EN ILDSJEL ER GÅTT BORT…

Terje Wanberg,

mannen bak STOWA Forlag, senere Bok- og Magasinforlaget, Science Fiction Magasinet og bladet NOVA samt Bokklubben NOVA, er død, 67 år gammel

 

Terje, du er gått inn i tiden. Etter budskapet om din bortgang, måtte jeg lete frem de tidligste heftene av Science Fiction Magasinet og kjenne vemodet sige inn for alvor.

Terje, du var mannen som ga meg en mulighet til å blomstre som forfatter, slik at jeg slapp å havne i skrivebordskuffen og aldri oppleve å komme på trykk.

Terje, du var en pionér og en foregangsmann som aldri opplevde den suksessen med forlag og bokklubb som du egentlig fortjente. Jeg beundret din tålmodighet og ro og satte stor pris på din underfundige humor.

Terje, du takket ja til min første roman ”Ond sirkel” (1984), og gleden var stor både hos deg og meg da Bok- og Magasinforlaget fikk beskjed om at romanen var innkjøpt av Norsk Kulturråd. Uten dette formidable dyttet hadde jeg antagelig for lengst lagt inn årene.

Terje, ditt pågangsmot var uten grenser, til tross for motgang i arbeidet som magasinutgiver, forlegger og bokklubbansvarlig. Du var mannen som aldri ga opp. Det er et forbilde for oss alle.

Terje, du var kraften bak mange av oss innen norsk science fiction fandom, en kraft som ga oss både inspirasjon og mot til å fortsette med skrivingen i et marked som vi følte aldri anerkjente oss.

Terje, det er ufattelig trist at du ikke lenger skal være her og kjempe for det du alltid hadde tro på som forlegger og bokmann.

Terje, du vil alltid være en viktig del av min bokverden. Uten deg hadde den sett helt annerledes ut – kanskje hadde jeg ikke vært en del av den i det hele tatt.

Fred over ditt minne.

 

Fauske, 12.desember 2006,

 

Dag Ove Johansen

Forfatter/lærer

 

Tilbake til Fabula