MENNESKERETTIGHETER OG DØDSSTRAFF

(se nederst: Kommentar 14. Desember 2000.)

 

Norge har hatt besøk av den amerikanske presidenten. William Jefferson Clinton var på et todagers offisielt besøk 1.- 2. november 1999.

Kong Harald holdt sin sedvanlige tale for presidenten på Akershus Festning med tilhørende skål for Clinton og et fortsatt vennskap mellom de to nasjonene.

Som Amnesty-medlem reagerer jeg på at det blir fremstilt i talen at våre to nasjoner bygger på det samme verdigrunnlaget. Her nevnte Kong Harald også punktet ang. menneskerettigheter.

Hvilket verdigrunnlag er det han sikter til, som er felles, og som gjør at USA sammen med Iran og Irak er de eneste landene som har mindreårige i dødsceller og som også utfører henrettelser med de mest bestialske metoder mot disse menneskene: gasskammer, elektriske stol, giftinjeksjon bl.a.

 

Kommentar 14.desember 2000:

 

Etter fem ukers valgkaos har verdens største demokrati gjennom sitt rettssystem valgt George W.Bush jr. som president, selv om visepresident Al Gore vant valget med over 300 000 stemmer. Valgmannssystemet gjorde at Bush vant staten Florida og dermed også presidentvalget. Mange har kalt USA for en bananrepublikk etter dette valgtøvet. Landet skal få vansker med å kalle seg verdens største demokrati etter dette. En bedre benevnelse kan være Demonkrati eller bedre på engelsk: isteden for Democracy: Democrazy.

Bush har gjennom mange år vært guvernør for staten Texas, som har satt amerikansk rekord i antall henrettelser de siste årene. Han har nådeløst avvist alle anker. Selv når han har sittet på tilståelse fra en annen person, ble henrettelsen utført som planlagt av en uskyldig. Dette er en side av Bush som er utålelig. Det er skremmende at han nå sitter som president for verdens største våpenmakt.

USA har gjennom valgfarsen vist at det ikke er rettferdigheten som råder i dette landet, men jussen. Det er ikke den ting som ikke havner i rettssalene i USA. "See you in court", er blitt standard munnhell fra folk som knekker et bein utenfor en butikk eller som nå, fra demokrater og republikanere under et presidentvalg.

Dikatoren Gaddafi i Libya kom med følgende kommentar midt under valgfarsen: La begge kandiatene dele på jobben, Bush president en periode mens Gore er visepresident, deretter bytte på saken.

God ide, men i verdens største bananrepublikk er det ikke rettferdigheten eller fornuften som gjelder, bare Democrazy.

Som medlem av Amnesty finner jeg ingen grunn til å gratulere USA med den nye presidenten.

 

 

Tilbake til magasinet FABULA