinger slapp bildene av Muhammed ut i offentligheten? Var det ikke snakk om ytringsfrihet, mon tro?

Hvilke motiver den kristne avisen Magazinet hadde for å trykke bildene av Muhammed, er jo lett å gjette, tatt i betraktning det ståstedet avisens redaksjon har i den dypeste kristenfundamentalistiske fløyen. Avisens redaktør Vebjørn Selbekk, som støtter at blasfemi-paragrafen skal opprettholdes, ønsker ikke å trykke karikaturer av Jesus eller Gud fordi det støter kristenfolket.

Man kan tolke dette slik at muslimer er mindre verdt enn kristne.

Ekstremister finnes på alle hold og i alle avskygninger. Etter Muhammed-bildene kom brenningen av selvtegnede norske og danske flagg.(Apropos flagg: det norske flagget er egentlig ikke norsk, det syes i Kina), rasering og brenning av ambassader og konsulater. I Norge gikk tre menn forleden rett inn til en mann av utenlandsk avstamming, spurte ham hvorfor de drev og brente det norske flagget og stakk ham deretter i nakken med kniv.

Både USA og Storbritannia har i sterke ordelag kritisert publiseringen av Muhammed-karikaturene, det samme har både eks-statsminister Bondevik og Krfs Dagfinn Høybråten gjort. Dette er uhyre interessant.

Trykkingen av Muhammed-tegningene ikke har noe som helst med ytringsfrihet å gjøre. Det var et bevisst forsøk fra Jyllands-Posten og Magazinet på å provosere og skape bråk.

Det har de virkelig klart. Selv ikke Irak ønsker nå gjennoppbyggingspenger fra Norge og Danmark etter trykkingen av disse famøse bildene. Quatar nekter besøk av handelsdelegasjoner fra de to landene. Iran planlegger å bryte kontrakter med Hydro og Statoil. Dette er nok bare begynnelsen på kaoset som vil oppstå når religionene går amok.

 

 

30.01.2006:

TÅPELIG OM YTRINGSFRIHET

Publikasjonen av karikaturer av Muhammed er en slags prøvestein på ytringsfriheten, hevder redaktør Vebjørn Selbekk i den kristne avisen Magazinet. En tåpeligere prøvestein finnes knapt.

Selbekk river broer der andre har prøvd å bygge dem. Og er det en ting verden ikke trenger flere av så er det murbyggere og brorivere som ham.

 

22.01.2006:

HVAL-HYSTERI I LONDON

SkyNews sendte fra den såkalte redningsaksjonen av en nebbhval forleden. Blant sidekommentatorene var representanter fra WWF og andre dyrevernorganisasjoner. De unnlot jo ikke å nevne Japan og Norge som forferdelige hvalslakternasjoner ved jevne mellomrom og beskrev britene som elskere av "wildlife". Det gjaldt alle de tusener av nysgjerrige som samlet seg langs Themsen og bruene over den.

Slikt kan man få maten i vrangstrupen av. Jeg tenker da på den vanvittige revejakten de bedriver med halsende hunder. Hva slags kjærlighet til dyrelivet er det?

Hva med hvalen de heiste opp og la paddeflat på dekket av en pram? Trodde de virkelig at de skulle redde livet til dette pattedyret på den måten? Lungene måtte jo bli helt flattrykte!

Hvaler har det med å søke grunnene når den er syk eller skadet. Dette var nok en slik hval. Hvor mye penger som ble brukt på denne såkalte redningsaksjonen må da fåglarna vite. De som skulle redde hvalen endte med å drepe den på en langsom og smertefull måte...

 

10.01.2006:

PUDDEL-DEBATTEN

Jan Pettersen, tidligere utenriksminister, hevder at hvis han hadde sendt et slikt brev som Jonas Gahr Støre sendte Israels utenriksminister og Condi Rice, ville han ha blitt kalt puddel for USA.

Jan overrasker dessuten med å si at det var helt feil av Jonas å bruke Israels egen beskrivelse av "forsvarsbare grenser" i sitt brev angående debatten rundt Israel-boikotten. Her er Jan inne på noe.

At den godeste Jonas er blitt en fin puddel for Israel, er vel det rette å si denne saken...

 

09.01.2006:

FREDSDUEN

Eks-statsminister Kjell Magne Bondevik skal lede et fredssenter i Oslo.
Det er ikke lenge siden man kunne se ham vinke F-16-jagerfly avgårde til krigen i Afghanistan.

Litt av en fredsdue....

 

02.01.2006:

TVANGSKRISTNING

Amerikanske frikirkelige hjelpeorganisasjoner tvang hjelpetrengende etter tsunamikatastrofen om å bli kristne før de fikk pengehjelp.

Bra de ga dem penger, da. I motsetning til Olav den Hellige som halshogde dem som ikke ville bli kristne her til lands....

 

 

 

 

Kommentarer sendes til Dag Ove Johansen.

 

Tilbake til FABULA