RIKSSYNSER’N 2009

 

Til 2002-arkivet

Til 2003-arkivet

Til 2004-arkivet

Til 2005-arkivet

 

Til 2006-arkivet

 

Til 2007-arkivet

 

Til 2008-arkivet

 

 

 

 

DAGENS TEKST 24.12.2009:

 

 

 

TAKK TIL HELSEFORETAKENE!

 

Da jeg skulle levere reisekvitteringer for oktober/november for min gamle mor til NAV, ble jeg raskt avvist da de ikke lenger hadde lov til å ordne opp med reisepenger, det var det Helseforetakene selv som nå skulle ta seg av og alt av kvitteringer og utgifter skulle føres på et skjema med vedlagt bekreftelse på at man hadde vært hos lege o.l. Dermed måtte turen gå til legekontoret for å få bekreftelse på at mor hadde vært hos lege etc.

 

Og velsignet være skjemaveldet: Nå skal gamle folk fylle ut to sider med info og data og sende det hele til Helseforetakenes nye bedrift ”Pasientreiser AS” som holder til i Skien. Skjemaet finnes også på internett, må vite, så datafrelste eldre kan kose seg med å fylle ut på skjerm.

 

Regner med at Helseforetakene har gjort et glimrende tiltak her. Konsekvensen er klar: mange eldre orker ikke bryderiet med å fylle ut dette skjemaet og sende det til Skien. De tar heller drosjeregningene selv.

 

Dermed har jo Helseforetakene oppnådd målet sitt:

Spare penger på pasientreisene!

 

God jul ? (jommen sa jeg smør…)

 

 

20.12.2009:

 

ARTIGKAR

 

Øystein Aalstad er en original artigkar. Han har etablert egen meteorologisk værstasjon på Perrongen på Fauske og hevder han har værdata som slår tilbake påstandene om global oppvarming. For ikke lenge siden harselerte han omkring temaet likestilling der han trakk inn både eggstokker og livmor og prostata, så det er mulig at han i all hemmelighet også har etablert både en gynekologisk og en urologisk avdeling på Perrongen til glede for alle som bor der.

 

Jeg skal ikke kommentere hans underlivskommentarer, men når det gjelder hans syn på global oppvarming synes han å gå i den navlebeskuende fella som kan få folk til å tro at det som skjer i ens eget nærområde gjelder for hele verden.

 

Jeg hadde selv en klar oppfatning av at solen spilte en avgjørende rolle mht klimaendringene. Dette budskapet ligger ute på min nettside Fabula (besøkt av mellom 1800-4000 hver uke) og slikt sett har jeg vært en klar soltilbeder. Men når faktum er at solaktiviteten siden siste solflekk-maksimum har vært svært laber (man venter forgjeves på den nye solsyklusen med økende antall solflekker) så kan jo den globale oppvarmingen ikke forklares med solen alene.

Sommeren 2000 var jeg selv i Alaska og i Canadas nordområder. Der fikk jeg fra de lokale urinnvånerne der (inupiater, yupiker og inuitter) som lever på kanten av verden vite at havisen hadde forsvunnet tidligere og tidligere om våren og frosset til senere og senere på høsten. Selv hundeslede-sesongen  var forkortet med 14 dager i begge ender da snøen forsvant 14 dager tidigere om våren og falt 14 dager senere om høsten.  Det er altså her de største endringene skjer. Men i fjellene i Sør-Amerika, Asia (Himalaya) og Alpene svinner isbreene etter tur og orden. Ferskvannskrisen blir den neste største ufordringen for livet på jorden.

 

 

24.11.2009:

 

AVFALLSANLEGGET PÅ FINNEID, FAUSKE

 

Igjen er det Frp, Høyre og Venstre som går mot folkeviljen i en sak. Det forrige var skolenedleggingssaken. Dette er meget interessant i forhold til hva som vil skje ved neste korsvei under kommunevalget. Frp som hele tiden anser seg for å være for folk flest og gjerne ønsker folkeavstemminger i forbindelse med kontroversielle spørsmål, bryr seg ikke om folkets protester i denne avfallssaken.

 

 

10.10.2009:

 

FREDSPRIS OG DERETTER KRIGSRÅD

 

Det er ubegripelig at Nobels Fredspris ble tildelt Barack Obama. Dette viser bl.a. det faktum at han holdt krigsråd om opptrappingen i Afghanistan samme dag han fikk prisen. I løpet av hans presidentperiode er nesten 4000 sivile drept i landet som også Norge deltar som krigsdeltager i.

Jagland i spissen for Nobel-komiteen har dermed hyllet en av krigsherrene i Afghanistan…

 

 

16.09.2009:

 

FEMTEKOLONISTER I SAMETINGET

 

Frp ønsker å avvikle Sametinget. Nå har de fått inn tre femtekolonister i Sametinget. Opptellingen etter valget viser at FrP blir Sametingets fjerde største parti med 7,5 prosent av stemmene, noe som er en fremgang på 5,2 prosent. Partiets nye representanter er Hans J. Eriksen (Tana) som ble valgt inn fra Østre valgkrets, Arthur Tørfoss (Nordreisa) som ble valgt inn fra Nordre valgkrets og Aud Marthinsen (Kåfjord) som ble valgt inn fra Gaisi valgkrets.

 

Dette er virkelig sanne svikere.

 

 

31.08.2009:

 

FRP-SHOW        

 

Nå har jeg det fra sikkert Frp-hold: Det var et road-show som var på Fauske-torget mandag 31.8 med rullende scene og ledd-buss med bilder av Per Sandberg og Siv Jensen i 100. Over vognen med scene sto plassert en gedigen skjerm a la Las Vegas (Frps svar på Oraklet i Delfi?)

 

I denne kultur-debattens tid der Frp ønsker statlig støtte nord og ned, kommenterte jeg overfor Leif Lindstrøm (Fauskes lokale kultur-viter) at denne rullende scenen med lydutstyr, storskjerm og artister (et band fra Rognan med en av Alt-for-Rognan-karene som frontsanger…) er jo sannelig et statsstøttet show.

 

Leif Lindstrøm måtte innrømme at det var riktig. – Og du vil sikkert skrive et innlegg om det i avisen, svarte Lindstrøm.

 

Noe som herved er gjort…

 

 

31.07.2009:

 

 

KULTUR OG KULTUR, FRK. SIV JENSEN

 

Du har ikke mye til overs for norsk kultur egentlig. Du maser og gnager om at norske verdier er alfa og omega. Men i virkeligheten gir du blanke, i betydningen blanke summer til det norske kulturlivet. Det som gjør Norge kjent i utlandet er kunst og kultur fra Edvard Grieg og Edvard Munch til Henrik Ibsen og Knut Hamsun, også med statsstøtte. Til og med Frp-helter som DDE har fått statsstøtte. Du synes det er OK å få statsstøtte i form av nærmere 1 million kroner – 1 000 000 kr. – som Stortingsrepresentant og leder for Frp, men uten å skape noe særlig kultur av den grunn…

 

Antagelig ikke noe særlig av varig verdi – sammenliknet med kunstnerne du hater.

 

 

14.07.2009 (trykket i AN og Saltenposten i dag):

 

 

”JØDEN” LEIF LINDSTRØM FØLER SEG FORFULGT

 

Kommentar til oppslaget med Frps fylkestingsrepresentant fra Fauske, Leif Lindstrøm, i AN lørdag 11.juli d.å.

Leif Lindstrøm, som i likhet med mange andre Frp’ere har for vane enten å rase eller sjokkeres over noe, sammenlikner kunstnernes opprop mot Frp med jødeforfølgelsen under krigen. En noe mer usmakelig og ubegripelig sammenlikning må man vel lete lenge etter og tyder etter all sannsynlighet på en grunnleggende historisk kortslutning hos fylkestingspolitikeren fra Fauske. Denne uttalelsen er vel noe av en ”høydare” fra Lindstrøms side, og da tenker jeg på listen over mange av hans noe underlige språklige krumspring i pressen, og må nok komme inn under uttalelser som regnes som en hån mot det jødiske folks lidelser under krigen.

Man blir både provosert og rystet over den manglende kulturforståelsen Lindstrøm fremviser i oppslaget i AN vedr. bl.a. saxofonisten Henning Gravrok og andre kunstnere som ifølge Lindstrøm mottar topplønn og lever sitt slaraffenliv på bekostning av kutt i skoleklasser, sykehjemsplasser og veibygging (Apropos skoleklasser: Lindstrøms Frp på Fauske har vært med på å vedta nedlegging av Kosmo og Hauan barneskoler, samt nye Vestmyra barneskole på Fauske: så langt ang. liv og lære fra herr Lindstrøms side!)

Her er et par sitater fra Lindstrøms utspill fra lørdagens AN:

Sitat”: ”Faktum er at folk flest ikke bryr seg om det Henning Gravrok driver med. I mine øyne skaper de fleste av de statsstøtta aktørene null av interesse. Kultur skal skapes, ikke vedtas.”

Videre:

”Hvorfor skal vi for eksempel finansiere et nordnorsk symfoniorkester som ingen vil ha? …Se bare hva Sven Ingvars og DDE har fått til. Folket elsker dem!”

Sitat slutt.

Dette uttaler altså Fauske-mannen Leif Lindstrøm, samtidig som han selv mottar lønn, etter statlige overføringer, for å sitte som fylkesrepresentant for Frp, et fylkesting han og Frp som parti vil nedlegge!

Lindstrøm oppfordres til å sette seg grundig inn i de statlige støtteordningene for kunstnere i Norge før han uttaler seg om kulturlivets ve og vel i nasjonen. Uten disse statlige støtteordningene hadde mange som i dag er kjente kunstnere, ikke hatt noen mulighet til å komme seg frem i livet, dette fordi Norge er et lite land med et så lite marked at det er ganske få som kan leve av sin kunst.

Når det gjelder gruppen jeg selv tilhører, forfatterne, så har de aller fleste av dem et helt annet yrke som hovedbasis for å ha noe å leve av, kunsten blir da nærmest for en hobby å regne. Dermed blir skaper- og skriveprosessen hos disse noe helt annet enn hos mange forfattere som ønsker å skrive på heltid og som enten

1)      har søkt på og fått statlig støtte til forfattervirksomheten i form av statens garantiinntekt (også kalt kunstnerlønn, som er en minstelønn (langt fra noen topplønn, herr Lindstrøm!) på kr. 168.500,-), statlig arbeidsstipend på kr. 163.500,- (kan etter søknad tildeles for 1 til 5 års varighet), stipend for nyetablerte kunstnere på kr. 163.500,- (kan etter søknad tildeles for 1 til 3 års varighet). Det er også mulig å søke på reise- eller studiestipend (for evt. research-turer), vikarstipend (for de som er i vanlig jobb men som må ha ekstra tid og ro til å skrive), etableringsstipend m.m. Mange søker på dette hvert år, men det store flertall får avslag.

Omkring 700 kunstnere (inkl forfattere) omfattes av denne støtteordningen i dag.

eller

2)      de som på grunnlag av salg her hjemme eller ute tjener så godt at de kan leve av sin skriving, f.eks. serieromanforfattere som Margit Sandemo eller Fauskes egen Trine Angelsen med bokutgivelser annenhver måned eller andre etablerte forfattere som Herbjørg Wassmo eller Ingvar Ambjørnsen. De to sistnevnte har som medlemmer av en eller annen forfatterorganisasjon også mottatt statlig støtte i løpet av sin forfatterkarriere, noe som er særlig viktig i startfasen av det som kan bli et forfatterskap.

 

Ved å bruke internett og f.eks. Wikipedia kunne Lindstrøm lett hentet frem disse tallene jeg har nevnt og som han kaller topplønn for et slaraffenliv. Bak enhver tekst ligger det mye slit og jobbing og det bør Lindstrøm snarest merke seg når han forsøker å formulere sine tanker og løsslupne ideer. Det er helt klart at Frp-landet vil bli langt fattigere på kultur enn det nasjonen presterer fra mange kunstneriske områder i dag hvis de statlige støtteordningene blir fjernet.

Jeg har vært så heldig å få mange av mine bøker på innkjøpsordningen til bibliotekene som Norsk Kulturråd står bak juryeringen og tildelingen av på grunnlag av statlige overføringer. Uten dette hadde mange bøker ikke kommet inn på bibliotekene i det hele tatt. I siste periode satt en viss Knut Haavik som medlem av Kulturrådet (tidligere redaktør av Se og Hør samt en ivrig Frp-støttespiller). Han fikk øynene opp for viktigheten av dette rådet og ga senere Frp det glatte lag som ønsker å fjerne en slik nødvendig ordning og dermed forhindre mangfoldet i kulturlivet.

Når det for øvrig gjelder Leif Lindstrøms musikksmak, vil jeg avslutningsvis forbigå dette i all stillhet.

 

 

13.07.2009:

 

SAUER ER ÅLREITE DYR….

 

Kjenner til problematikken med sauer i hagene også her på Holstad utenfor Fauske, men hvis alle makter å gjerde slik de skal i utmarka går det hele greit. Synes folk på Kines og Furnes i Sørfold får gjøre noe med utmarksgjerdene sine. Sauer er ålreite dyr. Og jo færre dyr det er i utmarka, jo mer gror det igjen langs veiene. Snart er både Røsvikveien og E6 for reneste alleer å regne. Man ser nesten ingenting av naturen utenfor veiene – nesten som i Sverige.

 

 

 

07.07.2009:

 

MINNESTUND HAR GULL I MUNN

 

Michael Jacksons gullkiste har gitt uttrykket "Dansen rundt gullkalven" utvidet betydning.

 

 

03.07.2009:

 

ISTID 3=5

 

Fikk med meg Verdenspremieren på animasjonsfilmen ”Istid 3” på Fauske Kino onsdag 1.juli. En sikker 5’er og jeg lo hele veien hjem. En skikkelig feel-good-film for alle aldre. Mange herlige figurer fra istiden – der også dinosaurene dukker opp. Norske stemmer sliter med lavt volum – men likevel, mye å glede seg over.

 

 

02.07.2009:

 

VOLD PÅ FAUSKE

 

Rått overfall på Saltenpostens journalist Tarjei Abelsen setter sinnene i kok på Fauske. Nå må foreldrene til disse ungguttene som tror de eier verden ta tak i sine egne poder og gi dem en lekse hvis da ikke politiet makter å hoste opp en bedre løsning. Synes forslaget om å frata førerne av forfølgerbilene førekort er fornuftig. Men disse feige slåsskjempene som opptrer som flokkdyr mot en enslig motstander, bør begynne å bruke flere av egne hjerneceller litt høyere oppe i hodet (gjerne pannelappen, hvis det fremdeles er liv i den) til å tenke med og ikke handle på instinkt etter primitive aggresjonsimpulser fra hjernestammen (vår arv fra dyrestadiet) som bare fører elendighet med seg.

 

 

23.06.2009:

 

SIV JENSEN RASER ELLER ER SJOKKERT

 

Etter en rask opptelling av diverse avisoppslag har Frp-leder Siv Jensen rekord i å rase over noe eller være i sjokk over noe som skjer fra motstandernes side. Så mange ganger har hun vært i sjokk at det synes som om det kan være fare for at hun før eller siden havner i koma. Ja, i verste fall segne død om midt i sjokket.

 

Vi kan da ikke for alvor godta at dette skal bli landets neste statsminister? En statsministrer i sjokk og derpå følgende koma kan jo virkelig gå ut over landets sikkerhet.

 

 

20.06.2009:

 

APROPOS HILSE-SAKEN

 

Øystein Aalstad, Frp-lyset fra Fauske, er i harnisk fordi El-Noush fra SV ikke ville hilse på Kenneth Svendsen, Frp. Personlig har jeg ingenting i mot å hilse på Svendsen, en av de virkelig fornuftige i Frp, mens andre innen dette partiet vil jeg helst ha unngått. Jeg stiller meg likevel noe undrende til ryktene om det er Svendsen selv som har tipset avisene og laget denne ikke-saken til en medie-elefant (stormen i vannglasset). Det likner da ikke Svendsen? Og er det folk som står for holdninger som er både krenkende og rasistiske, ville jeg ikke tatt i dem med ildtang en gang, f.eks. folk fra Vigrid eller lignende.

Øystein Aalstad oppfordrer El-Noush til å forlate landet på grunn av sin mangel på folkeskikk. Selv har den godeste Aalstad i offentlige leserinnlegg trakassert bl.a. homofile på en slik måte at det er langt over streken m.h.t. både folkeskikk og redelighet. Skulle jeg da oppfordre Aalstad til å forlate Fauske og reise tilbake til kommunen han kom fra?

 

 

30.05.2009:

 

HAR VI VIRKELIG RÅD TIL DETTE?

 

Landets nest største parti, Frp, med en halv million velgere i ryggen, 38 stortingsrepresentanter og 65 millioner kroner i årlig offentlig støtte, har ikke fått vedtatt et eneste av sine representantforslag det siste året. Det viser en gjennomgang av partiets 61 representantforslag i Stortinget siden forrige landsmøte.

 

Dårlig uttelling for 65 millioner kroner – og nå attpåtil aktiv dødshjelp!

 

 

 

24.05.2009:

 

APROPOS FRP STØTTE TIL AKTIV DØDSHJELP

Har de nå tenkt å kvitte seg med hele velgergrunnlaget sitt?

 

 

11.05.2009:

 

DØD SNØ= GLADVOLD

 

Mediekjendis Thomas Evjen forsvarer visning av splatter-filmen DØD SNØ i beste skoletid for 10.klassinger og begrunner dette med at filmen nettopp er produsert for ungdom i denne alderen og at dette er snakk om ”gladvold”.

 

Å ha det artig med vold ser altså ut til å være det glade evangelium fra Evjen & Co.

 

Slik forskyves grensene slik at man skal tåle mer av ekstremvolden (for man tar det med en lattersalve), og dermed kan man være (for)herdet nok når virkeligheten slår til med slag og spark i gatene, man blir en del av heiagjengen når noen ligger nede i blod og gørr – eller man spaserer flirende forbi uten å bry seg.

 

For det er jo bare snakk om gladvold, ikke sant?

 

Dag O. Johansen,

Red. av avisen Samfunnsliv

 

 

09.05.2009:

 

AVISENE GÅR BILDE-AMOK

 

Dagbladet og VG er tabloidverdenens stjerner.  For en tid tilbake gjorde Dagbladet ikke bare en kosmetisk endring, det ble en totalomvendelse fra å være en kommentaravis med styrke i det tekstmessige, til å bli en bildeavis slik de fleste aviser nå ser ut til å ende opp som.

VG hadde bl.a. i en aprilutgave et sideantall på 56. Av dette var det 30 lesbare sider, 26 er bare annonser og fyllstoff. Av de 30 lesbare var det 20 sider med meget store bilder og lite tekst. Et bilde forteller visstnok mer enn 1000 ord, men at avisene nå ser ut til å bli de reneste bildebøker, er ikke i min smak og interesse.

Dagbladet er ikke blitt noe bedre etter omleggingen. Sidene 1-2 er fylt opp med et digert bilde med fet overskrift. Men slik er det også stort sett gjennom hele avisen. Tekstene er blitt minimalistiske, som om man skriver med mobiltelefon. Så blir det mer nonsens med annonsene – de fyller opp store deler av avisen. Prisen på avisen er gått kraftig opp, men stoffmengden er krympet til fordel for Se-og-hør-pregete bilder. Sportssidene er også smittet av disse mammut-bildene i farger som skal stjele all leseferdighet fra den oppvoksende slekt. (Hadde enda avisen laget sportsbilaget slik VG gjør det, løsrevet i kledelig rosa, slik at man kan kaste det fortest mulig.)

Et annet sørgelig kapittel med Dagbladet for tiden er programdelen i midten. Uoversiktlig og tar altfor mye plass. Husk at alt dette finnes på TV for tiden. Hva skal man med program i en avis? Bortkastet energi og papir. Kultursidene som var Dagbladets sterke side lider selvfølgelig av disse opphovnede bildene som stjeler alt. Hvor er det blitt av kommentaravisen Dagbladet? Skammelig er det at de kuttet ut Kort og godt-sidene for folk flest. Der fikk til og med jeg inn mange innlegg. Nå er det kul umulig å få respons: de har ikke plass, heter det. Men plass til hokus-pokus-folk som ser syner og healer alt fra elefanter til gamle uthus, det har de sannelig. Det tjener de selvfølgelig penger på, må vite. En fattig stakkar som undertegnede har ikke sett navnet sitt på trykk siden før krigen.

Til og med Finn Graff (velsigne hans illustrasjoner) har hovnet opp til helsidesbilder i nyutgaven. Bildene ruler i dagens aviser. Tekst er ikke så viktig lenger. Bilder sier mer enn 1000 ord…(pokker heller)

Og hva skal man med disse fordømte helkroppsbildene av Marie Simonsen i utallige stillinger på baksiden? Er hun blitt moteløve? Blondine med meningers mot? Eller er hun ute etter en date?

Faen heller. Jeg kjøper ikke et eneste nummer av Dagbladet mer!

 

 

29.04.2009:

 

SVIN PÅ SKOGEN

 

Apropos svineinfluensaen: Kanskje jøder og muslimer har et poeng når de mener svinekjøtt er urent?

 

 

23.04.2009:

 

TELENOR-TULL

 

Var innom min gamle mor og far her om dagen. De hadde fått brev fra Telenor. Hvis de ikke vil gå over til efaktura, må de betale kr. 35,- i gebyr på papirfakturaen.

 

Telenor viser virkelig eldreomsorg så det suser.

Hvilket valg har mine gamle foreldre som verken har PC eller tilgang til internett?

 

Ta dere en tur i skammekroken, Telenor (og se om noen millioner i diverse bonuser etc. kan gi eldre en verdig alderdom i stedet!)

 

 

20.04.2009:

 

RASISMEKONFERANSEN I GENEVE

 

Irans president uttalte seg i kjent stil overfor Israel. Under hans tale marsjerte delegater ut i protest. Norges utenriksminister Støre ble sittende og holdt en flammende tale like etter der han i klartekst plasserte Ahmadinejad blant verdens ekstremister. Støre har virkelig baller i motsetning til feigingene som forlater salen – eller som Dagfinn Høybråten som mener Støre burde ha forlatt salen – eller aldri møtt opp på en slik konferanse.

 

Takk for Støres mot og tapperhet. Høybråten, derimot, faller lavere og lavere ned for hver uttalelse han kommer med i  slike saker.

 

 

13.03.2009:

 

KVIKKLEIRE I NORGE

 

Etter rasulykken i Namsos der hytter og bolighus raste ut i fjorden, må man stille spørsmålstegn ved Statens Vegvesens oversikt over rasfarlige områder i Norge. Nå er veiarbeidet på R-80 mellom Fauske og Bodø igangsatt med fyllinger og gravearbeider i kvikkleireområder i Røvika. I slutten av 1800-tallet gikk to kraftige leirras i dette området som fylte fjorden med kvikkleire slik at ved fjære sjø så er fjordarmen nærmest tørrlagt med en langfjære i flere hundre meters lengde. Hvilken oversikt har Statens Vegvesen når det gjelder kvikkleireforekomstene i vegarbeidsområdet i dag? Det er tydelige senkninger både på Riksveg-80-områdene i Røvika og i landskapet omkring, slik at en naturligvis må frykte for at en kvikkleireforflytning kan skje når som helst slik det skjedde utenfor Namsos. Nå er det slik at måleinstrumenter er tilkoblet satellitt i Røvika-området for at vegvesenet skal kunne kontrollere en eventuell forskyvning i leirmassene på kort tid, men er dette å stole på i virkeligheten?

 

Enorme mengder fyllmasse er lagt i deponier i Røvika-området i forbindelse med arbeidene med ny R-80 mellom Fauske og Bodø. Dette må da føre til en opphopning av masse på et lite område i en allerede rasutsatt del av Fauske. Fyllmasser tilsvarende Røvika-mengden ble plassert på et jorde i Tverrå noen få kilometer nord for Fauske i fjor, noe som førte til kollaps i terrenget og en nesten  jordskjelv-liknende effekt på jordene i dette kvikkleirerike landskapet.

 

Hva gjør Statens Vegvesen med dette?

 

 

06.03.2009:

 

GAZA – VERDENS STØRSTE FENGSEL

 

En israelsk animatør, Yoni Goodmann, har laget en kortfilm om blokaden av Gaza. Denne Oscar-nominerte animatøren kommer med knallhard kritikk av den israelske regjeringens langvarige blokaden av den hermetisk lukkede Gazastripen.

 

Denne filmen ligger ute på Youtube men kan nås direkte via nettstedet til filmen http://www.closedzone.com. Det er en sterk film som viser den umulige situasjonen palestinerne er kommet i.

 

Yoni Goodman har også ansvaret for animasjonene i den Oscar-nominerte filmen ”Vals med Bashir” og jobbet sammen med regissør Ari Folman.

 

 

27.02.2009:

 

GODE FORBILDER

 

I norske skoler slås det ned på kalling og kjeftbruk overfor elever og lærere. I det politiske liv er kraftuttrykk overfor hverandre daglig kost. De som skal lede landet er i så måte ”gode” forbilder for resten av folket. Knut Storberget er en av dem som har fått sitt pass påskrevet den siste tiden. Opposisjonens fremste talsmenn og –kvinner  tar i bruk medtoder fra amerikansk valgkamp for å sverte politiske motstandere. Frps Jan Arild Ellingsen kalte ham en ”politiske tosk”, andre Frp-medlemmer har brukt uttrykket ”vingleberget” og ”løgner” om ham. Carl I Hagen kalte ham ”en belastning”, Høyres Foss kalte ham ”klønete”, Solberg kalte ham ”en stakkar”, politiet brukte ”Komiske Knut” på ham, Sponheim brukte ”en hopp- og sprett-minister” om Storberget, Frps Siv Jensen kalte ham for ”det svakeste leddet”.

 

Dette lover ikke godt for den kommende valgkampen og tyder på at det blir en blodig høst der man tar personen i stedet for ballen.

 

 

17.02.2009:

 

PER WILLY RØRET AMUNDSEN

 

Frps Per-Willy Amundsen vil ta statsstøtten fra Islamsk Råd etter de måtte ha betenkningstid for å ta avstand fra uttalelser om at holocaust var ”en himmelsk straff” for jødene.

 

Kanskje Per Willy også burde ta seg litt betekningstid før han uttaler seg skråsikkert som stortingsmann for Frp?

 

(Ps. Det er dog interessant at når muslimer gjør noe galt så må alle muslimer beklage og ta avstand fra dette. Hvorfor skjer ikke det samme når kristne gjør noe galt? Er det da ikke logisk at alle fra Jehovas vitner til den katolske kirke må offentlig ut for å beklage det inntrufne?)

 

11.02.2009:

 

SÅ SNEDIG DA

 

Ved hjelp av en laserstråle har forskerne klart å lime sammen åpne sår, og operasjonen skal være mye mer effektiv, ettersom sårene leges raskere og med mindre arr.

- Dette er nesten som science fiction, forteller lege og professor Avraham Katzir fra Tel Aviv University, til nyhetsbyrået Reuters.

 

Så flott da. Nå kan israelerne lime sammen de palestinerne som er lemlestet av Israels nye trykk-granater som river folk i filler…

 

 

03.02.2009:

 

 

I DISSE  MAX MANUS-TIDER

 

Filmen setter nye publikumsrekorder i Norge. Selv ”Titanic” ser ut til å bli slått. Max Manus kjempet for frihet og rettferdighet for det norske folk. Det er beundringsverdig.

Men det er et men.

Når etterkrigstiden resulterte i en klappjakt på tyskertøser og tyskerunger, virker det som om nazistenes metoder brått hadde smittet over på ”seierherrenes” og ”seierdamenes” atferd. Dette er jo en skamplett i norsk historie. Man regner med omkring 10 000- 12 000 tyskerbarn i Norge etter krigen. Deres skjebne har vært beskrevet i noen få bøker, deriblant ”Krigens barn”  av Kåre Olsen om de norske krigsbarna og deres mødre og nå nylig ”De gikk ikke fri” av Ebba D. Drolshagen, en brutal beretning om ”tyskertøsenes” skjebne.

 

Dette er viktig å ha i mente i krigsdebatten.

 

 

02.02.2009:

 

OFFENTLIGGJORDE SYKEHISTORIEN TIL EN REMA-1000-ANSATT PÅ FAUSKE

 

Som svar på et anonymt innlegg valgte regiondirektør for Rema 1000 AS Nord, Pål Hultgren,  å legge ut sykehistorien til en av medarbeiderne på Rema 1000 Fauske i avisa Nordland (AN). Disse innleggene har han fått to kommentarer til, en fra en anonym skribent (som Pål Hultgren valgte å svare på), en annen fra Harald Svingerud (som Pål Hultgren ikke har kommentert). Siden har det vært en forunderlig og beklemmende og langvarig stillhet rundt saken.

 

Jeg har selv arbeidet i offentlig virksomhet og har aldri opplevd at noen som har vært sykemeldt på min arbeidsplass har fått sin sykdomshistorie offentliggjort i en lokalavis av ledelsen/administrasjonen. En slik offentliggjøring av sensitive og taushetsbelagte opplysninger hadde antagelig medført anmeldelse og en eventuell straffesak, i beste fall havnet i arbeidsretten.

 

Som regiondirektør for Rema 1000 Nord har Pål Hultgren et stort ansvar for alle medarbeidere i regionen.  Ved å offentliggjøre en medarbeiders sykehistorie i en lokalavis som AN er det tydelig for alle og enhver at han ikke har ivaretatt rettighetene til vedkommende som han kaller ”den sykdomsrammede” på noe vis. Selv om han ikke bruker navn i sine to innlegg vedrørende ”den sykdomsrammede”, har jo alle skjønt hvem vedkommende er, i og med at han ble navngitt i det første anonyme innlegget som Pål Hultgren henviser til og fant det betimelig å kommentere i første omgang.

Jeg og mange med meg har stor interesse av denne saken fordi det berører mitt og mange andres langvarige kundeforhold til Rema 1000  på Fauske – det går på sakens helt klare moralske aspekter og hva en regiondirektør kan tillate seg å ytre i en leserbrevspalte i AN på bakgrunn av et anonymt innlegg. Dette er dessuten en sak som har vakt stor oppsikt på Fauske og diskuteres på mange hold og oppfattes som sjikane av en velkjent og godt likt medarbeider på Fauske som helt uforskyldt er kommet i gapestokken. Det hjelper fint lite at Pål Hultgren på slutten av sitt avisinnlegg ønsker ”den sykdomsrammede” lykke til i ny jobb.

 

Den eneste fornuftige og riktige å gjøre i denne sammenheng er at Pål Hultgren beklager sine avisinnlegg i AN offentlig i samme avis og tydeliggjør at han på denne måten har kommet i skade for å ha offentliggjort sykdomshistorien til en medarbeider av REMA 1000 på Fauske.

 

Dag Ove Johansen, Fauske

 

 

31.01.2009:

 

SKOLEMEDISINEN UTEN TILLITT

 

Tor K. Larsen, (professor dr. med, må vite), mener helseministeren er uten tillitt (VG 31.01.2009) fordi han tror på Snåsamannen.

Vel, skolemedisinen sliter med både livstruende og skadelige bivirkninger med sin medisineringsiver (som ofte kun er symptombehandling uten å finne den egentlige årsaken). Norge ligger på tablett-toppen når det gjelder flere medisiner mot blodtrykk, kolesterol og en rekke andre ”lidelser”. Og pasientskade-listen er heller ikke særlig oppmuntrende lesning når det gjelder norske sykehus. Skolemedisinen har helt klart et troverdighetsproblem. Men mange leger og spesialister tjener grovt på dette som mellommenn for den aggressive legemiddelindustrien. Fei for egen dør!

 

En psykiater uttalte seg også meget negativt overfor Snåsamannen nylig. Psykiatriens historie er jo en begredelig lesning med alt fra lobotomering til psykofarmaka i stor skala. Norge ligger på tvangsinnleggelsestoppen i Norden. Psykiateren sitter i et glasshus og bør vente med ropingen og steinkastingen til senere. Fei for egen dør!

 

 

 

 

26.01.2009:

 

KLART UTSPILL FORVENTES

 

Frp’s justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen er alltid kjapt frempå når det gjelder kriminelle handlinger i landet vårt. Her slår han de fleste sprintere i friidrett. Derfor er det med forbauselse jeg registrerer at det er en øredøvende taushet fra hans side mht til skytetragedien i Tromsø samt arrestasjonen av Outlaws-medlemmer i hans hjembygd Rognan i Saltdal.

 

Håper dette ikke har noe med hudfarge å gjøre.

Svar utbes snarest.

 

Dag O. Johansen

 

 

22.01.2009:

 

DOJ OG MIDTØSTEN

 

Takk for svar i Saltenposten. Vedr. Øystein Aalstads stadige påpekninger om at venstreradikale fordreier sannheten om Midtøsten, så vil jeg bare minne ham på at jeg verken tilhører den ekstremhøyreradikale siden som han representerer eller den ekstremvenstreradikale delen av politikken. Jeg er helt partiløs og kan dermed kritisere på helt fritt grunnlag. Øystein Aalstad bør gå litt mer forsiktig i dørene som støttespiller (medlem?) av det ekstreme FMI (Folkebevegelsen mot innvandring, med en logo som forteller at man skal bevare Norge norsk – hva nå det egentlig skal bety?)

Jo ellers takk, jeg kjenner til FMI. Pga mine skriverier om innvandring til Norge langt tilbake i tid, fikk jeg sterke reaksjoner fra FMI gjennom bl.a. Arne Myrdal – som i et radiointervju her nord presterte å si at hvis jeg fortsatte med mine skriverier i avisene så kunne det godt hende at jeg ble utsatt for balltre mot knærne mine. Altså: en klar trussel om at jeg skulle tie.

 

Øystein Aalstad som Frp-støttespiller, bør ikke glemme Øystein Hedstrøms oppmøte i sin tid blant nynazister i Oslo. Det er slik ekstremismen oppstår. Det hjelper ikke å rope på Siv Jensen som verdens lys da, når lyset i deg er mørke (jfr. Bibelen).

 

Jeg har skrevet det før, men gjentar det gjerne: de som kaller seg ekte venner av Israel, bør varsle landets myndigheter om at de har tråkket over en grense som selv mange israelere reagerer på men som vi her til lands får høre pent lite om (israelske menneskerettsgrupper etc). Det er ekte vennskap. Å velsigne alt Israel gjør som 100 % rett, minner meg om Sovjet-tankegods. Her gjøres det helt klare feil og overtramp på begge sider i konflikten. Men den gamle hedersmannen Kåre Willoch, som står opp for palestinerne, får ufortjent mye kjeft for dette, bl.a. fra Mona Levin, som kaller ham rasist, som jo er helt hinsides virkeligheten.

 

Og så man må da for Guds skyld få lov til å kritisere Israel uten at man på død og liv skal kalles antisemitt eller rasist eller det som verre er her til lands.

 

 

22.01.2009:

 

FORBEHOLDEN UNNSKYLDNING TIL SIV JENSEN

 

Kom i skade for å be Siv Jensen (Norges lys, ifølge Øystein Aalstad) holde kjeft i forbindelse med hennes kritikk av Gilbert/Fosse og deres innsats i Gaza. Får nok holde meg 100 % til ytringsfriheten selv om ensidige Siv Jensen kritiserer ensidigheten hos Gilbert/Fosse på en lite ytringsvennlig måte. Men noe må man vel gjøre for å sanke stemmer hos Israel-vennenene på Sørlandet.

 

Men av og til er det like greit å holde kjeft…selv for undertegnede…

 

 

20.01.2009:

 

Å SNAKKE MED SPLITTET TUNGE

 

Nylig avgått som adm.dir. i Saltenposten har Ståle Pettersen øyensynlig skiftet både mening og jobb. I forbindelse med mulig aksjesalg til Harstad Tidende-gruppen (som faktisk er i samarbeid med Saltenposten på det tekniske), uttalte Pettersen at Saltenposten er et lokalt eid selskap og at det er viktig at lokale krefter står bak avisen.

 

Nå er selvsamme Pettersen villig til å selge seg til utenforstående interesser, bl.a. aksjespekulanten Øie (med mange oppkjøp i avissammenheng) og Helgeland Blad som kommer med overbud på 15.500 kr pr. aksje for dermed å forhindre at lokale interesser kan tenke seg å kjøpe aksjene.

 

Nå er det lokale ikke så viktig lenger for avgåtte adm.dir.

 

Det er både beklagelig og betenkelig og man må virkelig spekulere på hva som kan være motivet bak denne helomvendingen.

 

Dag O. Johansen, aksje-eier

 

 

17.01.2009:

 

WILLOCH CONTRA HØYBRÅTEN

 

Dagfinn Høybråten er enig med Mona Levin om at Kåre Willoch er enøyd i kritikken av Israel.

Hva kan vi da kalle Mr. Høybråten og Mrs. Levin i forhold til Israel?

Blåøyde?

 

 

16.01.2009:

 

MIDTØSTEN-DEBATTEN

 

I Aftenpostens kronikk torsdag 15.01 skriver Kåre Willoch bl.a. følgende om forskjellen mellom amerikanske og europeiske reaksjoner skrev «Economist» i 2006 at «Det mest opplagte svar ligger i den makt som ligger hos ... Israel-lobbyen (AIPAC) og det religiøse høyre.» Som forklaring på religionens rolle ble nevnt at «To av fem amerikanere tror at Israel ble gitt til det jødiske folk av Gud, og en av tre sier at opprettelsen av staten Israel var et skritt i retning av Kristi gjenkomst.»

 

Det er også en helt gjennomgående forskjell i debattgrunnlaget i AN mht til Midtøsten-debatten. Mange av innleggene bygger på en svermerisk/religiøs begrunnelse hentet fra Bibelen. Det er spilt møye å bruke energi på å diskutere på fornuftsmessig grunnlag med disse menneskene, så det er det bare å glemme. Men det er skremmende at dette svermeriske grunnlaget også gjennomsyrer USAs grunnsyn på konflikten.

 

Jeg har stor sans for Jesu lære, men ikke slik den er blitt forvansket og fordreid av den katolske og den evangelisk-lutherske kirken gjennom århundrene. Det er etter mitt syn ikke snakk om en legemlig og bokstavelig Jesu gjenkomst, men en åndelig. Når vi tar inn over oss Jesu lære og legger det som grunnlag for samfunnslivet, kan man kanskje si at han har hatt en åndelig ”gjenkomst” i oss. Det er slik jeg tolker begrepet talsmannen, som Jesus snakket om da han bestemt mente at det var til det beste at han gikk bort.

 

Å trekke inn Kristi gjenkomst i forbindelse med Israel er vel ganske så meningsløst da jødene ikke anser ham for å være Messias eller frelseren i det hele tatt. De venter jo fortsatt på Messias (som en krigsherre, slik de ble så inderlig skuffet da Jesus levde og ikke svarte til de messianske forventningene den gang), men der tror jeg de vil vente ganske så forgjeves.

 

Noe man ikke skal glemme er det svært så interessante med at jødene ikke trekker inn Jesus som en viktig profet og læremester for egne liv (for dem døde han på korset og ferdig med det…), mens derimot muslimene anser ham som en av de viktige profetene på linje med Muhammed.

 

 

15.01.2009:

 

APROPOS JAN ARILD ELLINGSENS ISRAEL-STØTTE

 

Ekte vennskap skal basere seg på et gjensidig grunnlag der begge parter har rett og plikt til å kritisere hverandre hvis det gjøres overtramp eller handles feil. Dette bør Israel-venner ta til seg.

 

 

14.01.2009:

 

ANTI-SEMITTISME

 

Både jøder og arabere er semittiske folk. At begrepet anti-semittisme bare skal gjelde jødene, blir da helt feil. Nå går det en bølge av jødehat over Europa i forbindelse med krigen i Midtøsten. Igjen skjæres et hel folkegruppe over én kam. Ikke ulikt reaksjonen mot muslimene etter terrorhandlingen  11.september 2001.

Og noen sier verden har forbedret seg…

 

 

13.01.2009:

 

BEKYMRINGSINNLEGG OM FORBUDS-NORGE

 

Lensmann Jim Bjørnstrøm ønsker å totalforby mobiltelefoner på skolen. Rektor Torodd Moen ved Rognan barneskole og selv Saltenpostens redaktør mener et slikt forbud er med på å forebygge mobbing og sjikanering blant elever. Jeg stiller meg sterkt tvilende til at et forbud kan kalles å forebygge noe som helst. Mitt syn på forebygging er å erkjenne at dette er en teknologi som har kommet for å bli og dermed må man ta det så alvorlig at man trekker inn bruk av mobil og nett som en del av undervisningen og oppdragelsen av barn og unge til gode og ansvarsfulle samfunnsborgere. Intervjurunden ved bl.a. Vestmyra ungdomsskole, som har hatt forbud mot mobiltelefoner i halvannet år, viser at ungdommene tar med seg mobiltelefonene på skolen likevel. Gode hensikter fører til lurerier og snikbruk av mobiltelefonene. Alt går under jorden, for å si det slik. Et totalforbud må da dessuten innebære at forbudet også skal gjelde de voksne ansatte på en skole, vil jeg formode.

 

Enkelte trekker sogar inn et forunderlig argument i vår moderne tid som et argument for forbudslinjen: man klarte seg godt uten mobiltelefoner i ”gamle dager”.

 

Men vi lever ikke lenger i ”gamle dager” og må ta konsekvensen av dette. Det er de få som misbruker mobilene som skal bære konsekvensene og fratas mobiler for kortere eller lengre tid. Det er en logisk konsekvens av misbruk og er med på å forebygge senere misbruk. Men å skjærer alle over én kam, en slags kollektiv straffereaksjon, har aldri ført noe godt med seg.

 

Dag O. Johansen,

Forfatter/lærer (PALA-prosjektet, en del av Nordlandsprosjektet, som også bruker mobil i det daglige på skolen)

 

 

12.01.2009:

 

TERROR PÅ NORSK JORD

 

Man bør ikke glemme at det var israelske Mossad som utførte det siste terrorangrepet på norsk jord: de drepte en uskyldig mann på Lillehammer.

 

 

11.01.2009:

 

MIDTØSTEN OG OKKUPASJONEN

 

Øystein Aalstad prøver seg på en tvilsom historieforfalskning når han forsøker å motbevise at Israel er en okkupant. ”Det har bodd jøder i Israel siden Abrahams tid”, skriver han og det er nok det eneste sanne han har skrevet på en stund. Men han trekker ikke dette utsagnet ut i sin ytterste konsekvens: Abraham kom fra Ur i Kaldea (Mesopotamia, det nåværende Irak) og hans folk hadde fått den fikse ideen om at det var lovet et land av selveste Gud (Jahve) noe som førte dem på et grovt plyndrings- og erobringstokt ned til Middelhavet. Dette ble videreført av Moses da Israel utvandret fra Egypt, senere av Josva, inn i det lovede land, en 3200 år gammel blodig invasjonshistorie. Det gamle testamentet beskriver i detalj hvordan denne folkevandringen og erobringen foregikk. Det er slik hele elendigheten egentlig startet fordi jødene/israelittene fortrengte områdets opprinnelige befolkning. Nå er jo ikke folkevandringer og erobringer noe nytt i historisk sammenheng, men området som nå er blitt til Israel var slettes ikke jødenes land fra gammelt av slik Øystein Aalstad skriver.

 

 

06.01.2009:

 

FRP MED BORTEBOM

 

Lokale Frp’ere står frem og forsvarer Israels massive angrep på Gaza der det ikke er øye for øye og tann for tann som gjelder, men øyne for øye og tenner for tann. Når Jan Arild Ellingsen trekker ut av ermet følgende latterlige eksempel: hvis Bodø eller Fauske ble angrepet fra Sverige, så ville vi nok ha reagert. Dette viser den totale mangel på perspektiv og innsikt i det som skjer og viser tydeligt plattheten og banaliteten i Frp-argumentene. For maken til vås er det lenge siden jeg har lest i en avis: er det slik at Norge da har okkupert Sverige og svenskene fyrer løs på Bodø og Fauske?

 

Faktum er at i ly av det amerikanske presidentvalget drepte Israel 6 Hamas-folk i Gaza og brøt dermed våpenhvilen. Deretter braket det løs med raketter fra Hamas (kilde VG bl.a.). Dette har altså Jan Arild Ellingsen ikke fått med seg i det hele tatt. Frp maler som en kvern på de samme argumentene om Midtøsten – et salig ekko av amerikanske synspunkter. Tallenes tale er jo lysende klare : hittil er 9 israelere blitt drept (3 av dem av såkalt ”friendly fire”, av egne medsoldater), over 600 palestinere er drept, derav nærmere 100 barn ned til 8 måneders alder. Det er dette jeg mener når jeg bruker øyne for øye og tenner for tann som uttrykk for Israels overreaksjon.

 

Vi skal være glade for at det er Stoltenberg og Støre & Co som bedriver norsk utenrikspolitikk akkurat nå. Dagfinn Høybråten som Israelvenn mener regjeringen bedriver en balansert politikk i Midtøstensaken og hevder at den støttedemonstrasjonen som Siv Jensen stilte opp for utenfor Stortinget 8.januar var meget upassende. Med (grøss og gru) Siv Jensen som statsminister og Jan Arild Elllingsen som utenriksminister i nåværende situasjon hadde Norge blitt gjort til latter i internasjonale fora og mistet all troverdighet i utenrikspolitikken. Norge hadde heller aldri hatt noen mulighet til å megle internasjonalt slik de gjør i dag med to slike lite troverdige populister ved roret.

 

 

06.01.2009:

 

FRPS MANGLENDE LOGIKK

 

Siv Jensen sier my rart på TV, sist i dag ang. SVs forslag om boikott av Israel der hun hevder Støre forsøker å balansere sitt syn mens SV tar side i konflikten.

Hva i all verden er det da Siv Jensen & Co gjør? Langt fra balansert, spør dere meg!

Ensidighet til Dovre faller, må vel bli Frps nye motto.

Eller noe amerikansk, et amerikansk ekko fra f.  eks. Bushs siste krampetrekning før han forlater Det hvite hus.

 

 

05.01.2009:

 

MIDTØSTEN I FOKUS

 

Israel ”skapte” i sin tid Hamas som en motvekt mot PLO og Yassir Arrafat. Nå er de ikke på så god fot lenger. Invasjonen av  Gaza har vært planlagt lenge. Det var Israel som i ly av presidentvalget 4.november gikk inn i Gaza og drepte 6 Hamas-ledere. Etter det begynte den massive rakettskytingen fra Hamas’ side mot Sør-Israel. Det må være underlig for Israel at de først har støttet tilblivelsen av Hamas for så å møte seg selv i døra. Likner for øvrig på situasjonen i Afghanistan der Taliban jo opprinnelig ble bygget opp og støttet av amerikanerne i forbindelse med Sovjets invasjon av Afghanistan.

 

Verden er ikke enkel….

 

 

04.01.2009:

 

BUSH-STØTTE  

 

56 % av den kristne norske avisen Dagens lesere mener Bush har gjort en god jobb i løpet av sin presidenttid. Det samsvarer slett ikke med CNN’s undersøkelse der nærmere 80 % av amerikanerne mener han har gjort en dårlig jobb.

Men så er vel disse kristne nordmennene mer amerikanske enn amerikanerne selv…

 

 

02.01.2009:

 

GAZA

 

Det hører med til historien at det har vært våpenhvile mellom Israel og Hamas lenge men at Israel i ly av det amerikanske presidentvalget 4.november gikk inn i Gaza og tok livet av seks Hamas-folk. Deretter ble rakettangrepene fra Gaza gjenopptatt av palestinske militante. Rett skal være rett - (kilde VG 31.12.08). Hittil er 4 israelere drept og over 400 palestinere. Øye for øye, tann for tann var det gamle testamentets budskap. Det har Israel og også palestinerne levd etter siden. Dvs for Israel er det en overreaksjon med øyne for øye og tenner for tann...

 

 

 

PÅ ÅRETS FØRSTE DAG 01.01.2009:

 

Godt nyttår til alle mine lesere!

Verden har nok av hendelser som kan kommenteres på denne siden. Nå er det Midtøsten som har gått amok igjen. Abrahams etterkommere blir visstnok aldri enige. Men det er vel ofte slik i et arveoppgjør etter et dødsbo.

 

 

 

 

Send kommentarer til

Dag Ove Johansen

 

 

 

 

 

Tilbake til FABULA