MENNESKELIG SKJOLD

Det har vært sterke reaksjoner fra vestlige ledere når det hevdes at palestinerne har benyttet menneskelige skjold i striden med Israel.

Det var ingen protester å høre da israelske styrker lenket en 13 år gammel palestinsk gutt til et kjøretøy for å forhindre angrep fra palestinske demonstranter 20.april 2004.

13 år gamle Muhamad Baduan ble fastspent til et israelsk militært kjøretøy for at demonstrantene ikke skulle gå til angrep.

 

Episoden skjedde tirsdag utenfor landsbyen Bidu ved Ramala, et område der det stadig forekommer sammenstøt mellom israelske soldater og palestinere.

- Skalv av redsel

Gjennom massemediene anmeldte i dag den israelske fredsgruppen Rabbis for Human Rights grusomhetene.

Rabbineren Arik Asherman var vitne til episoden. Han forteller at 13-åringen ble tatt til fange av de israelske soldatene da flere palestinere kastet stein på en israelsk militærpost.

Asherman som er leder for den israelske fredsgruppen klarte til slutt å få gutten sluppet fri, men ble selv arrestert etterpå.

- Det er utrolig trist å se at vi har nådd et punkt der israelerne gjør ting som dette, sier Asherman.

Muhamad Baduans far, Saeed Badwan, var også vitne til at sønnen ble fastspent til kjøretøyet.

- De brukte ham som et levende skjold. Jeg ble helt fra meg da jeg så ham oppå bilen. Han satt og skalv av redsel, forteller Badwan ifølge israelske Haaretz.

Selv sier Muhamad Baduan at han ble veldig redd da han ble tatt av soldatene.

- Jeg var livredd for at jeg skulle bli steinet til døde, skal han ha sagt til Rabbis for Human Rights.

Israelsk høyesterett la i 2002 ned forbud mot å bruke menneskeskjold etter en episode der en palestiner døde etter å ha blitt tvunget av israelske soldater til å banke på døren til en terrormistenkt nabo.

Tilbake til FABULA